Lone Hunæus

Stærkere bækkenbund og genvunden sexlyst med hormonyoga

Mere energi, større velvære, bedre humør, stærkere bækkenbund og genvunden sexlyst er bare nogle af de bonusser, der ifølge yogaekspert Lone Hunæus er ved at dyrke hormonyoga. I sin nye bog viser hun en serie af øvelser, som især er gavnlige for dig, der lider af gener i forbindelse med overgangsalderen – men også for dig, der gerne vil forebygge dem. Her får du en smagsprøve på flowet.

Siddende dynamisk foroverbøjning

Effekt: Giver energicirkulation til æggestokkene. Beroliger hjernen og hjælper mod mild depression. Strækker rygsøjlen, skuldrene, haserne og lysken. Stimulerer leveren. Øger fordøjelsen. Lindrer bekymring, træthed, hovedpine og ubehag ved menstruation.

Sådan gør du:

  • Start siddende med strakte ben og ret ryg. Bøj højre ben, og sæt hælen ind mod skridtet. Sænk så knæet ned mod gulvet. Stræk armene op over hovedet. Ånd ind, og bøj overkroppen ud over det strakte venstre ben.
  • Grib fat om venstre fod med venstre hånd, og læg tommel- og pegefingeren om storetåen. Læg højre hånd oven på den venstre. Ånd ind med bastrika-åndedrættet, løft overkroppen, og træk foden tilbage mod dig selv. Ånd ud, mens du sænker overkroppen ned over det strakte ben. Stræk foden væk fra dig selv. På denne måde masseres æggestokken med åndedrættet og bevægelsen.
  • Efter syv ind- og udåndinger slutter du foroverbøjet med foden strakt. Nu skal du lave en energicirkulation til venstre æggestok ved hjælp af energicirkulationsremsen.
  • Gentag øvelsen til den modsatte side: Bøj venstre ben, stræk højre ben, og lav energicirkulation til højre æggestok.
fororverbojning.jpg

Tip: Hvis du ikke kan nå din fod , så brug et bælte, et tørklæde, en gummistrop eller lignende til at ”forlænge” armene med.

fororverbojning2.jpg
fororverbojning3.jpg

Energicirkulationsremsen

  1. Ånd ind.
  2. Hold vejret.
  3. Placér tungespidsen i ganen.
  4. Ret fokus mod næsetippen.
  5. Aktivér rodlåsen ved at knibe kraftfuldt sammen i bækkenbunden (i musklerne omkring anus og mellemkødet), og tæl til tre.
  6. Fokusér på et område, f.eks. venstre æggestok.
  7. Ånd ud, og send energien hen til fokusområdet.

Om øvelserne

De tre øvelser, som vises i denne artikel, er en del af en sammenhængende serie på 14 øvelser. Hele flowet finder du i Lone Hunæus’ nye bog ”Hormonyoga”, hvori du også får en række gode opvarmningsøveler og vejrtrækningsmeditationer. Hormonyogaøvelserne kan udføres af alle uanset tidligere erfaring med yoga, og de kræver ikke noget udstyr udover eksempelvis en yogamåtte.

Siddende tvist 

Effekt: Energicirkulation til æggestokkene. Styrker og toner de skrå og lige mavemuskler. Tilfører energi til rygsøjlen og strækker den. Åbner skuldre, hofter og nakke. Øger fleksibiliteten i rygsøjlen og skuldrene. Renser de indre organer. Forbedrer fordøjelsen og udskillelsen af affaldsstoffer.

Sådan gør du:

  1. Start i siddende position med lige ryg, åben brystkasse og strakte, samlede ben. Bøj venstre ben, og træk knæet op mod brystet. Lav syv bastrika-åndedræt. Cirkuler energien til venstre æggestok. Brug energicirkulationsremsen.
  2. Sæt den venstre fod på ydersiden af højre ben. Tvist kroppen mod venstre, og grib fat om det venstre bøjede ben med højre arm. Sæt venstre hånd bag numsen for støtte, og se bagud over venstre skulder.
  3. Lav syv bastrika-åndedræt, og cirkuler energien til venstre æggestok. Tvist nu overkroppen lidt mere. Placer højre albue på ydersiden af venstre knæ. Grib fat med højre hånd om venstre ben. Lav syv bastrika-åndedræt, og cirkuler energien til venstre æggestok.
  4. Gentag øvelsen til modsatte side. Bøj højre ben, og cirkuler energien til højre æggestok.
siddende-tvist.jpg

LÆS OGSÅ: 11 yogaøvelser, der giver dig (endnu) bedre sex

siddende-tvist2.jpg
siddende-tvist3.jpg

Bastrikaåndedrættet

Bastrika-åndedrættet er et kraftfuldt, rytmisk maveåndedræt, der genererer energi og aktiverer hele kroppen. Det masserer de indre organer, og det primære formål med det er at stimulere æggestokkene. Både ind- og udåndingen er kraftig, men man skal især fokusere på udåndingen. Øvelserne udføres i takt med åndedrættet .

