Klimavenlig hverdag: 29 ting, der gør en forskel

Klimavenlig hverdag: 29 ting, der gør en forskel

Mindre kød, kortere bade og op på cyklen fremfor at sidde bag rattet. Med få ændringer i din hverdag kan du være med til at hjælpe miljøet på rette vej. Her er 29 ting, der gør en forskel.

Kost

Kødfri dage

Sæt et par kødfri dage på menuen hver uge, og skær ned på udledningen af CO2. Oksekød er nemlig den fødevare, der belaster klimaet mest opgjort efter vægt. 19,4 kilo CO2 udledes per kilo oksekød, hvilket er fem gange så stor en belastning i forhold til svine- og kyllingekød, der udleder 3,6 og 3,1 kilo CO2 per kilo.

Køb lokalt

Grøntsager, frugter og kød fra danske producenter er et skulderklap til miljøet, fordi du sparer den lange transport, som er en naturlig følgesvend til de importerede varer i de danske supermarkeder.

Dog skal du være opmærksom på, at dansk frugt og grønt dyrket uden for sæson faktisk kan være større CO2-syndere end frugt og grønt importeret fra udlandet, fordi de kræver opvarmede drivhuse. Det bedste er derfor både at spise lokalt og at gå efter frugt og grønt i sæson.

Kære lille mormor

Vil du strække holdbarheden på dine fødevarer, så send en tanke til dine bedstemødre, der sikkert fermenterede deres madvarer i stedet for at smide dem ud. Fermentering er en gæringsproces, der giver madvarerne en syrlig smag, en blød konsistens og en lang holdbarhed, så du mindsker dit madspild.

Fermenteret frugt og grønt kan holde sig i månedsvis på køl, og så skulle det tilmed være guf for din tarmflora. Prøv for eksempel at fermentere æbler, pærer, gulerødder, pastinak og asparges.

Planlæg dine indkøb

Du kommer lidt for sent fra arbejde, børnene venter i institutionen, og din hjerne er blank. Du spæner rundt i supermarkedet og får hurtigt fyldt kurven, men da du kommer hjem, opdager du, at du faktisk allerede havde både tomater, rugbrød og pasta i skabet.

Lyder det bekendt? Så start i stedet ugen med at lave en madplan, så du undgår at købe en lang række varer, som du ikke når at få brugt, og som derfor ender i skraldespanden. Tænk i retter, hvor du kan bruge det, du har tilovers om aftenen, den efterfølgende aften.

Farvel emballage

Supermarkedshylderne bugner af lækker frugt og grønt, men de bugner også at plastikemballage, og netop emballagen udgør en af de største syndere af det plastikaffald, som vi smider ud hvert år.

En undersøgelse viser, at hver dansker i gennemsnit smider 37 kilo plastikaffald ud, hvor emballagen står for de 75 procent. Køb i stedet frugt og grønt i løsvægt, tag din egen pose med, når du handler, og opbevar dine madrester i bøtter i stedet for frostposer og stanniol.

Pick your spot

Spiser du ude, så vælg et af de mange steder med fokus på bæredygtig mad. Social Foodies arbejder for at sikre en bæredygtig værdikæde, så deres produkter er produceret af råvarer lavet i udviklingslande – særligt i Afrika – af lokale, så væksten bliver bevaret i lokalsamfundet.

Senest har Social Foodies åbnet flagskibsbutik i København lige ved siden af Tivoli, hvor du blandt andet kan spise morgenmad. Du kan også sætte flueben ved bæredygtighed hos den islandske kæde Gló, der har skåret ned på kødet og kun bruger lokale råvarer, og hos Café Glad i Århus, hvor alt emballage er af bæredygtigt materiale.

Mindsk madspild

Inden for de seneste fem år er Danmarks madspild mindsket med 4,4 milliarder kroner svarende til 25 procent. Og det tal kan blive endnu større, hvis vi alle sammen tænker os godt om.

Brug madspildsapps som Too good to go og YourLocal, hvor du kan købe overskudsmad fra butikker og restauranter til spotpriser, og læg dine fødevareindkøb i supermarkeder som WeFood, der sælger overskudsmad tæt på udløbsdato eller med beskadiget emballage.

