Maria Holm

Maria tabte 38 kilo: "Jeg ville være en sund mor med masser af overskud"

Tidligere lå Maria ofte på sofaen og orkede ikke engang et kortspil med sine børn. Med Sense opnåede hun ikke bare et imponerende vægttab. Hun fik også fornyet energi – både til at være mor, til at træne og til at inspirere andre.

Selvom folk omkring hende hentydede til, at hun havde taget på, tog Maria Jasmin Denice Holm det ikke ind. Hun havde længe vejet 75 kilo, så det gjorde hun sikkert stadig.

Men en dag besluttede hun sig alligevel for at finde ud af, om der var noget om det. Hun fotograferede sig selv i undertøj fra forskellige vinkler og stillede sig til sidst også op på vægten. Den lød på 100 kilo.

"Jeg fik et chok og tænkte, at det skulle være løgn. Jeg ville ikke være Maria på 100 kilo. Jeg ville være mor for mine børn. En sund mor, de kunne have i mange år, og en mor med masser af overskud," fortæller hun.

Maria havde tidligere prøvet mange forskellige kure uden det store held. Hun vidste derfor, det ville blive svært og surfede rundt på nettet efter en mulig løsning. Ved et tilfælde faldt hun over Facebookgruppen: ”Sense - sund med fornuft - spørgsmål og svar” og fik lyst til at prøve den vej.

"I begyndelsen var det svært. Jeg skulle lige forstå konceptet med håndfulde og spisekasser. Jeg snakkede med andre i gruppen og købte bøgerne. To gange gav jeg op, men jeg tvang mig selv tilbage på sporet. Jeg kunne jo se, at det lykkedes for andre, og så måtte det også kunne for mig," siger 38-årige Maria.

Spiser mig mæt

Da hun først havde fået principperne ind under huden, blev det nemmere og nemmere.

"Jeg opdagede, at jeg kunne spise mig mæt. De første 14 dage var hårde, men efter en måned tænkte jeg: ”Det her, det kan jeg godt.”"

"Før brugte jeg maden til alt muligt andet end bare stille min sult, for eksempel spiste jeg, når jeg var ked af det, stresset eller kedede mig. Nu fandt jeg ud af at holde mig til tre hovedmåltider om dagen. Jeg stoppede simpelthen med hele tiden at åbne lågen til køleskabet. Derudover drikker jeg rigtig meget vand," fortæller Maria.

Vægttabet kom stille og roligt. Det første år fokuserede Maria udelukkende på kosten og på at gøre Sense til sit eget. Facebook-gruppen støttede hende undervejs, og da vægttabet på et tidspunkt gik i stå, og hun gav udtryk for sine frustrationer, skrev et andet medlem til hende, at hun skulle prøve at måle sig selv i stedet for at veje sig selv. Det virkede, for hun kunne se, at hun tabte mange centimeter.

Hun tog også jævnligt billeder af sig selv, hvilket blev en stor motivationsfaktor for hende. Efter det første år supplerede hun med gåture. Det var den form for motion, hun kunne overskue, og med lydbog eller musik i ørerne i smukke omgivelser føltes det mere som en gave end et nødvendigt onde. I dag har Maria været i gang med Sense i fire år. Hun har nu også koblet styrketræning på sin livsstilsændring. 

"Selvom jeg tabte mig, ville jeg gerne strammes op og være stærk. Derfor styrketræner jeg nu tre gange om ugen. Men du kan sagtens bruge Sense uden at motionere. For mig har det bare været et naturligt næste skridt."

Mor med ny energi

Vægten siger i dag 62 kilo, og når man ser på Maria, er det svært at forestille sig en træt kvinde. Hun smiler meget, snakker meget og sidder sjældent stille i sofaen.

"Jeg føler mig som født på ny, som om jeg har fået den krop tilbage, jeg altid har været i. En let krop fyldt med energi. For fire år sin orkede jeg ikke ret meget. Ikke engang at spille kort med mine børn. I dag laver vi alt muligt sammen," siger hun med glædestrålende øjne og forklarer videre, at hun tidligere arbejdede på en tankstation, men nu drømmer om at uddanne sig til kostvejleder, for hun vil gerne inspirere andre til at tage samme rejse.

"Det gode ved Sense er jo, at du får et redskab, du kan tage med dig overalt. Jeg kan spise buffetmad, for jeg ved, jeg skal have to håndfulde grøntsager, en håndfuld protein og lidt fedtstof. Med Sense skal du ikke ud at handle dyrt eller mærkeligt. Du kommer langt med kylling, spidskål, gulerødder, avocado og en håndfuld mandler."

Hendes sukkertrang er også væk. Tidligere drak hun op til to liter sodavand om dagen og elskede at bage brød og kage. 

"Jeg er blevet meget bevidst om nydelseselementet, som Suzy kalder det. At kage, slik og is ikke bare er noget, jeg propper i hovedet, fordi jeg keder mig. Det er til særlige lejligheder og til at nyde i et langsomt tempo," siger Maria, der straks kan mærke i kroppen, hvis hun falder tilbage i de gamle vaner:

"Derfor er Sense heller ikke en kur for mig. Det er en livsstilsændring, og jeg kan slet ikke forestille mig ikke at holde den."

Marias bedste råd:

  • Brug tid på at sætte dig ind i principperne og virkelig forstå principperne med håndfulde og spisekasser. 
  • Tag billeder af dig selv undervejs og mål kroppen. Begge dele er vildt gode for motivationen.
  • Sluk tørsten i vand og drik gerne 2-3 liter om dagen. Hvis det skal være lidt lækkert, kan du tilsætte citron, lime eller agurk.
  • Sæt delmål og forkæl dig selv, når du når dem. Ikke med mad, men f.eks. et nyt stykke tøj. 
  • Accepter at det tager tid, og at det er okay. Det tog mig fire år. Til gengæld er det en livsstilsændring, du kan holde hele livet.