Gitte kæmpede med træthed og smerter – men en verdenskendt metode gjorde hende euforisk
Da Gitte Lindegaard begyndte på Wim Hofmetodens iskolde bade og vejrtrækningsøvelser, gav det hende en euforisk følelse og en dejlig start på dagen. Hurtigt fandt hun dog ud af, at det også hjalp på både hendes smerter og træthed.
De fleste morgener, når Gitte Lindegaard vågner i lejligheden på Amager, går hun ud på sin lille altan og kravler op i en stor tønde fyldt med koldt vand.
Efter to-tre minutter er hun tilbage på altangulvet igen, hvor hun laver en hurtig øvelse kaldet Horse Stance. Den får varmen til at cirkulere i kroppen. Herefter går hun ind i køkkenet og brygger en kop kaffe på sit gaskomfur. Så er dagen godt i gang.
Gitte dyrker Wim Hof – en metode, hvor man kombinerer vejrtrækningsøvelser med kuldepåvirkning. Den er udbredt over hele verden og kom for et par år siden også til Danmark.
"Vi har jo en idé om, at det, der er sundt, ikke også kan være sjovt. Men det er Wim Hof-metoden, det føles, som om hver eneste celle i kroppen holder et festfyrværkeri. Og det sker altså samtidig med, at du træner dit kredsløb, nedbringer inflammation i kroppen og forbedrer din stresstolerance," siger Gitte.
I mange år var Gitte med egen ord ”bare” vinterdypper. Hun tog til vandet, var hurtigt under og lynhurtigt oppe igen. Men da hun meldte sig til en guidet Wim Hof-seance, fandt hun ud af, at det at kombinere iskolde bade med en bestemt type åndedræt gjorde, at hun kunne udholde kulden i længere tid.
Det gjorde hende helt euforisk, og første gang mistede hun faktisk tidsfornemmelsen. Tre minutter sad hun i isbadet, før en af de andre deltagere prikkede hende på skulderen. Da Gitte kom op, begyndte hun at ryste og fik det enormt dårligt.
Alligevel havde hun efterfølgende en fornemmelse af, at Wim Hof-metoden kunne give hende noget, hvis hun gik lidt mere forsigtigt frem.
Færre smerter
Wim Hof-metodens iskolde bade og vejrtrækningsøvelser viste sig da også snart at gøre Gitte Lindegaard mere frisk og mindre plaget af smerter.
"For 12 år siden var jeg involveret i et voldsomt trafikuheld og fik kronisk piskesmæld. Dengang brugte jeg yogaen til at komme mig, og den hjalp mig da også en del, men jeg måtte stadig ofte tage smertestillende medicin. Efter en periode med kuldebade gik det pludselig op for mig: ”Gud, du har da ikke taget piller i flere måneder nu!” Det var altså ret fantastisk. Med den her metode havde jeg på ganske kort tid opnået resultater, jeg ikke havde været i nærheden af tidligere."
Med piskesmældet fulgte også en invaliderende træthed, for når du kæmper med kroniske smerter, bliver kroppen udmattet. Trætheden kunne dog sagtens være til stede uden smerterne.
"Men en dag sagde min datter til mig: ”Mor, det er da i grunden lang tid siden, vi har fået frysepizza til aftensmad”. Det tyede jeg ellers ofte til, fordi jeg var så træt sidst på dagen og ikke havde energi til at stå i køkkenet. Kuldebadene har gjort, at jeg stort set er kommet min udtæring til livs. Nu har jeg energi til at tage til træning om aftenen i stedet for at falde omkuld på sofaen, og det gør jo simpelthen en kæmpe forskel for ens velbefindende," siger Gitte, der samtidig oplevede at få mange komplimenter fra sin omgangskreds.
Hun så pludselig meget friskere og gladere ud.
Flere af Gittes veninder viste interesse for metoden, når hun delte billeder på Instagram, hvor hun sad i sin tønde eller badede ved strandene omkring København. Og Gitte ville meget gerne lære fra sig – men ikke uden at have helt styr på principperne først. Derfor besluttede hun sig for at tage uddannelsen som Wim Hof-instruktør.
Pause i åndedrættet
Gitte var i forvejen ikke bange for kulde, da hun begyndte på Wim Hof-metoden. Hun underviser i naturterapi og har i den forbindelse flere gange sovet i telt i skoven en januarnat med kulden som en uundgåelig følgesvend. Men da hun en vinterdag var taget til stranden for at bade med en god veninde, og de måtte hugge hul i isen med en medbragt økse, mærkede hun alligevel ubehaget komme krybende.