Guide til sæsonens friske krydderurter
Ingen sommer uden masser af friske krydderurter til at pifte dine retter og kølige drinks op med. Her er 12 klassikere − få styr på, hvad de passer bedst med.
MYNTE
Er god til retter med lam, friskhakket i yoghurten og frugtsalaten, eller du kan tilsætte friske mynteblade til din smoothie.
OREGANO
Den aromatiske, let røgede smag passer godt til tomater, lam, fisk, pasta og pizza. Brug bladene moderat til salater, fisk og kød.
ESTRAGON
Der findes mange variationer af estragon, men vælg den franske. Passer godt til fisk, kylling, varme og kolde saucer, svampe & tomater.
DILD
God som grønt drys på nye kartofler, fisk, skaldyr og i kryddersmør. Frisk dild mister sin smag ved varme, så tilsæt kort før servering.
KORIANDER
Er bedst rå eller ganske lidt kogt eller stegt. Passer godt til salsaer, chili con carne, supper og asiatiske retter.
BRØNDKARSE
Er velegnet som pynt, men egner sig også til at blande sammen med andre friske krydderurter, i kryddersmør og i omeletter.
PURLØG
Anvendes til æggeretter, kartofler, salater, marinader og som grønt drys. Purløg får lyserøde blomster, som også er spiselige.
BASILIKUM
Giver en fin smag i salatskålen, pestoen og til fisk, fjerkræ, kalv, lam samt svinekød. Brug den helst rå, da den mister smag ved varme.
TIMIAN
Let træagtig aroma, som passer godt til okse- og flæskekød, kylling, svampe, saucer, fisk og løg.
CITRONMELISSE
Kan bruges i alt, hvor du gerne vil have citronsmag, bl.a. til salater, fiskeretter, sovse, kolde supper og frugtretter/desserter.
BREDBLADET PERSILLE
Brug den bredbladede persille til pestoer, marinader og salater. Skyl altid friske krydderurter grundigt før brug pga. jordbakterier.
ROSMARIN
Har en gennemtrængende smag, som passer godt til kartofler, hvidløg, lam, flæskekød, and, ris, sværdfisk og ovnbagte rodfrugter.