Hos LØS Market, landets første emballagefri supermarked, kan du blande udvalgte fødevarer, så du kan købe efter behov.

Mode & skønhed

Downsize Modeindustrien

er en af de mest forurenende industrier i verden, så lidt færre tøjkøb om året er vejen frem. I Danmark køber vi i gennemsnit 16 kilo tøj om året per person, og efter sigende kommer 30 procent at det indkøbte tøj ikke længere end til vores skab.

Gør dine tøjkøb til en del af en bæredygtig cyklus ved at sælge det, du ikke bruger, i stedet for at smide det ud. Og tag også selv et kig på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker. Måske hænger der lige netop det, du leder efter?

Shop grønt

Pieszak gør det, Designers Remix gør det og Underprotection gør det. Laver bæredygtigt tøj med tanke på miljøet. Pieszak er som det første denimbrand nogensinde blevet certificeret med EU-Blomsten, der er det officielle europæiske miljømærke, samt tildelt den nordiske certificering Svanemærket, der sikrer en miljørigtig produktion fra start til slut.

Designers Remix’ seneste kollektion består af 50 procent miljøvenlige tekstiler, mens Underprotection laver undertøj i bæredygtige materialer som genanvendt polyester, uld og bomuld, ligesom alt emballage er bæredygtigt.

Vælg naturligt

Syntetiske tekstiler som akryl, polyester og nylon bliver brugt i stor stil i produktionen af tøj, men en tur i vaskemaskinen er lig med kæmpe mængder af mikrofibre, som blandt andet ender som en del af den stigende mængde plastik i havene.

Gå i stedet efter naturlige materialer som uld, silke, hør og til dels bomuld. Sidstnævnte kræver dog store mængder af vand, når det skal dyrkes, men det er stadig på pluslisten i forhold til de syntetiske materialer.

Flere træer

Gør en god gerning samtidig med, at du shopper et fint smykke til dig selv. Smykkefirmaet ByBiehl har netop lanceret kollektionen Jungle Ivy, hvor de i samarbejde med Eden Projects, planter et mangrovetræ for hvert solgt smykke samt 1.000 nye træer, når #bybiehlgivesbacktonature er brugt 500 gange. Træer er kendt for praktisk talt at suge CO2 til sig og kunne lagre det, indtil det dør, og særligt mangrovetræer elsker CO2.

Farvel og tak

Har du tøj i skabet, som du ikke bruger, så aflever det, hvor andre kan få glæde af det. Hos H&M, Monki og & Other Stories kan du indlevere alt fra strømper til sengetøj, hvorefter highstreet-kæderne sorterer og genanvender det, mens de hos Uniqlo sender tøjet videre til flygtningelejre. Har du briller, du ikke bruger længere, tager Synoptik og Thiele imod dem og sender dem til folk i Afrika, der mangler briller.

På badeværelseshylden

Et hurtigt kig på badeværelseshylden afslører ofte et stort udvalg af skønhedsprodukter, og dermed også et kæmpe forbrug af emballage. Heldigvis er der mange steder, du kan aflevere dine tomme emballager, så du sikrer, at de bliver genanvendt.

Hos Matas, & Other Stories og Kiehl’s bliver plastemballagen omdannet til nye plastprodukter. Hos Kiehl’s alene har de genanvendt mere end 500.000 stykker emballage siden 2009. The Body Shop arbejder indgående med genanvendt plastik og emballage og har blandt andet et projekt med affaldsindsamlere i Indien.

Samtidig trykker de genanvendelseslogoer på deres emballage, så du kan se, hvornår du selv kan genbruge dem. Parfumemærket Le Labo genbruger på en anden måde, nemlig sådan at du kan få genopfyldt dine tomme flakoner med parfume og samtidig spare 20 procent på prisen.

På samme måde kan du tænke i økologi og genanvendelighed, når du køber vatrondeller, eller måske nærmere stofrondeller, som fås fra mærker som Weecare og Alfefluff. Drømmer du om at gøre alle dine nødvendigheder til kroppen økologiske, kan du få økologiske tamponer, bind og trusseindlæg fra GingerOrganic.

