Kvinde dyrker yoga

Hvor stor forskel er der på de forskellige yogaformer?

Og sådan finder du din nye yogafavorit.

Hvor stor forskel er der på de forskellige yogaformer?

Helt overordnet set betyder yoga at ’forene’, og netop at skabe harmoni mellem krop og sind, arbejder du med i alle yogaformer. Det sker gennem udstrækning, styrke- og vejrtrækningsøvelser, der alt efter hvilken yogadisciplin, du udøver, bliver gjort på forskellige måder. Så alle yogaformer har det samme mål, men bruger forskellige midler.

Derudover vil der være forskel på, hvor meget du arbejder med balance og holdning, samt hvor meget du styrker eller strækker muskler, led, organer og bindevæv. Find den yogaform, der passer til dig, ved at finde ud af, hvordan du bedst kan lide at arbejde med din krop og dit sind. Alt yoga er godt, så længe det bliver udført rigtigt.

Læs også: Yin yoga: 11 øvelser, der smidiggør kroppen

Find din yogafavorit:

  • Hatha yoga: Er serier af fysisk udfordrende yogaøvelser, der strækker og styrker kroppen. Yogaen udføres typisk i et roligt tempo, hvor du fokuserer på detaljerne i udførelsen.
  • Bikram yoga: Er en kraftfuld og dynamisk yogaklasse, der består af 26 Hatha-yoga øvelser og to vejrtrækningsøvelser, som du praktiserer i et opvarmet rum. Du laver øvelserne systematisk og har fokus på at være tilstede samt at bruge hele kroppen.
  • Yin yoga: En yogapraksis hvor du styrker, masserer og strækker bindevævet og gør det mere fleksibelt. Du holder strækkene i cirka 3-5 og nogle gange 10 minutter. Øvelserne foregår siddende og liggende.
  • Astanga yoga: En dynamisk yogaform, hvor du arbejder med styrke, udholdenhed og fleksibilitet. Du følger en serie af stillinger, som altid er de samme.
  • Vinyasa yoga: Kombinerer bevægelse og åndedræt i et flow af hatha yoga-stillinger, hvor du flyder fra den ene stilling til den næste for at opbygge varme. Du lærer også at stå på hænder og hoved.

Eksperten

Sofie Alicia Meleady. Medejer af The Wolfpack Gym, uddannet Bikram yoga-instruktør i USA hos mr. Bikram himself.