Gigt og ømme led: Sådan spiser du dig smertefri
Det skønnes, at ca. 700.000 danskere plages af gigt, og at endnu flere døjer med forskellige andre skader i deres led. Se listen over mad, der forkæler dine led - og hvad du skal holde dig fra.
Har du gigt eller problemer med dine led, så er du ikke alene. Det skønnes nemlig, at ca. 700.000 danskere plages af gigt, og at endnu flere, nemlig ca. 800.000 døjer med forskellige andre skader i deres led. Ifølge Gigtforeningen påvirker gigtsygdomme hver anden 40-årig, og stort set alle over 60 år har problemer med gener og smerter fra deres led.
Er du blandt de mange, der dagligt har ondt i skulderen, stive fingre eller smerter i knæet, så kan det være, at du skal kigge dine madvaner efter i sømmene. Ny forskning viser nemlig, at kosten har en stor indflydelse på vores led, og at mange ledproblemer kan lindres og holdes i bero, hvis du spiser bestemte madvarer – og skruer ned for andre.
Ømme led, gigt, overbelastningsskader og andre plager i leddene kan nemlig skyldes inflammation – en betændelsestilstand - i kroppen og ved at spise en såkaldt antiinflammatorisk kost, der er særlig sund for leddene, fordi de beskytter og dæmper inflammationer, kan du faktisk mindske symptomerne fra dine led. Samtidig er denne særlige kost også med til at styrke dit immunforsvar, så det dermed bliver sværere for inflammationer at finde fodfæste i kroppen.
7 tips: Mad, der forkæler dine led
Omega-3:
Disse vigtige fedtsyrer er med til at smøre stive led, dæmpe inflammation og få dem til at genvinde mobiliteten. De sunde omegafedtsyrer finder du i en lang række råvarer både indenfor plante- og dyreriget. De bedste kilder til omega-3 er: Laks, hellefisk, makrel, marineret sild, stenbiderrogn, hørfrøolie, rapsolie samt valnøddeolie.
MUFA (mono unsaturated fatty acid eller på dansk enkeltumættede fedtsyrer)
Disse meget gavnlige fedtsyrer hjælper immunforsvaret med at slå eventuel inflammation ned og har en helt unik antiinflammatorisk effekt. Særligt avocado, olivenolie, rapsolie, jordnøddeolie og jordnøddesmør samt æg og alle former for nødder indeholder store mængder MUFA.
Grøntsager
Grøntsager indeholder et væld af vitaminer, særligt C-vitamin, mineraler og mikroskopiske plantestoffer og udgør en af grundpillerne i den anti-inflammatoriske kost. Hvis du vil holde dine led velsmurte og smertefri, skal du spise masser af forskellige grøntsager og særligt dem med god tyngde, fx kål (rosenkål, blomkål, grønkål og alle de andre kraftfulde kåltyper), broccoli og rodfrugter som rødbeder, pastinak, selleri og gulerødder.
Bær
Bær er små sundhedsbomber, men især bær og frugt, der er rige på de blåviolette plantestoffer, fx solbær, blåbær, brombær og mørke kirsebær har særligt potentiale, når det gælder om at bekæmpe inflammation. Også stenfrugter som fx blommer, er på hitlisten over frugt, der gavner og forkæler dine led, mindsker ømhed og hævelse og beskytter mod gigt.
Mælkeprodukter og mad med levende bakterier
Undersøgelser viser, at såkaldt probiotiske bakterier ved at styrke immunforsvaret kan være med til at nedbringe den inflammation, der viser sig i gigtplagede led. Probiotiske bakterier finder du bl.a. i en række syrnede mælkeprodukter, herunder A38, Cultura og Kefir (fermenteret mælkedrik). Eller i fermenteret (gæret) mad som fx sauerkraut, miso og Kimchi, som er kinakål og andre grøntsager tilsat chili, ingefær og andre krydderier.
Ingefær og gurkemeje
Begge disse sunde rødder indeholder en række gavnlige stoffer, der lindrer gigt og gigtrelaterede ledsmerter. Meget af ingefærens kraft ligger i de såkaldte gingeroler, som er mikroskopiske plantestoffer med udprægede antiinflammatoriske egenskaber. For gurkemejens vedkommende er det curcumin – det gule farvestof – der har vist sig at virke effektivt på ledsmerter.
Bouillon
Bouillon, der er langtidskogt på okseknogler eller kylling, indeholder foruden en masse mineraler som calcium og fosfor også forskellige typer kollagen samt stoffet glucosamin, der i større eller mindre grad kan mindske smerter i leddene. Men også aminosyren arginin, der har vist sig at virke antiinflammatorisk.
Mad, du bør holde igen med
Undersøgelser viser, at der er en direkte sammenhæng mellem for meget mavefedt og gigtlidelser. For meget fedt øger nemlig mængden af inflammation i kroppen, da mavefedtet vælter en masse inflammationsfremmende stoffer ud i kredsløbet. Døjer du med gigt eller andre ledsmerter, der hænger sammen med inflammation, er det derfor en god ide at undgå eller slippe af med overvægt. Og skær ned på: Øl, vin, spiritus, nudler, hvidt brød, bagte kartofler, hvide ris, bolsjer, vingummi, juice, saftevand, sodavand.