frugt

Er du "frugt-forskrækket"? Skru bare op for frugten

Holder du igen med frugten, fordi du har hørt, at det indeholder meget sukker? Så snup et æble og læs med her. Der er nemlig mange gode grunde til at spise frugt hver dag.

Det er ingen hemmelighed, at grøntsager er sunde og gode for helbredet, og at vi skal spise masser af de grønne sager. De fleste ved nok også, at vi helst skal spise minimum "6 om dagen". Men hvad de færreste ved er, at frugt faktisk har de samme sunde fordele.

Der er nemlig rigtig mange myter om frugt, herunder at de indeholder meget sukker, at frugt feder, og at vi derfor skal holde igen med frugten. Men nyere forskning viser det stik modsatte, og faktisk er det sundt for dig at spise frugt hver dag.

Mere end sukker

Det er rigtigt, at frugt indeholder fruktose (naturligt frugtsukker), og at man ikke skal have fruktose i al for store mængder, men frugt er meget mere end naturligt frugtsukker, og der er ikke ret mange flere kalorier i frugt end i grøntsager.

Ligesom grøntsager er frugt nemlig også fyldt med kostfibre, der mætter godt, samt vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, og der er derfor mange sundhedsfordele ved at spise frugt.

7 gode grunde til at spise (mere) frugt

Der er mange fordele ved at spise frugt og grønt. Her er blot nogle af dem:

  1. Rige på vigtige mineraler, vitaminer og antioxidanter.
  2. Indeholder masser af kostfibre, der mætter, sætter skub i fordøjelsen og holder tarmene sunde.
  3. Bidrager til at sænke blodtrykket samt kolesteroltallet – både totalkolesterol og det ”lede” LDL-kolesterol og derved nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme.
  4. Nedsætter risikoen for visse kræfttyper.
  5. Øger kroppens immunforsvar.
  6. Mætter og gør det nemmere at holde eller opnå en sund vægt.
  7. Frugt og grønt er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Gå efter årstidens grønt og frugt og gerne lokalt dyrket.

Faktisk viser undersøgelser, at frugt og grønt bl.a. medvirker til at sænke blodtrykket og kolesterolet, øge immunforsvaret og reducere risikoen for forskellige alvorlige livsstilssygdomme, herunder overvægt, type-2 diabetes, hjertekarsygdomme og forskellige typer kræft.

Ifølge Hjerteforeningen viser studier, at der er en sammenhæng mellem et højt indtag af frugt og grønt og en nedsat risiko for udvikling af hjertekarsygdom. Studierne viser, at et indtag af frugt og grønt på helt op til 800 gram virker beskyttende.

Frugt hver dag

Ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger, bør du spise 600 gram frugt og grøntsager dagligt, og heraf skal halvdelen som minimum være grøntsager. Dvs. at du skal spise lige så mange grøntsager som frugter, men ikke nødvendigvis spise mere grønt end frugt. Du kan altså sagtens spise frugt hver dag – og også mere end et par stykker.

Alle frugter og bær er sunde og tæller med i grøntregnskabet, og da det gælder om at spise varieret, er det en god idé at spise forskellige frugter og bær, da de hver i sær indeholder forskellige vitaminer og mineraler.

Hold igen med tørret frugt

Tørret frugt tæller ikke med i de anbefalede ”6 om dagen”. Foruden store mængder sukker indeholder tørret frugt nemlig mange kalorier – faktisk seks-syv gange flere end frisk frugt.

Så selvom figner, dadler og anden tørret frugt indeholder kostfibre og vigtige mineraler og altså er sundere end slikskålen, bør du holde lidt igen og spise det med måde.

Sunde frugter, der er i butikkerne lige nu

Appelsiner, klementiner og mandariner

Foruden C- og A-vitaminer, fosfor, jern, og mineralet kalcium, indeholder citrusfrugter masser af antioxidanter og mættende fibre. Blot én appelsin dækker dit dagsbehov for C-vitamin, som er med til at styrke immunforsvaret. Desuden effektive mod forstoppelse, sænker kolesterolet og blodtrykket og stabiliserer blodsukkeret.

Æbler

En god kilde til både kostfibre, Cvitamin, samt kalium og K-vitamin, som styrker knoglerne og gavner sårheling. Æbler indeholder mest vand og derfor få kalorier.

Granatæble

Foruden C-vitaminer er granatæbler meget rige på mineraler og antioxidanter. Granatæbler menes at forebygge infektion i leddene, medvirke til at sænke blodtrykket og kolesterolet – og gavne huden.

Sharonfrugt

Den eksotiske orange sharonfrugt er egentligt et bær. Frugtkødet er sødt og saftigt med en abrikosagtig smag. Indeholder masser af fibre og vigtige vitaminer og næringsstoffer, herunder C-vitamin, kalcium og karotin, som i kroppen omdannes til A-vitamin.

Pærer

Indeholder få kalorier og masser af kostfibre, som mætter og holder gang i fordøjelsen. Indeholder desuden C- og B-vitaminet folat, der bl.a. styrker immunforsvaret samt kalium, der gavner blodtrykket og kredsløbet.

Tranebær

De små røde bær er rene sundhedsbomber, der bl.a. indeholder gunstige plantestoffer, C-vitaminer og mineraler samt masser af antioxidanter. Tranebær menes at beskytte mod infektioner, herunder urinvejsinfektion, og livsstilssygdomme herunder hjertekarsygdomme og forhøjet kolesterol.

Papaya

I troperne kaldes papaya for “sundhedsmelonen”, da den er rig på bl.a. antioxidanter, B-, C- og A-vitaminer samt mineralerne jern, magnesium og kalium. Frugten menes at gavne kolesterol og blodtryk og holde hud og hår sundt. Indeholder desuden masser kostfibre, der gavner fordøjelsen.