Kvinde løber

Hvorfor får jeg sidestik?

Bliver du også ramt af sidestik på din løbetur? Vi har spurgt eksperten om, hvorfor.

Hvorfor får jeg sidestik?

Åh ja, den stikkende, irriterende smerte, der sidder lige under ribbenskanten, og som rammer midt på løbeturen, den kan du godt være foruden. Der er mange teorier, der forsøger at finde løsningen på sidestik, og videnskaben debatterer stadig.

Ét studie er kommet med en teori om, at smerten kommer af udtrætning eller stress på de ledbånd, sener og muskler, der forbinder organer, åndedrætsmuskel, mellemgulv og rygsøjle. I et andet studie peger de på, at årsagen skyldes gentagne rystelser af organerne i maveregionen. I det studie sammenlignede forskerne løbere med cykelryttere, og her oplevede løberne oftere sidestik end cykelrytterne, hvilket de forklarede ved, at løberne oplevede flere rystelser end cykelrytterne.

Derudover har forskerne også fundet en sammenhæng mellem dårlig kropsholdning og sidestik, samt at det måske kan skyldes en fyldt mavesæk. I forsøget med mavesækken, fandt de, at atleter, der havde indtaget et stort måltid 1-2 timer før træningen, havde flere tilfælde af sidestik end de atleter, der ikke havde spist inden. Så altså, nogen entydig forklaring er der desværre ikke. (Ekspert Anette Paulsen, 

Fysioterapeut.)