Transport

Tramp i pedalerne

Hop på cyklen, og lad bilen stå, så gør du dagligt noget godt for miljøet ved at mindske CO2-udledningen. Samtidig giver en daglig cykeltur masser af motion. Win-win. Bor du for langt fra dit arbejde til, at du kan overskue at cykle, så overvej at tage det offentlige i stedet for din egen bil. Jo flere, der lader bilen stå, jo bedre.

Bil på batteri

Jo længere din bil kører på literen, jo mindre CO2-udleder den, men vil du gøre miljøet en tjeneste, så overvej at skifte til en elbil eller en hybridbil, som skifter automatisk mellem at køre på benzin og el. CO2-udleningen er faktisk relativt højere ved produktionen af en elbil sammenlignet med produktionen af en almindelig bil, men set i forhold til hele bilens levetid, vil du samlet set reducere CO2-udledningen.

Bliv på jorden

Sidste år indførte Sverige flyafgifter, og det har reduceret flytrafikken hos vores naboer. Endnu har Danmark ikke gjort det samme, og det er heller ikke på tapetet, men vælger du at flyve med selskaber som SAS, Lufthansa og KLM har de ordninger, der kompenserer for dit CO2-udslip.

Det er nok ikke realistisk at skære alle flyrejser fra dine arbejds- og ferieplaner, men er du bevidst omkring dine flyrejser, er der måske alligevel en enkel eller to, der kan springes over?

En undersøgelse har vist, at vi i gennemsnit udleder omkring 10 tons CO2 per indbygger i Europa ved at rejse med fly. Og rejser du på business class, regnes du for at udlede mere CO2, fordi der sidder færre personer end på economy class, ligesom CO2-regningen stiger, hvis du mellemlander.

Hverdag

Spar vand og energi

Ah, det er så dejligt med et langt, varmt bad, men med blot et par minutter kortere bade og en sparebruser, kan du spare masser af vand. Tager du et bad på de anbefalede fem minutter, bruger du 80-90 liter vand, mens du med en sparebruser kun bruger 30-50 liter vand.

Og nu du er i gang, så husk at slukke for lyset, når du går ud af rummet og tag dine opladere ud af kontakten, når dine gadgets er ladet op. De suger nemlig stadig strøm, selv om der ikke er noget tilsluttet. Smart sortering Bliver vores affald sorteret rigtigt, kan materialerne genbruges igen og igen.

Sorterer du 10 kilo tørt affald som plast, pap, papir og glas fra madaffaldet, kan næsten ni kilo genanvendes til at fremstille nye produkter. Køb et stativ til affaldssortering, eller tjek din kommunes hjemmeside for mulige skraldespande. Og kører du en tur på lossepladsen, så sæt de mest brugbare ting i de små genbrugsskure. Andre kan måske få glæde af dem.  

Klogt køkken

Der er masser af små fifs til at spare energi, når du laver mad. Læg altid låg på, når du koger mad, så du ikke taber varmen. Vælg en gryde, der passer til kogepladen og til den mængde mad, du laver, så du ikke bruger for meget strøm. Og tænk over dit vandforbrug, når du koger mad som pasta, kartofler og æg. Vandet behøver ikke altid at dække helt, og jo mindre vand, du varmer, jo lavere energiforbrug.

Fill me up

Vi kender ikke rigtig nogen, der jubler ved tanken om at vaske op i hånden, men har du kun lidt beskidt service, så lad opvaskemaskinen få en pause, og sæt den først i gang, når den er helt fyldt op. Det samme gælder vaskemaskinen. Vent med at vaske, til kurven er fuld, og husk at du godt kan koldvaske ved 15 eller 20 grader, hvis du har det rette vaskepulver. På den måde sparer du energi på at varme vandet op.

Gem dine skatte

“Dét er lige meget. Vi køber bare en ny.” Tøjl din indre Jeppe K, og se om dine ødelagte ting kan blive repareret, da brug og smid væk-kulturen er spild af ressourcer. Er du ikke selv den store handywoman, ligger der over hele landet en række repair-cafeer, hvor frivillige hjælper dig med at reparere alt fra teknik til tøj uden betaling.