Sådan gør du:

  • Ånd hurtigt ind gennem næsen (mærk, hvordan maven buler ud). Herefter presser du hurtigt al luft ud ved at spænde mavemusklerne, så navlen bliver trukket ind mod rygsøjlen (mærk, hvordan maven trækkes ind). Du skal undlade at aktivere brystkassen. Slip så spændingen i mavemusklerne. Det medvirker nemlig, at indåndingen sker af sig selv.
  • Åndedrættet udføres kraftfuldt og rytmisk i takt med bevægelserne i et tempo med cirka 70 åndedræt i minuttet – og man skal altid trække vejret igennem næsen.

Hvad er hormonyoga?

Fysisk aktivitet

har generelt en lindrende effekt på mængden og styrken af gener ved overgangsalderen, og i hormonyogaen arbejdes der derudover med at aktivere og balancere de kvindelige kønshormoner, så du lander blødere i overgangsalderen og tilmed bliver stærkere og smidigere, får reduceret dit stressniveau og øget din livskvalitet.

De 14 yogastillinger,

som hormonyogaen består af, stammer fra henholdsvis hatha- og kundaliniyoga. Derudover gøres der brug af tibetanske energicirkulations-teknikker, åndedrætsteknikker og enkle meditationsøvelser.

Når du dyrker hormonyoga,

arbejder du med at bringe kroppen i positioner, som i samspil med et kraftfuldt åndedræt kan lægge et indre pres på og massere de primære hormonproducerende kirtler (hypofysen, skjoldbruskkirtlen og æggestokkene) med henblik på at stimulere og reaktivere dem. Da binyrerne bl.a. producerer køns- og stresshormoner, som kontrollerer puls, blodtryk og andre vigtige funktioner i kroppen, aktiveres de også, men i mindre grad.

Øvelserne laves i et bevidst flow,

hvor den ene øvelse lægger op til den anden for at aktivere de hormonproducerende kirtler i en bestemt rækkefølge: først æggestokkene, så skjoldbruskkirtlen og til sidst hypofysen.

Hele kroppen arbejdes igennem

med øvelserne, og du vil mærke, at de mange gode stræk gør dig både stærkere og smidigere. Du vil også hurtigt opleve åndedrættets og meditationernes gavnlige effekt på krop og sind.

Også kvinder med hormonelle ubalancer

af andre årsager, f.eks. uregelmæssig menstruation, PMS osv. kan have gavn af øvelserne. Ja, selv hvis du har en velfungerende hormonbalance, kan du med fordel starte på øvelserne, inden du går i overgangsalderen og tage den i opløbet, før hormonniveauet falder drastisk. På den måde er der større sandsynlighed for, at du nemmere kan opretholde en nogenlunde hormonbalance, når overgangsalderen sætter ind.

Tip: Hvis du ikke kan få albuen helt ud på ydersiden af knæet i punkt 3, så gentag blot punkt 2.

Sidebøjning på knæene 

Effekt: Booster energien i kroppen. Arbejder med den øverste del af ryggen, biceps, triceps, brystkassen, knæ og nakke.

Sådan gør du:

  • Sæt dig på knæene. Knyt hænderne med tommelfingrene inde i hænderne, og placer dem bag ørerne, så tommelfingrene peger nedad, og håndfladerne vender fremad.
  • Ånd ind i denne position.
  • Hold vejret, mens du skyder hoften til venstre og bøjer overkroppen til højre. Kom tilbage til midten, og ret kroppen ud.
  • Skyd så hoften til højre og overkroppen til venstre. Husk at holde vejret. Kom tilbage til midten, og ret kroppen ud.
  • Bøj dig forover, så panden næsten rører gulvet. Kom tilbage til midten, og ret kroppen ud.
  • Dette er én runde. Lav to runder mere, mens du stadig holder vejret. Bevægelserne er relativt hurtige, og du skal arbejde hen imod at kunne lave tre runder på én indånding. Gentag herefter de tre runder, men start til modsatte side.
sidebojning.jpg
sidebojning2.jpg
sidebojning3.jpg
siddende-tvist4.jpg
siddende-tvist5.jpg

Hormonyoga

I yogaekspert Lone Hunæus nye bog får du vigtig viden og konkrete redskaber til at håndtere de udfordringer, som overgangsalderen kan føre med sig både fysisk og psykisk. Med hormonyoga kan du nemlig både lindre og forebygge ting som hedeture, dårlig søvn osv. I bogen får du et komplet program, der består af en række opvarmningsøvelser, en serie på 14 yogaøvelser og nogle afsluttende åndedrætsmeditationer – i alt 30 minutters træning, der kan udføres af alle.

”Hormonyoga”, Lone Hunæus, Lindhardt og Ringhof, 300 kr.

Om eksperten

Lone Hunæus har en fortid som direktør i reklamebranchen og begyndte at dyrke yoga i 1996. Da hun var i midten af 40’erne, lagde hun sit liv om og begyndte bl.a. selv at undervise i yoga, og da hun fyldte 50, tog hun en yogalærer-uddannelse i hormonyoga i Brasilien. Siden har hun afholdt hormonyogakurser og -workshops for et hav af elever.

LÆS OGSÅ: Stærk og tonet krop med yoga

Tip: Du skal holde vejret hele vejen igennem øvelsen.