Sådan klarer dine fødder de høje hæle
Høje hæle giver en smuk figur,men sunde er de jo ikke. Få eksperternes råd til, hvordan du undgår at få skader af de fine sko.
Ømme fødder, nedgroede negle, stramme akillessener og hård hud. Døjer dine fødder også efter en dag på høje hæle? Husk at de skal bære dig hele livet, så det er vigtigt, du passer på dem, og heldigvis er der råd og hente, hvis du helst ikke vil smide stiletterne til fordel for at par fodformede sko.
Overlæge Michael Stage Pedersen fra privathospitalet Hamlet oplever jævnligt, at hans patienter har været en for hårde ved deres fødder. Ca. 80 procent af dem er kvinder, og derfor tyder noget på, at det især er stiletter, der er skyld i problemerne.
"De høje hæle ligger trykket på forfoden. Hvis du kommer op 2,5 cm hæle så øger du trykket på forfoden med ca. 20 procent, og så stiger det der efter, så hvis du kommer op på 7,5 cm, så er trykket steget til 80 procent," fortæller han.
"Mange gange er det nok at komme væk fra det tryk, der ligges på forfoden, og komme ned i højden, men nogle gange har det udviklet sig så slemt, at man ikke kan gå i almindeligt fodtøj længere, og så kræver det en operation."
Klipper du dine tånegle forkert?
Også fodterapeut Jannie Nissen Jensen fra Luxusfod i Hellerup har erfaring med stiletplagede fødder.
"Vi ser nedgroede negle, knyster og ligtorne, og så kan klienter have smerter i leddene, og nogle gange kan der også være betændelse i forfoden, fordi de belaster fødderne så meget, fortæller hun.
Hun skønner at over halvdelen af de klienter, hun har, har problemer med fødderne, fordi de har gået i stiletter.
"Mange klipper for eksempel deres negle forkert. De klipper dem for korte, fordi de ikke kan have lange negle i en stilet. Derfor klipper de dem lidt ned i siden i stedet for at klippe lige over, som man skal, for at neglen beholder sin fjedring og kan vippe op og ned. Når man klipper den ned i siderne, bliver den stiv og hård og vokser den forkerte vej, og så får du nedgroede negle."
Sådan passer du på dine fødder i høje hæle
Heldigvis er der råd at hente hos de to fodeksperter, så du – med lidt omtanke – uden smerter kan tag ud og danse i dine yndlingshæle.
Lige klipning
Klip dine tånegle lige over, så de beholder deres naturlige elasticitet. Klipper du dem ned i siderne, bliver de hårde, og du risikerer at få nedgroede negle.
Skiftesko
Skift sko så ofte som muligt, det har dine fødder bedst af. Hvis du skal have høje sko på en hel arbejdsdag, så skift til et par flade, når du er alene på dit kontor, eller smid de evt. under bordet, når du sidder ned, og ingen kan se dine fødder. På den måde aflaster du fødder, knæ og ryg.
Læs også: Få flotte ben
Fil ikke
Fil ikke dine fødder, det får du bare mere hård hud af. Tag i stedet for en gryde svamp og brug den til at nulre de døde hudceller væk, efter du har givet dine fødder et dejligt langt varmt bad.
Rigeligt med plads
Når du shopper ny sko, så vælg så vidt mulig et par med god plads i tboksen – den forreste del af skoen. På den måde undgår du, at dine tæer bliver presset sammen, og så er risikoen for skæve tæer mindre.
Stærke fødder
Hold dine fødder stærke og sunde ved at dyrke motion – for eksempel gang og løb i fornuftigt fodtøj. Og sørg for at holde den slanke linje. Overvægt belaster også fødderne.
Indlæg til forfoden
Et af de mest normale problemer er nedsunken forfoden – at du simpelthen bliver platfodet på den forreste del af foden af at gå i høje hæle. Kom et lille indlæg i den forreste del af skoene for at give foden et lille løft. Det beskytter også mod skæv storetå.
Læs også: Få flad mave nu