Fokus på kosttilskud: Spilder du dine penge?
Bliver du også indimellem i tvivl, om du får du vitaminer og mineraler nok?. Og er det ikke bedre at være på den helt sikre side og snuppe en pille eller fem? Men er det overhovedet nødvendigt – og kan det gøre mere skade end gavn? Vi har spurgt eksperterne.
Er du typen, der sluger en skål yoghurt med et drys mandler, fylder tallerkenen med salater til frokost og hen mod aften finder glassene med kosttilskud frem for lige at være helt sikker på, at kroppen er dækket optimalt, så er du langtfra alene. Rigtig mange af os supplerer nemlig den i forvejen sunde kost med forskellige former for tilskud.
Den seneste rapport fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskernes forbrug af kosttilskud er et af de højeste i Europa. Og selv om myndighederne slet ikke anbefaler kosttilskud til den generelle befolkning, så tager seks ud af 10 voksne danskere alligevel kosttilskud – især er kvinder ivrige forbrugere.
SE OGSÅ: 10 myter om vitaminer og mineraler
De mest populære tilskud til kosten er multivitamin- og mineraltilskud, C-vitamin, fiskeolie, jern, D-vitamin samt kalcium med og uden D-vitamin. Rapporten viser også, at de fleste tager kosttilskud hver dag.
Men er det overhovedet nødvendigt? Og kan det faktisk skade mere, end det gavner? Det er der delte meninger om.
Kosttilskud indgår ikke i de officielle kostråd, og følger du dem og spiser sundt, groft, grønt og varieret er du ifølge myndighederne dækket ind med alle de næringsstoffer, du har brug for. Men hvad nu, hvis du bare gerne vil være på den helt sikre side?
Lars Ove Dragsted er professor på Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring og har i mange år beskæftiget sig med vitaminer, mineraler og andre stoffer i kosten. Han er enig i, at det generelt ikke er nødvendigt at supplere med kosttilskud. Og måske endda bedre at lade være:
– Tidligere sagde mange eksperter, at man godt kunne tage f.eks. multivitaminpiller for en sikkerheds skyld – ud fra en betragtning om, at det nok ikke kunne skade. Men der ligger faktisk ikke gode undersøgelser af, om kosttilskud kan skade, så derfor er der nu en del eksperter, der siger: Lad hellere være for en sikkerheds skyld.
– Min egen holdning er, at kosttilskud er overflødige, hvis du lever sundt, for så vil du generelt være dækket ind med vitaminer og mineraler. Så hos kvinder, der selv har fokus på en sund livsstil og dermed får en varieret og alsidig kost, er der ikke behov for f.eks. en multivitaminpille.
SE OGSÅ: Sund mad med friske krydderurter
Kvinder mangler tit D-vitamin
Men omvendt kan vi også i perioder være i underskud med bestemte vitaminer eller mineraler, og her kan et tilskud give god mening, siger Lars Ove Dragsted.
– Mange danske kvinder har et lavt D-vitaminniveau i blodet om vinteren. Medmindre de rejser et sted hen, hvor solen skinner og tanker dem op med D-vitamin. Så hvis du føler dig træt, uoplagt og er øm i kroppen, kan du forsøge dig med et tilskud af D-vitamin. Hvis det hjælper markant, er det værd at fortsætte med i en periode.
– Hvis D-vitamin ikke hjælper, kan du kigge efter andre årsager. Jernmangel giver nemlig lignende symptomer, så for kvinder kan det også være en god ide at få undersøgt niveauet af jern. Han tilføjer, at jerntilskud generelt kan anbefales til kvinder i den fødedygtige alder, da vi tit ligger under det anbefalede niveau i den periode af livet. Et kalciumtilskud er også en mulighed, hvis det kniber med at få kalk nok via f.eks. mejeriprodukter. Og det løser du bedst ved at tage et tilskud, der både indeholder D-vitamin og kalcium, siger Lars Ove Dragsted, der også fremhæver tilskud af fiskeolie, som har en dokumenteret positiv, sundhedsmæssig effekt.
Sørg for at få nok magnesium
Fiskeolie står også på listen over gode kosttilskud hos læge Søren Flytlie, som har egen privatklinik i Århus med fokus på sundhedsfremme uden medicin. Han har i mange år været optaget af kroppens behov for vitaminer og mineraler og ikke mindst af, hvad der sker, når vi enten får for meget af det forkerte eller for lidt af det rigtige.
Omega-3-fedtsyrer for eksempel, som bl.a. har vist sig at modvirke betændelsestilstande i kroppen, men som vi kan have svært ved at få nok af via kosten.
