Fysisk aktivitet
har generelt en lindrende effekt på mængden og styrken af gener ved overgangsalderen, og i hormonyogaen arbejdes der derudover med at aktivere og balancere de kvindelige kønshormoner, så du lander blødere i overgangsalderen og tilmed bliver stærkere og smidigere, får reduceret dit stressniveau og øget din livskvalitet.
De 14 yogastillinger,
som hormonyogaen består af, stammer fra henholdsvis hatha- og kundaliniyoga. Derudover gøres der brug af tibetanske energicirkulations-teknikker, åndedrætsteknikker og enkle meditationsøvelser.
Når du dyrker hormonyoga,
arbejder du med at bringe kroppen i positioner, som i samspil med et kraftfuldt åndedræt kan lægge et indre pres på og massere de primære hormonproducerende kirtler (hypofysen, skjoldbruskkirtlen og æggestokkene) med henblik på at stimulere og reaktivere dem. Da binyrerne bl.a. producerer køns- og stresshormoner, som kontrollerer puls, blodtryk og andre vigtige funktioner i kroppen, aktiveres de også, men i mindre grad.
Øvelserne laves i et bevidst flow,
hvor den ene øvelse lægger op til den anden for at aktivere de hormonproducerende kirtler i en bestemt rækkefølge: først æggestokkene, så skjoldbruskkirtlen og til sidst hypofysen.
Hele kroppen arbejdes igennem
med øvelserne, og du vil mærke, at de mange gode stræk gør dig både stærkere og smidigere. Du vil også hurtigt opleve åndedrættets og meditationernes gavnlige effekt på krop og sind.
Også kvinder med hormonelle ubalancer
af andre årsager, f.eks. uregelmæssig menstruation, PMS osv. kan have gavn af øvelserne. Ja, selv hvis du har en velfungerende hormonbalance, kan du med fordel starte på øvelserne, inden du går i overgangsalderen og tage den i opløbet, før hormonniveauet falder drastisk. På den måde er der større sandsynlighed for, at du nemmere kan opretholde en nogenlunde hormonbalance, når overgangsalderen sætter ind.