Kostblog: Mexikansk eventyr + opskrift på vitaminbooster
Kostblogger Pernille er kommet hjem efter en fantastisk dykkerferie i Mexico - hvpr der også var tid til yoga på stranden. Læs om de skønne oplevelser under vand og få opskriften på en sand vitaminbombe, der fylder kroppen med gode næringsstoffer.
Jeg er netop kommet hjem fra en skøn rejse. Jeg har været i Puerto Morelos tæt ved Cancun i Mexico. Min veninde og jeg har tidligere været på en længere rejse til Afrika og Fiji sammen, og på en lille ø midt ude i Oceanien mødte vi to dygtige dykkerinstruktører. Vi har holdt kontakten, og nu havde vi endelig mulighed for at besøge dem, tilbringe flere timer under vandet og opleve et nyt, interessant sted.
Spændingen var yderst påfaldende, da vi checkede ind i lufthavnen og begav os af sted på en 10.000 kilometer lang rejse over Atlanterhavet mod varmere himmelstrøg og havstrømme.
Mexico var fantastisk, og ligeledes var det at dykke igen. Helt fabelagtigt. På én og samme tid meditativt, afstressende, men alligevel befinder man sig i en tilstand, hvor man er dybt koncentreret, opslugt og fokuseret. Nysgerrig, undersøgende, iagttagende. Det er som at være tilstede i en helt anden verden. Sanserne er skærpede. Tankerne er helt klare. Med en overvejende risiko for at lyde eskapistisk, flyvsk og en anelse teatralsk, vil jeg nærmest beskrive en umiddelbar lykkefølelse.
For en stund virker udfordringer, kontroverser og problemer forsvindende små, og livet ses i et større perspektiv. Dybere eksistentielle spørgsmål melder sig. Jeg reflekterede over, hvor fantastisk livet var på 30 meters dybde i det caribiske hav.
Der blev tilbragt mange timer under vandet. Vi opgraderede vores dykkercertifikat til Advanced, og havde nogle dyk med fokus på det mere tekniske, navigation, havbiologi og situationer, der kan opstå. Derudover havde vi nogle spændende dyk, blandt andet på et stort vrag, et dyk om natten og i Cenotes, som er en underjordisk ferskvandsgrotte, hvor et helt specielt fænomen kaldet halocline kan opleves. Det er, hvor ferskvand og saltvand mødes, og det ser vildt ud, og det er også en sjov fornemmelse at mærke den tydelige temperaturforskel.
Det var et glædeligt gensyn med dykkerinstruktørerne, og vi mødte mange søde og spændende mennesker. Vi har set den rigeste og mest storslåede natur – i særdeleshed under vandet.
Vi havde også nogle helt unikke oplevelser, hvor vi svømmede med hvalhajer, store Mantarokker, og havskildpadder. Det var virkelig spændende og fantastisk at være så tæt på de store skabninger. Indtrykkene, der ramte nethinden er ubeskrivelige. Og de har brændt sig fast og er gemt i mine erindringer.
Det er fantastisk at rejse, men det er mindst ligeså fantastisk, at komme hjem igen. Det tropiske klima, den brændende sol og den høje luftfugtighed er udskiftet med tempereret kystklima og mere efterårslignende forhold. Batterierne er blevet genopladet, og efter nogle berigende oplevelser i et spændende land, er jeg klar til hverdagen igen – en hverdag, jeg har glædet mig til, og som jeg rigtig godt kan lide.
Jeg har bestemt fået lækker mad i Mexico, og jeg har nydt at holde ferie. Men jeg har afgjort også set frem til at komme hjem og spise sundt igen.
Jeg har lavet et sundt vitaminboost for at tilføre min krop nogle gode næringsstoffer.
Opskriften er:
2 store håndfulde spinat
100 g ærter
100 g broccoli
50 g grønne bønner
½ agurk
1 æble
saften fra en lime
2 dl mandelmælk
2 dl birkesaft
frisk citronmelisse
isterninger
Broccoli, agurk og æble skæres i mindre stykker og blendes sammen med de øvrige ingredienser. Birkesaft er blevet en af mine nye favoritter. Det fås i en række forskellige smagsvarianter, men min foretrukne er uden tvivl originalen – en meget mild, frisk og en anelse sød smag – tappet direkte fra birketræet før løvspring. Birkesaft indeholder kun 18 kcal pr. 100 ml.
Smoothien er nem at lave, smagen er frisk, og konsistensen er lækker – og så er den fyldt med gode næringsstoffer!