C-vitamin mad

Hvilke fødevarer indeholder mest C-vitamin?

Hvis du også tænker appelsin og citron, kan du godt tro om igen ..

Hvilke fødevarer indeholder mest C-vitamin?

Appelsin og citroner er kendt for at være en rigtig god kilde til C-vitamin, men faktisk er det ikke dem, du skal ty til, hvis du vil have et godt skud af vitaminet. Der skal du i stedet fylde indkøbskurven med rød peberfrugt og persille, som indeholder henholdsvis 191 og 308 mg pr. 100 gram modsat appelsin, der kun har 61 mg pr. 100 gram. Generelt finder du C-vitamin i frugt og grønt, og spiser du det dagligt, er det ikke svært at få dækket dit daglige behov på 60 mg. Kroppen bruger blandt andet C-vitamin til at optage jern, til at skabe et stærkt immunforsvar samt til at kunne danne bindevæv. 

Hvordan slår jeg bedst op med min sukkertrang?

Lysten til sødt er stor hos mange hver eneste dag, og har du først fået en sød tand, er den svær at slippe af med igen. En af grundene til, at vores system elsker sukker er, at det øger niveauet af stoffet serotonin, som giver kroppen et mentalt positivt boost. Helt fysiologisk kan sukker også hurtigt løfte dit energiniveau, omend rusen varer kort og blot kræver mere sukker. Desværre er der ikke nogen nem løsning til at fjerne sukkertrangen. Det kræver afvænning, hvor du over en længere periode udelukker sukker i din mad. Ligesom du skal skabe nye vaner, når afvænningen er forbi, så du ikke vender tilbage til dit gamle mønster. Hvilken metode, der virker bedst for den enkelte, er svær at sige, da det er meget individuelt.

Ekspert

Sofie Bentzen er Cand.scient i Humanernæring og kvinden bag bloggen Healthjunkie.com.