Loiuse Kjælsen

En skade endte i angst og ensomhed: ”Det var meget af min identitet, der pludselig forsvandt”

Louise Kjølsen blev kendt som hele Danmarks ”Twerk Queen”. Men da en knæskade satte en stopper for dansen, ramte det hende psykisk, for hvem er Twerk Queen uden twerk? Det fortæller hun om i det nye nummer af FIT Living.

I timevis stod Louise Kjølsen foran spejlet på sit teenageværelse og øvede sig på teknikkerne til en helt særlig slags dans. En numserystende og hoftevrikkende dans, der i dag er blevet hendes kendetegn, levevej og brand. Derfor kender du hende nok også bedre under kunstnernavnet Twerk Queen.

”Twerk er blevet min identitet – og det havde jeg godt nok ikke lige regnet med, da jeg begyndte på det for over ti år siden, siger Louise Kjølsen i det nye FIT Living.

Men sidste forår begyndte hun at døje med problemer med sit højre knæ – og det blev til sidst så slemt, at det blev umuligt for hende at danse. Og pludseligt stod spørgsmålene i kø: Tænk nu, hvis det ikke kunne fikses? Hvad nu, hvis hun havde ødelagt sin krop? Og ville hun aldrig komme til at danse igen?

Skaden udsprang formentligt af, at hun have været stresset og presset sin krop. Men den fysiske skade endte med at påvirke hendes psyke. Hun fik angst, var ensom og en smule deprimeret.

”Jeg ved godt, at der er folk, som er meget syge, og så sidder jeg her og har kæmpekrise over en revne i min menisk. Men den skade betød, at jeg ikke kunne danse. I snart et år har jeg ikke kunne bruge min krop, som jeg er vant til. Og hvad er jeg så? Hvem er Twerk Queen uden twerk?” fortæller Louise og uddyber:

”Jeg gav op på en eller anden måde, og jeg havde det sådan, at der måtte komme nogen og hjælpe mig, for jeg kunne ikke selv komme ud af de svære tanker. Hver eneste gang, at jeg gjorde noget, følte jeg, at jeg gjorde det forkert. Og jeg kan jo godt se, at det måske virker åndsvagt, at det påvirkede mig sådan. Det er en meniskskade, det sker for størstedelen af den danske befolkning. Men psykisk var – og er det stadig – sindssygt hårdt ikke at kunne være den person, som man føler, at man er. Det var meget af min identitet, der pludselig forsvandt. I hvert fald i forhold til mine egne forventninger af, hvem jeg var, og hvorfor jeg havde værdi.”

Mere end twerk

I det seneste år har Louise brugt tid med en fysioterapeut for at komme knæskaden til livs. Og så har hun arbejdet med sig selv – og lært, at hun er meget mere end twerk.

”Det er ikke realistisk, at jeg skal tilbage til den måde at have en hverdag, som jeg havde før skaden. Så ender jeg bare med en ny skade. Det fysiske ved skaden er ikke så kompliceret, det skal genoptrænes. Men det psykiske skal ikke genoptrænes, det skal trænes til en mere bæredygtig måde at være i verden på, hvor det er vigtigt, at jeg mærker efter og elsker mig selv, selvom jeg ikke præsterer hele tiden,” siger hun og slutter:

”For det handler ikke om at have allermest travlt eller lave flest fede ting. Vores kroppe er ikke bedre, når vi gør en masse – de er gode uanset. Det er ikke alt det, som vi gør, der gør os til en succes. Derfor har jeg også skullet finde ud af, hvem er jeg uden twerk, for jeg er jo mange andre ting samtidig. Derfor skal jeg måske fremadrettet til at være lidt mindre Twerk Queen og lidt mere Louise ”Twerk Queen” Kjølsen.”

Læs hele interviewet med Louise Kjølsen i denne uges FIT Living.

Louise Kjølsen

Danser, debattør og psykolog. Hun er kendt under kunstnernavnet Twerk Queen. I 2017 udgav hun bogen ”Ludermanifestet” sammen med Ekaterina Andersen og

Nikita Klæstrup. Hun er 35 år.