kvinde der har lungebetændelse

Her er symptomerne på lungebetændelse

Lungebetændelse er en hård omgang, og det kan tage lang tid at komme sig helt. Få svar på nogle af de vigtige spørgsmål om lungebetændelse her.

I Danmark bliver ca. 15.000 mennesker indlagt med lungebetændelser om året – mange andre bliver behandlet hos deres praktiserende læge.

Ved infektioner med bakterier bliver sygdommen fx behandlet med antibiotika, mens man ikke bruger medicin ved lungebetændelse, som kommer på grund af virus.

Læge Kenneth Ilvall opfordrer til, at man tager sygdommen alvorligt og ikke tror, at kroppen nok skal komme sig.

"Lungebetændelse skal behandles af læger, og man skal ofte have en recept på antibiotika," siger Kenneth Ilvall, som her svarer på nogle af de vigtige spørgsmål om lungebetændelse.

Hvad er lungebetændelse?

"Sygdommen er en infektion i de nedre luftveje forårsaget af enten virus eller bakterier. Lungebetændelse kan ramme én lunge eller være dobbeltsidig. De små luftsække i lungerne, alveolerne, som absorberer ilt, fyldes med slim og væske og bliver betændte. Kroppen reagerer ved at hoste for at fjerne slimen."

Hvad er symptomerne?

"Feber, nogle gange med kulderystelser, langvarig hoste med tykt slim, træthed, brystsmerter ved dyb vejrtrækning, åndenød og hvæsende vejrtrækning. Du bliver virkelig påvirket, fordi hele dit immunsystem skal arbejde hårdt."

Kan man høre på hosten, at det er lungebetændelse?

"Ja, som regel. Jo mere uklar hosten er, og jo mere slim der kommer op, jo mere sandsynligt er det, at det er en infektion i de nedre luftveje. Hvilket kan være et tegn på lungebetændelse."

Hvordan ved jeg, om det er lungebetændelse eller en forkølelse eller influenza?

"Det kan være svært for patienten at afgøre, og det er det mest almindelige spørgsmål, jeg får. Nogle mennesker kan være ret friske på trods af en alvorlig infektion. Men en tommelfingerregel er, at hvis du har høj feber i mere end fem dage, påvirket vejrtrækning, dyb hoste, meget slim, er meget energiløs og hurtigt bliver træt, når du dyrker motion – så bør du søge læge."

Hvilken slags behandling vil jeg få?

"Efter en lægeundersøgelse, blodprøver og evt. et røntgenbillede ordineres der ofte antibiotika. Hvis problemet er forårsaget af en virus, heler det af sig selv. Hvis betændelsen er alvorlig, kan du få brug for indlæggelse med væske, næring og antibiotika direkte ind i blodbanen. Nogle gange også ilt."

Hvad sker der, hvis jeg ikke søger hjælp? 

"Det kan være meget alvorligt og svært at vende. Til sidst vil du blive så svag, at du ikke kan spise. Hvis det bliver rigtig slemt, kan man få blodforgiftning. Hjertemusklen kan også blive påvirket."

Får man kun lungebetændelse om vinteren?

"Nej, det gør man ikke. Selvfølgelig får vi flere forkølelser om vinteren, fordi vi tilbringer mere tid indendørs. Men pneumokokker (bakterier, som kan give lungebetændelse, red.) er til stede året rundt, svækker immunforsvaret og gør dig mere modtagelig for lungebetændelse."

Kan man få lungebetændelse uden feber?

"Ja, der findes en atypisk variant, forårsaget af bakterien chlamydia pneumoniae, som angriber luftvejene. Den rammer ofte unge under 20 år og ældre mennesker og giver symptomer, der kan være mildere og mere snigende."

Er lungebetændelse smitsom?

"Ja, men mest i begyndelsen. Lungebetændelse forårsages især af pneumokokker, som indåndes. Dråbesmitte er almindeligt, dvs. at man bliver smittet af en person i nærheden, som nyser eller hoster."

Hvad kan jeg selv gøre?

"Mange ting: Vask dine hænder. Brug ikke bare hænder på gelændere og håndtag på offentlige steder. Undgå menneskemængder. Lad være med at ryge. Nys i armkrogen og udsæt ikke andre for smitte."

Hold dig i ro

De fleste personer, der får konstateret lungebetændelse, kan behandles hjemme. Og her er det vigtigt, at du sørger for, at kroppen får ro og hvile. Det kan være med til at fremskynde helbredelsen. Du skal dog ud af sengen i løbet af dagen. Hold dig desuden varm og drik rigeligt med væske.