Fortæller du for meget?
Vi kommer alle sammen indimellem til at fortælle for meget om os selv. Til ham, der sidder på sædet ved siden af flyet, frisøren eller kollegerne. Men se her, hvorfor vi i virkeligheden taler over os.
Mon ikke de fleste af os kender den irriterende følelse af gang på gang at tale over os i situationer, hvor det ikke giver mening at være så åbenhjertig. For eksempel over for fremmede, og hvor det, du fortæller, og graden af intimitet slet ikke passer til dem, du fortæller dine private hemmeligheder til? Psykologerne har tre forklaringer på, hvad der sker i de situationer, hvor vi deler for meget ud af os selv.
1. Falsk intimitet
Alle mennesker har en intimzone, hvor de typisk kun lader venner og familie at trænge ind. Men i bestemte situationer, for eksempel når vi bliver fysisk intime – hvis man sidder ved siden af hinanden i bussen, får vasket hår af frisøren eller modtager massage, brydes den usynlige grænse, og i de situationer, taler mange over sig.
2. Fælles holdninger
Det at være enig med en fremmed, kan også få dig til at føle dig tættere på personen, selv om du egentlig ikke kender ham eller hende ret godt, men simpelt hen fordi I kan lide/hader de samme ting. Et godt eksempel er, at man kan blive utrolig tæt med sine landsmænd, når man møder dem i udlandet.
3. Ønsket om lighed
Som regel er der visse ting, vi er åbne om, og andre vi holder for os selv. Den regel bliver brudt, når andre for eksempel er meget ærlige over
for os, for så føler vi os forpligtet til at "afsløre" lige så meget om os selv, som de gør. Det er en empatisk øvelse, der går ud på, at få den "åbne" person til ikke at føle sig skidt tilpas, ved selv at være lige så åben.
Kilde: Psychology Today
LÆS OGSÅ: Wauw, drikker jeg så meget?
LÆS OGSÅ: Passer det, "at det først feder i morgen"?
LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du kysser