Havtorn

Dette bær er en supersund vitaminbombe

Havtorn er et syrligt solgult bær, der i de senere år er blevet populært for sine sunde egenskaber. Med sit usædvanligt høje indhold af C-vitamin og gavnlige umættede fedtsyrer beskytter det såvel huden og slimhinderne som immunforsvaret.

Hvis du ikke allerede kender det, er det tid til at stifte bekendtskab med et supernyttigt bær, som kan være lidt sværere at finde i naturen end mange af vores andre bær. Det er heller ikke så ”indtagende”, hverken i smag eller udseende.

Havtorn (Hippophae rhamnoides) trives – som navnet siger – nær havet, hvor den vokser på tornede buske, men har bredt sig meget de senere år og er nu også almindelig på blottet, kalkholdig mineraljord.

De smukt orange og syrlige bær, som egentlig er bærlignende små frugter, er meget rige på antioxidanter, især C-vitamin, men også carotenoider, som giver havtorn dens smukke farve.

Spis mere havtorn, hvis du...

  • Er generet af tørre og skrøbelige slimhinder i øjne og underliv.
  • Vil bevare hudens sundhed og fugtbalance.
  • Vil modvirke dehydrering i luftvejene, mavetarmsystemet og urinvejene.
  • Føler dig udmattet og ekstra modtagelig for infektioner - havtorn giver et ordentligt
  • C-vitamin-boost!
  • Har brug for at styrke dit stofskifte.

Og ikke mindst er havtorn fuld af umættede fedtsyrer som omega 3, 6, 7 og 9 – hvoraf 3 og 6 er essentielle fedtsyrer, som vi ikke selv kan producere, men skal have gennem vores kost. Omega 7, som måske ikke er lige så kendt, er nødvendig for hudens og slimhindernes fugtbalance og 9 for immunforsvaret. I dag sælges havtorn derfor ikke kun som f.eks. frosne bærblandinger, men også som pulver og kosttilskud i form af kapsler.

I sin vilde form siges den at være en af de ældste i vores natur, idet den opstod efter den sidste istid. Havtorn er desuden både vindbestandig og let at dyrke og er derfor blevet populær til dyrkning. Måske er det på tide at plante en solgul næringsbombe i din have? 

3 superkræfter!

1. En rigtig C-vitaminbombe!

Indeholder mere en dobbelt så meget C-vitamin som appelsin pr. 100 gram og ligger på tredjepladsen blandt bær med hensyn til C-vitaminindhold med 131 mg pr. 100 g. 

Appelsin indeholder 54 mg pr. 100 gram. Kun ribs og solbær har et højere indhold end havtorn (solbær 150 mg og ribs 134 mg).

2. Vandopløselige B-vitaminer

Som er gode for stofskiftet og nervesystemets normale funktion.

3. Carotenoider

Mængden af denne gruppe antioxidanter er betydeligt større i havtorn end i andre bær! De giver bærret dets orange farve (ligesom gulerødder). 

Carotenoider omdannes til A-vitamin i vores krop, et vitamin, der er nødvendigt for normalt syn, hud og slimhinder samt for, at et foster udvikles normalt og får fuldt syn.