kvinde føler sig ikke god nok

”Følelsen af ikke at være god nok sniger sig ind i det meste af det, jeg laver. Det hæmmer mig”

En situation eller en relation, hvor vi føler, at vi skal præstere, kan ribbe op i gamle overbevisninger og måske i følelsen af ikke at være god nok. Det sker alt for ofte for Karina, som føler sig meget hæmmet af det. Læs med, når terapeut Rikke Thuesen hjælper hende til at slippe de gamle og destruktive overbevisninger.

Karina sidder over for mig i terapien. Når hun skal præstere, er det svært for hende, at hun ikke har kontrol og ikke ved, hvad hun skal, fortæller hun. Hun bliver urolig og usikker og beskriver en grundfølelse af at miste troen på sig selv. 

"Følelsen af ikke at være god nok sniger sig ind i det meste af det, jeg laver. Det hæmmer mig. Jeg tror, at følelsen er der, fordi den vil passe på mig, men den sætter gang i alarmberedskabet, så jeg er på vagt."

Nogle gange kan en hæmmende overbevisning stamme fra for mange år siden, så jeg spørger Karina, om hun er med på en praktisk øvelse, der kan hjælpe os med at undersøge, hvor overbevisningen stammer fra. Det vil hun gerne prøve, så vi markerer en tidslinje på gulvet med et punkt for, da hun blev født, et punkt, som repræsenterer hendes død, og et for lige nu og her. Her stiller hun sig.

Hvor kan du mærke denne her følelse af ikke at være god nok?

"Det føles som en spændetrøje i overkroppen. Jeg spænder og låser og kan ikke helt trække vejret. En sitrende fornemmelse."

Hvornår oplevede du den følelse for første gang? Prøv at gå på din tidslinje imod det sted.

"Jeg har ikke nogen bevidst erindring om det, men jeg har lyst til at stille mig ved fødsel."

Jeg beder Karina om at mærke efter hvad, der gav hende den følelse af, ikke at være god nok. Hun bevæger hånden over hjertet og lægger hænderne på maven og på brystet. 

"Jeg har fået fortalt, at der var komplikationer, da jeg blev født, og at jeg blev fjernet fra min mor lige efter fødslen. Jeg har en fornemmelse af, at det kan betyde noget."

Hvad mærker du? 

"Frygt, eksistensberettigelse. Det føles som en grundangst. Jeg kan ikke mærke mine grænser, hvor jeg starter og slutter. Der er noget galt med mig. Frygten for at dø eller ophøre med at eksistere er her også."

Jeg beder Karina om at træde ind i fostertilstanden, hvor hun stadig var tryg i sin mors mave. Hun træder forbi fødselspunktet og står og mærker efter. Hun trækker vejret mindre besværet og skuldrene sænkes.

Slip fri af fortiden

Inden for den psykologiske metode NLP, neurolingvistisk programmering, taler man om de ubevidste antagelser, vi har om vores verden, og om, at de antagelser ofte er overbevisninger, som vi har fået ind fra barnsben.

Vi kommer til at tro på overbevisningerne som ufravigelige sandheder. Nogle er støttende og andre hæmmende, og er de hæmmende, hjælper det at blive bevidst om, hvor de kommer fra for dernæst at vurdere, om vi stadig har brug for dem, eller om vi hellere vil installere en ny overbevisning, som i højere grad støtter os som de unikke, ressourcefulde mennesker, vi alle er.

Kilde: Levlykkeligt.dk

Hvad tror du på her?

"Jeg er i sikkerhed, omgivet af varme, føler mig tryg og passet på. Her er der godt og sikkert."

Nu består øvelsen i at ankre den følelse og at tage den med sig, så hun kan bruge den i situationer, hvor hun tvivler på sig selv. Hun rykker tilbage til fødsel og siger højt til sig selv:

”Jeg er tryg og forbundet. Jeg er lige, som jeg skal være. Der kan ikke ske mig noget.”

Den følelse skal blive hendes nye overbevisning.

Kig nu på tidslinjen. Er der andre steder, hvor det kan være hensigtsmæssigt at få den oplevelser med ind?

"Ja i sportsklubben. Der følte jeg mig forkert."

Så gå hen på tidslinjen der, hvor sportsklubben var, og mærk, at du er forbundet, tryg og lige som du skal være.

Hun smiler – det virker. Vi gentager øvelsen på punktet for her og nu. Jeg beder Karina om at tænke, at hun er lige som hun skal være, at hun ikke kan gøre tingene på andre måder end hendes egne, og at hun er god nok. Kan hun købe den? 

