Vandring i Danmark

6 smukke vintergåture i Danmark

I vintermånederne er der flere herlige naturoplevelser at hente, når du går tur. Så på med hue og vanter, snør skoene og gå dig til røde kinder og godt humør.

Aarhus

Tag kameraet med

Havreballe Skov, tæt på Aarhus centrum, er den nordligste del af den store Marselisborg skov syd for byen. 

Her lufter mange sig selv og deres hunde året rundt; også Hjemmets fotograf Henrik Bjerregrav, som går der dagligt med sin hund. Han viser årets gang på Facebooksiden 'Havreballetrefemogtreds'. Hver dag et nyt billede, og for fotografen er vinteren helt særlig.

"Når der er sne, giver det en grafisk effekt med træernes grene, som strækker sig sneklædt mod himlen. Der er også noget særligt ved at indånde vinterens kulde og mærke, hvordan kroppen forfriskes af dens bid. Lydene dæmpes, verden bliver blid, og bilernes summen svinder i stilhed," siger han.

Søerne i Havreballe Skov er populære at skøjte på, og selve skoven er, som det ses på bilederne, smukke at gå rundt i om vinteren.

Møn

Mørket på klinten

Skal du have den fulde vinteroplevelse så tag til Møns Klint, book en overnatning og gå ud sent på aftenen, når mørket har sænket sig, og nattehimlen bliver lyst op af tusind stjerner og stjerneskud. Dark Sky hedder fænomenet, som betyder, at det er muligt at se en klar stjernehimmel uden for meget lysforurening. Her er himlen over Møn og nyord enestående.

I dagtimerne byder Klinteskovens stisystemer på både dramatiske udsigter fra klintekanten samt ”skovens dybe stille ro”. Her er også oldtidsminder og adgang til de unikke kalkoverdrev. På Møns Klint findes i alt syv afmærkede vandreruter fra 2,2 km til 14,5 km.

København

Oplev kultur undervejs

Dorrit Christensen er landsformand i Dansk Vandrelaug og elsker (også) at gå om vinteren. Hun slår et slag for de bynære gåture, som især er gode, når det er koldt:

"Den gode vandretur er den med vekselvirkning, og når man går der i kulden, så er det rart at opleve noget kultur undervejs. Så man får varmen og vekselvirkning, selvom naturen er i sort, grå og hvid om vinteren. Mange tager til de større byer i vinterferien, og i København kan man bl.a. gå i Frederiksberg Have og få både natur og stilhed undervejs. 

I udkanten af København er jo også vestvoldene, hvor man kan se rester af militære anlæg undervejs. Jeg synes, det giver en god afveksling i turene om vinteren, at der er natur og kultur," siger Dorrit.

Sammen med andre turledere i Dansk Vandrelaug har hun skrevet bogen 'Gå tur København og Frederiksberg – 52 ture', der kan lånes på biblioteket.

Fjerritslev

Gå langs hærvejen

Hærvejen fra Fjerritslev via Svinkløv, Slettestrand og Fosdalen til Blokhus er en varieret tur med store vidder, skov og strand, som er smukt i vintervejret. Andre gode vinterruter i området er jernbanestierne (se railtrails.dk), bl.a. Bjergbanestien mellem Nibe og Svenstrup på cirka 15 kilometer, der kan klares på en dagstur.

Bornholm

Få stierne for dig selv

Marie og Torben Lau Florin er parret bag 'Frie Fodspor' som er en vandreblog på nettet med turforslag, shop og gode råd. De anbefaler en vintertur til Bornholm, og er i øvrigt forfattere til bogen 'Til fods på Bornholm'. ”Bornholms natur og stemning er fantastisk – hele året. 

En vandredestination, der på alle måder består gråvejrsprøven. Et kæmpe plus er, at der er så få turister om vinteren. Du har stierne og byerne for dig selv” fortæller de.

Se mere på friefodspor.dk.

Billund

Heden er en mosaik af farver

Billund

Vinterlandskabet på heden er noget helt unikt, så gå en vintertur på Randbøl Hede ved Billund. På heden kan du nyde synet af nåletræer, der beholder deres grønne farver om vinteren, så der er både udsyn og grønt. 

Derudover kan du opleve stor tornskade rastende, se kronhjortene begynde at kaste deres gevirer og være heldig at finde et af dem på turen over heden. Derudover kan du samle mos, lav og kogler.