børste tænder dårlig ånde

Bliv en sundere udgave af dig selv på 30 sekunder

Når du bruger tandbørste og tandtråd, gør du ikke bare en stor forskel for din mund. Du gør også en stor forskel for din sundhed, da en ren og sund mund er med til at holde dig rask.

Vidste du, at bakterier i munden ikke bare kan give huller og dårlig ånde?

De kan også vandre fra mundhulen og over i blodbanen, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for din generelle sundhed.

Studier viser for eksempel, at tandkødsbetændelse gør det sværere at regulere blodsukkeret, hvis du lider af type 2-diabetes. Du er også i øget risiko for at udvikle lungebetændelse, hvis din mundhygiejne er dårlig.

Det anslås, at ti procent af alle tilfælde af lungebetændelse på plejehjem kan undgås ved en tilstrækkelig mundpleje.

Hvis du har rene tænder, kommer du dig tilmed også hurtigere over en operation.

"Der er en klar sammenhæng imellem sundhed i munden og sundhed i resten af kroppen, når det kommer til en række kroniske sygdomme," siger praktiserende tandlæge og formand i Tandlægeforeningen, Susanne Kleist og uddyber:

"Senest har et lille studie også vist, at du har et mildere coronaforløb, hvis du passer på dine tænder."

Hun fortæller videre, at tandlæger og forskere har kendt til sammenhængen imellem mundsundhed og kroppens øvrige sundhed i adskillige år, men at det først er nu, at den viden for alvor vinder indpas hos befolkningen.

"Og det er jo supervigtigt at få den viden bredt ud, for det her er nemt at gå til. Mit bedste råd lyder, at du børster tænder hver dag, to gange om dagen i to minutter. Derudover skal du gå til tandlæge regelmæssigt og sørge for at holde mellemrummene imellem dine tænder rene."

Hold mellemrummene rene

Det sidste råd har du måske hørt før.

I hvert fald gik biomediciner og forfatter Nicklas Brendborg i bogen ”Gopler ældes baglæns” i 2021 ud og bekendtgjorde, at det vigtigste (og nemmeste), du kunne gøre for din sundhed, var at bruge tandtråd hver dag. 

Sådan børster du tænder

  • Børst to gange om dagen i to minutter. Tag gerne tid, da to minutter kan føles som lang tid.
  • Brug en blød tandbørste med mange tætstillede børstehår.
  • Brug altid en tandpasta med fluorid, da det hæmmer udviklingen af plak. Nogle tandpastaer ved helsekosten indeholder ikke fluorid.
  • Børst i cirkelbevægelser og vær grundig, så du kommer rundt i alle kroge. Børst alle flader på alle tænder, foran, bagpå, i mellemrum og helt op til tandkødet, hvor der sidder en del bakterier. Det er vigtigt at få fluoren fra tandpastaen fordelt i munden.

30 sekunder – længere tid tager det ikke at blive en sundere udgave af dig selv.

"Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at tandtråd ikke er det rigtige valg for alle. Det afhænger af, hvor stort mellemrummet imellem dine tænder er. Brug tandtråd, hvis tænderne sidder tæt."

"Har du større mellemrum, bør du bruge en interdentalbørste. Det er ikke tandtråden, der forbedrer din sundhed. Det er at holde mellemrummene rene," slår Susanne Kleist fast.

Interdentalbørsten kaldes også for mellemrumsbørste. Det er en lille børste på størrelse med en tandstik, som kan købes i større supermarkeder og på apoteket.

Og med årene kan det faktisk være en god idé at skifte fra tandtråd til mellemrumsbørsten.

"Mange ved ikke, at deres tænder – og mellemrummene imellem dem – forandrer sig livet igennem. Dine tænder som 18-årig ser ikke ud på samme måde som dine tænder som 78-årig. Mellemrummene bliver for eksempel større, så måske skal du skifte fra tandtråd til interdentalbørste," forklarer hun.

Undgå at bløde

Du kommer altså langt med at børste tænder og rense mellemrummene.

Mundskyl derimod gør ikke en forskel for mundsundheden, medmindre det er den slags, du får udskrevet efter en operation.

Men hvordan ved man egentlig, om man har en sund mund eller ej?

Rens tænderne rigtigt

  • Tandtråd er særlig velegnet til dig med tætsiddende tænder.
  • Interdentalbørste eller mellemrumsbørste er særlig velegnet til dig med mellemrum imellem tænderne. Kommer i mange forskellige størrelser. Brug gerne lidt tandpasta på, når du renser.
  • Tandstikkere er ikke så effektive til at rengøre tænderne som interdentalbørster. Tandstikkere er til gengæld gode til at fjerne madrester med.
  • Solobørste er god til de bagerste tænder. En solobørste er en tandbørste med kun ét bundt børster, som er kortere og ofte mere stive end børstehårene på en normal tandbørste.

Kilde: Tandlægeforeningen

"Det vil tandlægen kunne hjælpe dig med at svare på. Du kan også købe farvetabletter i håndkøb på apoteket, som afslører en mangelfuld tandbørstning ved at farve områder med caries røde. Det kan give en indikation på, hvor du skal være mere grundig henne," forklarer Susanne, som også råder til, at man går regelmæssigt til tandlæge, så han eller hun kan vejlede dig i, hvordan du bedst holder munden sund.

Et regelmæssigt besøg varierer typisk fra hver 6. til hver 18. måned. Kommer du over de 24 måneder, regnes det ikke længere for regelmæssigt.

"Men ellers skal du reagere, hvis dit tandkød bløder. Sundt tandkød bløder ikke ved en almindelig, korrekt tandbørstning. Ligeledes kan isninger i tænderne være tegn på for mange bakterier."

Susanne fortæller, at det er en smagssag, hvilken type tandbørste man foretrækker: elektrisk eller manuel, men at den elektriske har den fordel, at den laver de rigtige, roterende bevægelser, og at nogle varianter også kommer med en timer, så du sikrer, at der rent faktisk går to minutter:

"To minutter kan nemlig føles som overraskende lang tid, når du børster tænder," lyder tandlægens råd.

Om eksperten

Susanne Kleist er formand i Tandlægeforeningen og praktiserende tandlæge.

susanne.jpg