kvinde der løber i skoven

Bare 1 kilometer om dagen gør underværker for dit humør og din søvn: Se her, hvordan

Drømmer du om at løbe, men er kørt træt i besværlige ugeprogrammer, dine egne dårlige undskyldninger og en barre, der er sat for højt? For løbeekspert Christina Schnohr blev ”onekayaday” vejen tilbage til løbeglæden. Læs med her, om hvordan bare én kilometers daglig løb kan gøre underværker for dit humør, livskvalitet og sundhed.

De nye løbesko står ude i entreen, men når hun ikke har hænderne fulde med en nyfødt baby og to større børn, kan hun simpelthen ikke komme op af sofaen.

For løbeekspert og ph.d. i sundhedsvidenskab Christina Schnohr var det et chok, da hun for fem år siden oplevede, hvordan den løbeglæde, hun havde haft hele sit liv, forsvandt i babygråd og søvnløse nætter og var umulig at finde igen. 

"Mine nye løbesko stod bare urørte i entreen. Og jeg hørte mig selv komme med forskellige undskyldninger for, hvorfor jeg bare liiiige skulle … inden jeg kunne komme i gang igen. Jeg følte mig som et afladet batteri, der ikke kunne lades op igen."

Så Christina gik på jagt efter den løbeglæde, hun kendte så godt fra et helt liv først som eliteløber med adskillige danske mesterskaber bag sig og siden som maraton- og ultramaratonløber.

"Løb har altid været mit frirum, og jeg vidste, at hvis nogen kunne finde tilbage til løbeglæden, måtte det være mig."

I begyndelsen kastede hun sig over online-programmer og forsøgte sig med både forskellige distancer og forskellige frekvenser. Men intet af det fungerede.

"Så var det ét minuts gang og ét minuts løb. Så var det mandag, onsdag og lørdag. Det var så kompliceret, at jeg nærmest måtte have en liste med ud at løbe. Og når man ikke kan komme ud ad døren, kan man altså heller ikke tage sig sammen til at følge sådan et program."

Ligesom at børste tænder

Så Christina satte sig for at udvikle sit eget program. Med et liv med løb og en uddannelse inden for sundhedsvidenskab vidste hun, at de største forhindringer ikke sidder i kroppen, men mellem ørerne.

Og med udgangspunkt i sin viden om vaner og adfærd, landede hun efter et års tid på den ”onekayaday”-metode, som hun nu underviser i på sit træningsforløb, som hun kalder Buckle Up!®. Metoden går helt enkelt ud på, at man skal løbe en kilometer hver dag – i første omgang i 30 dage.

"Mange laver den fejl, at de lægger for hårdt ud. Især mændene. Men med ”onekayaday” er det overskueligt, og det vigtigste er, at det bliver til en vane på linje med at lave kaffe eller at børste tænder."

I teorier om sundhedsadfærd taler nogle eksperter om, at det tager 21 dage at ændre en vane, andre taler om op til 90 dage, så Christina har inddelt sin metode i tre niveauer, eller Levels, der til sammen giver 90 dage. Level 1 er de første 30 dage, hvor man løber en kilometer om dagen. Level 2 er de næste 30, hvor man lægger 30 procent oveni, og de sidste 30 dage på Level 3 kan man øge med endnu 30 procent.

"Det er mere en vaneændring end et egentligt træningsprogram. For nøglen til succes er vedholdenhed, og det gælder både for eliten og bredden."

4 gode grunde til at løbe hver dag

1. Sig farvel til dårlige vaner

Hvis du gør noget mere end fem gange om ugen i en periode på over 21 dage, bliver det til en vane. Og vedholdenhed er nøglen til succes i al træning.

2. Undgå skuffelser

Med bare 1 km er barren sat så lavt, at du ikke kommer til at opleve de setbacks, du måske er vant til. Det tager nærmest længere tid at finde på en undskyldning for ikke at træne, end det gør at snøre skoene og komme afsted.

3. Få masser af motivation

Det giver en fantastisk følelse bare at få det gjort! For mange er træning normalt forbundet med dårlig samvittighed, men hvis du forpligter dig til ”onekayaday”, vil du få følelsen af, at du har gjort noget, og den dårlige samvittighed over ikke at gøre mere er væk. For mange er metoden også et blødt springbræt til at løbe længere distancer senere.

4. Opnå vægttab, bedre søvn og højt humør

Du sover bedre om natten og får større fysisk og mentalt overskud. Løb forbedrer også din generelle hjertesundhed og modvirker diabetes og knogleskørhed. Og så taber langt de fleste sig.

… men er der slet ingen ulemper?

Hvad skulle det være? Eller jo, du kommer i risikosonen for at få sportsskader som alle andre, der træner hyppigt, og du kan selvfølgelig risikere at forstuve en fod på en løbetur, men den risiko har du jo også på vej ned ad trappen på dit arbejde.

Ifølge Christina består opskriften på succes af to elementer. Det ene er planen i de tre Levels, og det andet er, at man har en accountability partner, altså en makker, som holder én op på planen. Undersøgelser viser nemlig, at hvis man kun har forpligtet sig over for sig selv, er der 10-15 procent chance for at lykkes, mens chancen for succes stiger til 85-90 procent, hvis man har inddraget bare én anden person.

