Karen Pallisgaard

”Engang gik jeg op i, hvor små mine lår skulle være for at komme ned i et par stramme jeans”

Som yngre havde journalist og yogalærer Karen Pallisgaard fokus på sit udseende, når hun trænede og spiste efter bestemte diæter. I dag har hun i stedet rettet blikket mod sin mentale trivsel, og derfor har hun gjort yoga og meditation til faste rutiner på linje med tandbørstning.

For mig handler sundhed ikke om, hvor mange gulerødder jeg skal spise om dagen, men om hvordan jeg bedst muligt holder mig mentalt sund. I virkeligheden betyder min mentale trivsel mere end mit udseende.

Jeg går ikke op i kropsform eller diæter og har ingen kostregimer, jeg skal følge, som jeg gjorde for 20 år siden. Dengang gik jeg op i, hvor små mine lår skulle være for at komme ned i et par stramme Diesel-jeans. Det er jeg SÅ ligeglad med nu. I dag handler det om, hvordan mit nervesystem har det, om ro og nærvær og om, hvordan jeg er til stede i verden.

Mit forhold til sundhed er gået fra en ydre tilstand til en indre. Det har helt klart ændret sig med alderen og i forbindelse med, at jeg blev mor. Da jeg var yngre, manglede jeg lidt et indvendigt kompas. Når jeg trænede, gik jeg mere op i mit udseende end i, hvordan jeg egentligt havde det – eller hvad det gav mig.

Det var bare selvpineri og udseendebetonet. Men det vendte omkring min 30-års fødselsdag. Da gik jeg ned med alvorlig stress, der gjorde, at jeg pludselig var nødt til at begynde at kigge indad og virkelig arbejde med mig selv og de traumer, som jeg havde med mig i bagagen.

Jeg gik i terapi og begyndte samtidigt at meditere og dyrke yoga og oplevede, hvordan det gav mig ro og fuldstændigt ændrede mit perspektiv. Det har været en kæmpe gave og blandt andet lært mig at være i verden på en mere nærværende måde.

Jeg er uddannet yogalærer, men har taget en pause fra undervisningen for at skrive, og fordi jeg i øjeblikket har mere brug for at dyrke yoga selv. Ud over at gå til hot yoga et par gange om ugen laver jeg også yoga derhjemme og mediterer desuden to gange om dagen.

Meditation er mit anker, og jeg starter altid dagen med 20 minutters meditation, inden børnene vågner, og afslutter også dagen med meditation. For mig er min meditationspraksis blevet en helt fast rutine på lige fod med at børste tænder – en slags mental hygiejne, der gør det nemmere for mig at navigere nærværende gennem hverdagen og får mit nervesystem til at falde til ro.

Jeg føler mig allermest sund, når jeg laver min daglige meditations- og yogapraksis. Men samtidigt føler jeg mig også sund, når jeg tilbringer tid i naturen, har løbet en tur eller spiser fredagsslik med ungerne i sofaen, fordi det er så hyggeligt, og så er der også noget nærende i det bare på en anden måde.

For mig handler sundhed om selvomsorg og om balance. Når mit sind er i balance, føler jeg mig sund.

Karen Pallisgaard

  • Journalist, yogalærer og foredragsholder.
  • Hun har skrevet syv bøger om bl.a. moderskab, yoga, meditation, mental sundhed og langsom livsstil.
  • Hun er 42 år og mor til to børn på 4 og 8 år.