Hvor meget salt må man spise om dagen?
Får du for meget salt? 9 ud af 10 spiser mere end de anbefalede 5-6 gram om dagen.
Salt får maden til at smage af mere, men hører du til dem, som griber saltbøssen af ren vane, bør du måske kigge vanerne efter i sømmene. Ni ud af ti danskere spiser mere salt end de officielle anbefalinger på maks. 5-6 gram salt om dagen. Mænd spiser i gennemsnit 9-11 gram salt dagligt svarende til ca. 2 teskefulde, mens kvinder spiser gennemsnitligt ca. 7-8 gram svarende til 1 ½ teskefuld.
Der har været delte røster om, hvorvidt salt egentlig er så skadeligt endda, og nogle mener, at det kun er rigtig usundt for dem, der i forvejen har forhøjet blodtryk. Men selvom det ikke er muligt helt entydigt at kortlægge konsekvensen af et højt saltindtag, så er der enighed om, at for meget salt kan være direkte sundhedsskadeligt – selv for raske personer.
Salt indeholder natrium, der binder væske i kroppen og er derved med til at få blodtrykket til at stige og øge risikoen for bl.a. åreforsnævring, blodprop i hjertet, hjerneblødning, kræft i mavesækken og skade på nyrerne. Så sparer du på saltet, falder dit blodtryk, og faldet er særlig stort, hvis du har forhøjet blodtryk, er overvægtig eller ældre.
Også livsnødvendigt
Selvom der altså er rigtig mange grunde til at holde igen med saltet, så er salt også livsnødvendigt i de rette mængder. Din krop har nemlig brug for en lille smule salt hver dag, så saltbalancen opretholdes.
Det er bl.a. vigtigt for væskebalancen, men også for at muskler, hjerne og nervesystem kan fungere optimalt. Sørg blot at spise det hvide drys med måde og husk at tælle alt salt – også det skjulte – med i det samlede saltregnskab.
Saltindhold i morgenmad, frokost og aftensmad
Du tænker måske ikke over saltindholdet, når du vælger kost, men du kan nemt få mere end dobbelt så meget salt, end du bør spise på en dag.
Morgenmad:
Brød med ost og skinke – 2,7 g.
Cornflakes med mælk – 1,4 g.
Havregryn med mælk og mandler – 0,3 g.
Skyr med topping af havregryn, hasselnødder og frugt – 0,3 g.
Frokost:
Fuldkornsrugbrød med traditionelt pålæg – 4,5 g.
Salat med salte ingredienser og færdigkøbt dressing – 3,5 g.
Salat med usaltede ingredienser og hjemmelavet dressing – 1,3 g.
Aftensmad:
Burger med ost, bacon og pommes frites – 6,0 g.
Pizza med peperoni, ost, champignon og løg – 5,8 g.
Frikadeller med kartofler, salat og brun sovs – 2,2 g.
Linsesuppe med løg, gulerod og tomat – 2,0 g.
Kilder: Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen, altomkost.dk m.fl.