Er der ikke noget at gøre, kan du aflevere din gamle elektronik til genbrug i Elgiganten og Humac. Er du fan af det bæredygtige tøjmærke Aiayu, så hold øje med deres årlige reparationsdag, hvor du kan indlevere tøj med huller og få det repareret.

Eliminér emballagen

Væske skal der til, når du træner, men vil du være med til at skære ned på verdens plastikforbrug, så køb en genanvendelig vandflaske, som kan ligge fast i din træningstaske.

En undersøgelse viser, at alt den plastik, der nogensinde er blevet produceret i verden, svarer til 8,3 milliarder tons, og heraf er mere end 70 procent blevet til affald. Vil du også gerne skære ned på dit forbrug af engangskopper til din daglige kop kaffe, så anskaf dig en termokop i stål, som du kan genbruge gang på gang.

Social

Skraldemand

156.000 kilo affald, 1,5 million cigaretskod og 110.000 dåser. Så meget affald blev der samlet ind til Danmarks Naturfredningsforenings Affaldsindsamling sidste år. Tag din veninde eller børn og en plastikpose under armen, og giv naturen en hånd, når hele Danmark samler ind igen næste år. Affaldsindsamlingen løber af stablen 26. april 2020.

Klodsmajor

Har du børn, har du højest sandsynligt også Lego-klodser. Og nu kan I lege sammen med grøn samvittighed. Legetøjsgiganten er nemlig godt i gang med at gøre klodserne mere miljøvenlige ved at producere dem af plantebaseret plastik, som er plastik lavet af sukkerrør. Legos fremtidsmål er, at alle klodser og indpakninger skal være af bæredygtigt materiale i 2030.

Grøn festival

Roskilde festivalen har taget bæredygtighed til sig på linje med musik, mad og mudder, så har du grønne tanker, kan du med ro i sindet lade dem flyde til landets største musikevent. Festivalen har lagt en decideret bæredygtighedsstrategi, som er et referencepunkt for, hvordan alle involverede skal agere, og som består af fem indsatsområder og 14 konkrete målsætninger.

For eksempel er der sat spot på festivalens forbrug og ressourcer med øje på vand, el, byggematerialer og affald, men også bæredygtige indkøb af varer og ydelser er i fokus, ligesom du som gæst let kan se, hvilke måltider der er de mest klimavenlige i boderne.

Løb for livet

Vi har skrevet om det før, men det skal med igen. Plogging, som er tidens største løbetrend, går ud på at du, udover det essentielle løbegear, medbringer et par handsker og en plastikpose, så du kan samle det affald op, du ser på vejen.

Vil du gerne med til et mere organiseret affaldsløb, så hold øje med løbene Garbage Run og Traildskrald, der i løbet af året arrangerer løb forskellige steder i landet.

Delemad

Får du altid kogt så meget pasta, at halvdelen ikke bliver spist? Og bagt så mange boller, at de ender med at blive tørre, inden familien får sat tænderne i dem alle sammen? Så ligner du nok rigtig mange andre.

Har du rester, du ikke kan nå at spise, så download appen Sharefood, hvor du kan dele maden med andre interesserede. Samtidig kan du se, om nogle i dit nærområde har noget, du kan bruge. Smart deleøkonomi og smart indsats mod madspild.

Bæredygtighed på museum

Står der kulturoplevelse på dagens program, så sæt søgeren på grøn. Flere og flere udstillinger både i Danmark og udlandet har nemlig fokus på miljø og bæredygtighed, særligt indenfor mode, så hvorfor ikke slå to fluer med ét smæk.

Geologisk Museum i København har netop haft blik på bæredygtighed i modebranchen med udstillingen Fashioned from Nature, Museo Salvatore Ferragamo i Firenze har en permanent udstilling med navnet Sustainable Thinking, og i Amsterdam ligger museet Fashion for good, dedikeret til bæredygtig mode. 

Kilder: Bolius, Concito, Energistyrelsen, FDM, Klimarådet, Forbrugerrådet Tænk, GreenMatch, Miljø- og Fødevareministeriet, Sundhedsstyrelsen, Plasticchange, Science Advances