kvinde sidder på toilettet

Læge kommer med godt råd: Sådan tjekker du nemt, om din afføring er sund

”Hvis aktiviteten i din mave og tarm er noget, der fylder meget i dine tanker, så bør du tjekke, om alt er, som det skal være. For det er ikke meningen, at det skal fylde så meget i din bevidsthed,” lyder rådet fra læge Søs Wollesen.

De fleste kender til lidt rumlen i maven eller at maven er mere oppustet nogle dage end andre.

”Det er helt normalt, og et tegn på, at maven arbejder,” fortæller læge Søs Wollesen til alt.dk.

”Men nøgleordene for mig er helt klart, om du føler, at det giver larm i hovedet - går du f.eks. og tænker over, at du ikke kan komme af med din afføring særligt ofte? Eller går du og tænker meget over, at der er noget i kroppen, der reagerer, efter du har spist? Så kan det være en god idé at tjekke op på, hvad der foregår. For det er ikke meningen, at man skal gå og tænke så meget over sin fordøjelse – så er der noget, der ikke harmonerer,” lyder det fra Søs Wollesen, som er forfatter til flere bøger om kost og tarmsundhed.

To nemme råd

Kan du genkende, at der sniger sig et par tanker ind om aktiviteten i din maveregion i løbet af din dag?

Så har Søs Wollesen et par råd til, hvordan du forhåbentligt kan danne dig et overblik over, hvad der foregår.

”Jeg giver ofte det råd, at man kan føre en logbog over 3 dage. Her registrerer du, hvad du spiser – du behøver ikke veje det, men bare notér, hvilke fødevarer du har indtaget i løbet af dagen. Ved siden af noterer du så, hvordan du har det i timerne efter og hvordan, din krop reagerer – og hvordan din afføring og luftafgang er, og hvor hyppigt det forekommer. Så kan du efterfølgende se et mønster i, hvornår du går på toilettet og hvordan, du har det. Måske kan du f.eks. se, at du spiser for meget til aftensmad,” fortæller lægen, som også personligt har god erfaring med den tilgang.

”Det var sådan, jeg i sin tid kom af mine udfordringer. Jeg var 16-17 år og fik at vide, at flere i min familie havde irritabel tarm, og det var nok også det samme, der var galt med mig. Så tænkte jeg bare "det skal simpelthen være løgn" - og så gik jeg simpelthen i gang med at registrere alt, hvad jeg gjorde; hvordan jeg spiste, hvordan jeg trænede, hvordan jeg gik på toilettet, hvordan kroppen reagerede. Og lige pludselig fandt jeg et mønster i, hvilke ting min krop reagerede på at få. Det gav relevante værktøjer, der bidrog positivt.”

Afføringen skal være ”med spids”

Søs Wollesen har også et andet konkret råd til dig, hvis du vil tjekke hurtigt og nemt, om din afføring er sund – og der er tale om et råd, hun selv har fået fra en tysk kvinde, hun engang har kendt.

”Jeg har altid sagt det, og folk synes, det er sjovt. Men det holder stadig. Det handler simpelthen om, at din afføring skal være ”mit spitzen”, altså ”med spids.” Det vil sige, at hvis det kommer ud med en spids, så er din endetarm tømt, og der er sikkert heller ikke meget at se på papiret, når du tørrer dig. Det vidner om, at du er helt færdig på toilettet og klar til at rejse dig,” fortæller Søs Wollesen, som dog understreger, at andre typer af afføring ikke nødvendigvis er et dårligt tegn.

”Hvis du har en meget varieret kost, så vil din afføring også være varieret og mere eller mindre fast. Hvis du f.eks. er på juicekur i nogle dage, kan du ikke forvente, at din afføring ser ud som før juicekuren. Det er mere farven på din afføring, du skal reagere lidt hurtigere på – den skal helt være lysebrun, så hvis den er hvid, rødlig, gul eller meget mørk, er det en god idé at få det undersøgt.”

OBS! Rådene i denne artikel er kun vejledende – hvis du oplever symptomer, som er meget uden for normalen og som bekymrer dig, så skal du kontakte din egen læge.