– Der er ingen tvivl om, at langt de fleste af os ikke spiser tilstrækkeligt med fisk. Derfor kan du med fordel spise tilskud med fiskeolie, der indeholder omega-3-fedtsyrer, siger Søren Flytlie, der også anbefaler et tilskud af D-vitamin i de mørke måneder.
– Det er en god ide om vinteren, hvor dine depoter er tomme, og hvor det begynder at knibe med overskuddet og humøret. Her kan et tilskud både give dig humøret tilbage, skrue op for dit stofskifte og hjælpe dig med at holde vægten.
SE OGSÅ: 12 råd, der sætter fut i din forbrænding
Til gengæld er han mere forbeholden overfor, at man generelt tager kosttilskud – uden at vide, hvad man har brug for eller måske ligefrem mangler.
– Kosttilskud giver ikke nødvendigvis mening for alle. Det kræver nogle blodprøver, så vi mere specifikt kan undersøge, om kroppen mangler bestemte vitaminer og mineraler. Min erfaring er, at magnesium er det vigtigste tilskud, som rigtig mange af os mangler, siger Søren Flytlie.
Mangel på magnesium kan bl.a. give uro i benene, muskelkramper og en ændret smertetærskel. Men det kan også føre til mere alvorlige ting, siger Søren Flytlie.
– Mangel på magnesium kan give for højt blodtryk og være årsag til knogleskørhed, og netop dette mineral kan vi alle tage med fordel og uden problemer.
Se de store udvalg af kosttilskud hos med24.dk (sponsoreret)
Du må ikke dosere dig selv med jern
Kalk behøver du til gengæld ikke bekymre dig om, heller ikke som kvinde, siger Søren Flytlie og tilføjer, at calciumtilskud i værste fald kan medføre knogleskørhed hos kvinder, hvor der samtidig er stor mangel på magnesium.
– Magnesium findes ligesom kalk i knoglerne, og hvis kroppen mangler magnesium, så kan den afmontere knoglevæv og sende det ud i blodet. Hvis du i dette tilfælde tager calcium, så vil manglen på magnesium vokse, og dermed kan endnu mere knoglevæv blive nedbrudt. Jerntilskud bør du heller aldrig dosere dig selv med, understreger Søren Flytlie.
SE OGSÅ: 8 sunde sager du med fordel kan spise hver dag
– Det kan være decideret farligt, og derfor bør du aldrig tage jern som kosttilskud, uden at din læge har anbefalet det. Jern ophobes i kroppen og øger risikoen for inflammationer eller betændelsestilstande i kroppen, som menes at øge risikoen for bl.a. kræft. Men en helt almindelig multivitaminpille kan du godt snuppe, siger han og tilføjer, at du blot bør være opmærksom på, at den netop ikke indeholder jern.
– Generelt er det helt uskadeligt at tage en multivitaminpille, det kan alle gøre – men det er ikke nødvendigt, hvis du sørger for at spise sundt og varieret. Vælg meget gerne de økologiske råvarer og dem i sæson, hvor der er kortest fra jord til bord. Det er uden tvivl de mest næringsrige. Det gælder f.eks. indholdet af C-vitamin, som er et af de vigtigste vitaminer og samtidig en stærk antioxidant, der påvirker mange processer i kroppen.
SE OGSÅ: Guide til sunde nødder
3 TILSKUD, DER BOOSTER DIN SUNDHED
Hvis du spiser sundt og varieret, er du som udgangspunkt dækket godt ind med vitaminer og mineraler, men hvis du har haft en travl periode, været syg eller spist ensidigt, kan du have brug for et supplement. Disse tre koststilskud kan du roligt spise:
Multivitamin- og mineralpille
I de perioder, hvor du spiser ensidigt og f.eks. kun får få grønsager, kan en bredt dækkende vitamin- og mineralpille sørge for, at du får alle de nødvendige næringsstoffer.
D-vitamin
Du danner D-vitamin, når solens stråler rammer huden, og efter en lang sommer har du som regel et godt depot at tære på. Det slipper dog op i løbet af vinteren, og det vil derfor være en god ide at tage et tilskud i de mørke måneder. Mangler du D-vitamin, vil du typisk kunne mærke det på dit humør og overskud, som daler.
Fiskeolie
Fisk indeholder omega-3, som bl.a. modvirker betændelsestilstande i kroppen. Man mener, at kronisk inflammation kan skabe grobund for f.eks. udviklingen af hjerte-kar-sygdomme og kræft. Udfordringen er at få fisk nok. De gør de færreste af os, og derfor er det godt at supplere med et dagligt tilskud fiskeolie.
SE OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed
SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Spiser du mere end du tror?
SE OGSÅ: 16 superfoods: Spis dig sund og skøn