De 20 bedste powerfoods

De 20 bedste powerfoods

Powerfoods er supersunde råvarer med et meget koncentreret indhold af stærke antioxidanter og andre aktive næringsstoffer. Lad dem blive en naturlig del af din kost.

BROCCOLI

Broccoli er sprængfyldt med vitaminer og mineraler, blandt andet C-vitamin, K-vitamin, A-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, folinsyre, jern, calcium, fosfor og magnesium. Broccoli indeholder så godt som intet fedt men masser af fibre.

GRØN TE

Grøn te er blevet brugt som et naturligt middel mod alt fra kræft til hjertesygdomme. Hemmeligheden bag denne lækre drink er indholdet af antioxidanter.

GRØNKÅL

Grøntkål er en fantastisk kilde til fiber, calcium og jern.

AVOCADO

Avocado - også kaldet ” det grønne smør ” indeholder de sunde monoumættede omega- 9 fedtsyrer, som kan hjælpe dig med at tabe dig – særlig på og omkring maven. Avocado er desuden rig på E-vitamin.

SE OGSÅ: Fokus på immunforsvar: Kan du spise dig til nul sygedage?

SPINAT

Spinat super kilde til A-og C-vitamin – hvor A-vitaminet bedst er kendt for at være nyttigt for øjne og slimhinder. Desuden indeholder spinat betydelige mængder jern og calcium samt en lang stribe af vigtige stoffer som B2, B6,E-vitamin, kobber, magnesium, zink og fibre.

GRANATÆBLE

Granatæble er spækket med vigtige antioxidanter - flere end man kan finde i grøn te – og samtidig er de smukke kerner fyldt med A,- C- og E-vitamin samt jern. De fremmer et sundt blodtryk og et lavt kolesterolindhold.

BLÅBÆR

Faktisk er de ernæringsmæssige superstjerner. Blot en halv kop blåbær giver f.eks lige så meget antioxidantkraft som fem portioner anden frugt og grønt. Desuden indeholder bær både C-vitamin, folat, kalium og mangan.

GRØNNE LINSER

God kilde til vegetabilsk protein med stort indhold af fibre, der er med til at stabilisere blodsukkeret og holde gang i fordøjelsen. - også god kilde til protein for vegetarer.

SE OGSÅ: 9 råvarer, der booster din energi

HAVRE

Vigtig kilde til B-vitaminer, der har stor betydning for fordøjelsen, optagelsen af næringsstoffer samt nervesystemet + hud, hår og negle.

QUINOA

Det lille kornlignende frø giver os alle de 9 essentielle aminosyrer vores krop ikke kan producere selv. Quinoa er pakket med protein - op til 50% mere protein end andre korn, og er en vigtig og fyldestgørende erstatning for kød i vegetarisk madlavning.

MANDLER & VALNØDDER

Nødderne er gode kilder til protein, kulhydrat og sundt fedt samt E-vitamin, der virker som antioxidant.

LAKS

Gode, fede fisk som foruden protein indeholder de sunde Omega 3-fedtstoffer, som kroppen ikke selv kan danne og som er med til at nedsætte risikoen for at kolesterol og fedt aflejres i blodårerne.  

INGEFÆR & CHILI

2 krydderier, der sætter gang i forbrændingen og samtidig virker bakteriehæmmende.

HVIDLØG

I dag bruges hvidløg til behandling af højt blodtryk og hjertesygdomme. 

SE OGSÅ: Spis dig klog: 12 råvarer, der booster din hjerne

MØRK CHOKOLADE 

Fordelene kommer fra plantestoffer af typen flavonoider og antioxidanter. Husk, at kun rigtig cacao indeholder flavonoider, så kig efter chokolade med en høj procentdel af kakao (60 % eller mere) Den mørke chokolade har også færre kcal end andre sorter.

ÆG

En relativt billig proteinkilde fyldt med næringsstoffer. Et enkelt stort æg giver omkring 70 kcal. og 6 g protein. Æg er også kilde til omega-3 fedtsyrer, som er afgørende for normal kropsfunktion og hjertesundhed.

TRANEBÆR

Tranebær hjælper med at bekæmpe inflammation, reducere risikoen for hjertesygdomme, forbedre oral sundhed, hjælpe med at forhindre infektioner og kan endog hæmme væksten af nogle humane cancerceller.

RØDBEDE & BOLCHEBEDE

Indeholder tonsvis af vitaminer, mineraler og antioxidanter, der kan hjælpe med at bekæmpe sygdomme og styrke vitale organer.

Æbler er en stor lav-kalorie kilde. Daglig æble indtag har været forbundet med nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme, diabetes og astma.

SE OGSÅ: Spis dig til smuk hud & sundt hjerte: Guide til gode nødder