"Ja, det kan jeg. Det er helt sikkert nemmere. Jeg føler mig let. Følelsen i overkroppen er lettere."

Hun sukker og bevæger skuldrene. Jeg beder hende nu gå ned omkring alderdommen på tidslinjen.

Nu hvor du er gammel, så kig på dagen i dag, hvor du gav slip på den overbevisning, der hæmmede dig. Hvad fik det af betydning i dit liv?

"Jeg ser et liv med mere glæde og frihed. Jeg bliver helt rørt. Mere glæde, nærvær og væren til stede. Et liv fuldt af nydelse og ja, overskud."

Har du et godt råd til dig selv i nutiden fra hende hernede?

"Jeg har lyst til at sige, nyd det! Nyd rejsen og det, der er, og giv slip på de overbevisninger, der ikke længere tjener dig."

Jeg foreslår, at vi tager det råd med tilbage til tidslinjens nutid – nyd det! 

"Det er fedt. Det er en følelse af at flyde med i stedet for at kæmpe imod."

Er der noget, du har brug for?

"Alt er, som det skal være."

Også dig!

5 genveje til at slippe de hæmmende overbevisninger

1. Spot dine indlejrede antagelser 

Mange af vores overbevisninger er så grundlæggende og fasttømrede, at vi slet ikke opdager, at vi har dem. Det kan derfor kræve en del arbejde at finde dine overbevisninger frem fra det ubevidste, men prøv at holde øje med, hvornår du har en negativ samtale med dig selv om ting, du ikke tror, kan lade sig gøre, eller hvornår du har en generaliserende mening om livet.

Kig dernæst på hvor, hvor den position mon kommer fra og på, hvordan den hæmmer dig i dit liv.

2. Udfordr dem med modbeviser

Nu skal du i gang med det store arbejde, nemlig at udfordre den gamle overbevisning. Hvis du tror på sætningen ”jeg er ikke god nok”, så prøv at se, hvor du rent faktisk er god nok – måske rigtig, rigtig god.

Nu er du i gang med at finde beviser på, at du rent faktisk er god nok, og med at undersøge om den hæmmende overbevisning faktisk er sand (det er den ikke). Overvej så, hvordan forskellige situationer kunne se anderledes ud, hvis du tro på noget mere støttende.

3. Formulér støttende overbevisninger

Det, vi tror på, bliver vores virkelighed, og den måde, vi taler til os selv på, kommer vi til at tro på. Derfor skal du have etableret støttende og motiverende overbevisninger.

Det kan være udsagn som: Jeg er et godt og kærligt menneske, jeg kan se, at der er mange, der holder af mig, det er ok at være usikker ind imellem og jeg er modig og autentisk. Når du siger de sætninger, der virker for dig og begynder at tro på dem, vil du opleve større frihed og se, hvor de udsagn faktisk er sande.

4. Giv dig selv omsorg

En del af dig tror på de hæmmende overbevisninger, men der er også en del af dig, der ved, at de ikke er sande. Forestil dig, at du kan kontakte den del af dig selv, der tror på overbevisningerne, ved f.eks. at lægge hånden på det sted på kroppen, hvor du mærker det mest.

Spørg så, hvad du kan gøre for dig selv, og hvad du har brug for. Det kan lyde mystisk, men det at give den lidende del af dig opmærksomhed, kærlighed og omsorg kan være transformerende og skabe kæmpestor forandring.

5. Brug kroppen som redskab

En hæmmende overbevisning fører ofte til en dårlig kropspositur. Er du ked af det og opgivende. er kroppen ofte sammensunket og hængende, og hovedet vender nedad.

Er du vred og krigerisk, er kroppen ofte anspændt og sammenknyttet. Ved at have en afslappet, åben, rank og opløftende kropspositur snyder du hjernen til at tænke, at din tilstand er god, positiv, åben og optimistisk, og det påvirker faktisk din tilstand og gør arbejdet meget lettere.

Katrine Thuesen

  • Er psykoterapeut, sexolog og parterapeut og certificeret PREP-leder.
  • Hendes passion er parforholdet, og hun tilbyder individuelle parsamtaler og holder foredrag om, hvordan man bliver en bedre kæreste og får et godt og udviklende parforhold.
  • Hun hjælper par til at forstå hinandens forskelligheder og behov og at kunne kommunikere hensigtsmæssigt og tydeligt.

Læs mere på Rikket.dk