"Din accountability partner kan oplagt være en anden person, men det kan også være dit træningsur eller en app. Forestil dig, at du har sagt til f.eks. din kollega, at du vil gå i gang med at løbe i dag, så vil bare tanken om, at hun spørger dig i morgen gøre, at du snører skoene og kommer afsted. Og du kan jo gøre det, mens kartoflerne koger."

Ingen undskyldninger

Og netop det at træningen kan passes ind i en travl hverdag, fremhæver mange som det mest positive, når de har prøvet Christinas metode og melder tilbage – enten i Facebookgruppen eller i forbindelse med personlige træningsforløb.

For pludselig går det op for direktøren, at den tid han før brugte på at sidde med computeren, mens hans børn spillede håndbold, kan bruges på en kort løbetur. Ligesom den enlige mor finder ud af, at den ene kilometer kan klares SÅ hurtigt, at det er umuligt at finde på undskyldninger. 

"Ingen har for travlt til at løbe ti minutter om dagen, så det handler i virkeligheden ikke om, men kun om hvornår man får det passet ind i sin dagligdag."

Og selvom folk stadig kan være skeptiske over for, om det virkelig kan batte noget at løbe SÅ lidt, mærker Christina, at interessen er stigende. Og at den kritik, der primært gik på manglende restitution, er ved at forstumme. 

"Det er netop for at undgå skader, at man kun skal løbe en kilometer i starten, og folk undervurderer totalt den effekt, det giver for ens fysiske og mentale overskud. Konkret gør det en forskel for både humøret, vægten, kredsløbet og for at modvirke f.eks. knogleskørhed og diabetes. Dine sener og led vil også elske dig for at løbe 8-10 minutter om dagen, mens de vil hade dig for at gå ud og løbe DHL helt utrænet."

For Christina, der nu selv i flere år har løbet korte, daglige ture, er det således nærmest blevet en mission at lære danskerne, hvor enkel løbetræning kan være.

"Historisk mange er kropsdovne, og det er en bombe under folkesundheden, så kan jeg få bare hundred tusinde af den ene million danskere, der ligger på sofaen, ud at løbe én kilometer om dagen, er mit livsformål lykkedes."

”Onekayaday” – sådan gør du

Level 1: 30-day streak challenge med 1 kilometer hver dag

Brug en app, og track turen på 1 km. Hvis du ikke kan løbe hele vejen, så løb, til du ikke kan mere, og giv så dig selv en gåpause på 100 skridt. Tæl højt. Løb så igen, til du ikke kan mere, og gå 100 skridt igen.

Det er helt fint at gå flere gange på din første tur, du skal bare løbe 1 km i alt. Til gengæld må du ikke løbe længere, for dine sener og led kan ikke følge med, hvis du begynder at skrue op for distancen for hurtigt. Hvis du misser en dag, starter du bare forfra dagen efter på en ny Dag 1. Det er ingen skam at starte forfra. Tværtimod, du kommer en dag nærmere et gennemført Level 1.

Level 2: Her løber du 1,3 kilometer hver dag i 30 dage

Dag 31 på Level 1 er i princippet Dag 1 på Level 2. Nu er du nemlig klar til næste niveaur, som er endnu en 30-dages streak, nu med 1,3 km om dagen. Samme princip som Level 1. Man kan ikke snyde og gå direkte til Level 2, for de ændringer, du oplever på Level 1, er en stor del af vaneændringen. Det er stadig vigtigt, at du ikke løbere længere end 1,3 km, som er 30 % mere end på Level 1, fordi dine sener og led ikke er klar til den større belastning.

Vær tålmodig med din vaneændring! Vaneændringer er det sværeste, vi mennesker kan gøre, så husk at rose dig selv for din indsats. 1,3 km om dagen i 30 dage bliver knap 40 km på én måned – og det er en stor mundfuld for mange, når de starter fra scratch. Så hold dig til planen.

Level 3: Her løber du 1,7 kilometer hver dag i 30 dage

Nu er din vaneændring ved at være så integreret, at det vil føles helt forkert, at du nu må ”nøjes” med 5-7 løbedage om ugen. Den samlede distance tælles nu på ugebasis, og det anbefales, at du fastholder daglige eller næsten daglige løbeture, så du fortæller din krop, at det er noget, I gør jævnligt. På Level 3 må du stadig ikke gå mere end 30 % frem, dvs. at du nu må løbe 1,7 km om dagen.

Det svarer til knap 12 km om ugen, og den distance kan du følge i de efterfølgende 4-5 uger, fordelt på 5-7 løbeture, som det passer ind i din hverdag. Der findes ikke et Level 4, da det bare er Level 3 ”i det uendelige”. Du kan lægge flere kilometer på efter de første ca. 100 dage, for nu er sener og led klar til langt større belastninger. Og husk at få dig et heppekor!

Det kan være din kæreste, din kollega eller din veninde. Men det kan også være et løbeur, som du kan tracke dine løb på, eller en app, hvor du evt. deler dine ture med andre.

Christina Schnohr

  • Er ph.d. i sundhedsvidenskab og ekstern lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.
  • Hun er forfatter til bogen ”Buckle Up! Træningsmetoden til den travle type” og personlig træner.

Læs mere på Buckleup.nu