Et par, som holder om hinanden, på en strand.

Hvor mange forskellige orgasmer kan mænd få? Vi har spurgt sexologen

Sexolog Ditte Winkel gør os klogere på mandens orgasmer her, hvor hun svarer på spørgsmål fra læserne.

Spørgsmål om mænd og orgasmer: 

Jeg ved, at vi kvinder kan opnå flere forskellige orgasmer, men er det rigtigt, at det samme gør sig gældende for mænd? 

Troede at mænd var mere ”simple” på det område?

Ditte Winkel svarer: 

Det er rigtigt, at mænd også kan opnå forskellige former for orgasmer. 

Ligesom der ikke er tal på, hvor mange måder en kvinde kan komme på, gør det sig heller ikke gældende for mænd, da det er individuelt fra person til person. 

Den mest almindelige orgasme er den ved friktion op og omkring penis, men måske du også har hørt om en prostataorgasme? 

Prostata er en kirtel, der sidder inde i underlivet rundt om urinrøret lige neden under selve urinblæren. Når mænd bliver tændte, svulmer den op og begynder at danne sædvæske. 

For at få en prostataorgasme skal man have en eller anden form for penetration i endetarmen, enten med legetøj, en finger eller en andens penis, som kan stimulere og massere kirtlen. Nogle af de mænd, der har nået klimaks på denne måde, beskriver den som dybere, mere omfattende og intens samt længerevarende. 

Hvad en orgasme præcis er, kan du læse mere om i faktaboksen nedenfor, men mænd kan også komme af berøring på deres brystvorter, ved stimulering af mellemkødet eller i søvne. 

Orgasmens anatomi

En orgasme er en kropslig og psykisk reaktion på seksuel stimulering, f.eks. kærtegn, samleje, onani eller anden sex. 

Den består bl.a. af en række ultrahurtige sammentrækninger af musklerne i kroppen – primært dem i underlivet/bækkenbunden og de muskler, der omgiver kønsorganerne og endetarmsåbningen. Mange oplever at føle sig trætte efter klimaks, og det skyldes hormonet prolaktin, som udløses i kroppen gennem orgasmen. 

Man kan godt have god sex uden orgasme og kedelig sex med orgasme. 

Nogle har endda oplevet at opnå orgasme uden at ville det, f.eks. under overgreb.

Det afhænger meget af, hvor følsomme de er overfor berøring.

Om Ditte Winkel

Parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner.

Ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.

Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.