Liva i æbletræ

Som 6-årig blev Liva ramt af sjælden kræftform – nu har hun en mission

11-årige Liva laver æblemost og sælger den til fordel for Børnecancerfonden – og det er ikke et tilfældigt godt formål. Som seksårig blev Liva nemlig ramt af en sjælden kræftform, og andre kræftramte børn fylder stadig meget i hendes tanker.

Hele efteråret er der gang i æblemostproduktionen hos 11-årige Liva Møller Hansen fra København.

Hvert år tager hun nemlig over til sine bedsteforældre på Fyn, plukker æbler i dagevis og presser æblerne til most. Indimellem får hun lidt hjælp fra sin mor, far og storesøster, Alma, men oftest er hun alene om det. 

"Først plukker jeg æbler i to dage, så vasker jeg alle æblerne to gange, inden de bliver presset," fortæller Liva, som fik ideen for tre år siden.

Mosten hælder hun på flaske, som hun sætter mærkater på og sælger for 120 kr. flasken. Pengene går nemlig til Børnecancerfonden, og det er ikke et tilfældigt, godt formål.

Da Liva var seks år, begyndte hun nemlig at få nogle voldsomme hovedpiner, og det kulminerede, da hun en aften faldt om og var bevidstløs. Liva blev indlagt på Rigshospitalet, hvor hun var i koma i to døgn.

Kort efter kunne lægerne konstatere, at Liva havde en hjernetumor, som skulle opereres ud. Det blev den, og derefter kunne lægerne også se, at der desværre var en sjælden kræftform i tumoren.

Seks uger i USA

Derpå fulgte et langt forløb, hvor Liva både var indlagt i perioder og fik meget kraftig kemoterapi. Undervejs blev hun endda sendt seks uger til Houston, USA, sammen med sin familie, hvor hun fik en strålebehandling, som det danske sundhedssystem ikke kunne tilbyde hende.

Da hun kom hjem igen, fik hun endnu et forløb med kemoterapi.

"Det var et halvt års hardcore kemoterapi," husker Livas mor, Christina Møller, om sit største mareridt for fem år siden.

livas-aeblemost2.jpg
Liva har selv designet mærkaterne, som hun her sætter på flasker sammen med sin mor, Christina Møller.

I perioder lå Liva på hospitalet, og selv om personalet og andre gode kræfter gjorde, hvad de kunne med hospitalsklovne, kreaværksteder og fredagsslik, for at de syge børn ikke skulle kede sig med, så var det ikke en tid, Liva kigger tilbage på med glæde. Hun savnede vennerne og sin store hobby: basketball. 

"Jeg var på hospitalet i meget lang tid. Derfor vil jeg gerne hjælpe andre børn, der bliver syge. Når man er lille, skal man ikke opleve den slags," siger Liva alvorligt.

Heldigvis virkede behandlingen, og i dag går Liva til kontroller en gang om året, og der er ingen kræft at spore i scanningerne. Derfor kan hun også passe sin skole, spille basketball på højt plan og være sammen med sine venner som alle andre 11-årige.

Men ikke nok med det: Hun har stadig overskuddet til at producere æblemost til et godt formål.

"Min onkel har i lang tid lavet æblemost. Som han plejer at sige, så sælger han det til overpris til sine rige venner," siger Liva med et smil.

"Det ville jeg også prøve."

livas-aeblemost3.jpg

Masser af æbler

Livas bedsteforældre bor på et nedlagt landbrug på Fyn, og de har syv gamle æbletræer, som hvert år bugner af æbler – også flere, end de selv kan spise. 

"I år har jeg lavet 30 liter æblemost, som vi sælger til vores venner og mine venners forældre," siger Liva stolt.

Når mosten er presset, kommer den på flasker, og så har Liva selv designet en mærkat, som hun klistrer på. Hun markedsfører sin æblemost på Facebook. Det har givet pote, for i 2019 solgte hun æblemost for 16.000 kroner, og i 2021 var tallet 10.000 kroner. 

"Faktisk er der mange af vores venner, som enten indbetaler mere end de 120 kroner, en flaske koster, men der er også dem, der sender 500 kroner, og siger, at vi bare kan give en flaske videre til nogen, som gerne vil have den," siger Livas mor taknemligt. Pengene sendes ubeskåret til Børnecancerfonden. 

"Jeg ville gerne finde et formål, som gav mening for mig," siger Liva eftertænksomt. De andre kræftramte børn fylder nemlig stadig meget i hendes tanker.

"Dengang jeg selv lå på Rigshospitalet, syntes jeg ikke, der var ret meget at lave, så jeg skriver altid til Børnecancerfonden, at jeg håber, at de bruger pengene på nogle flere ting til afdelingen," siger Liva håbefuldt.