Mø stress

Mø blev ramt af angstanfald – og opdagede, at vi taler om kvinder på én særlig måde

Sangeren Mø har enorm succes med sin musik i hele verden, men hun har også oplevet, at det hele en dag ramlede for hende. Derfor ser hun nu med nye øjne på ét udtryk, som vi især bruger om kvinder, fortæller hun til ALT for damerne.

Da Karen Marie Ørsteds karriere under kunstnernavnet Mø begyndte at tage fart, smed hun, hvad hun havde i hænderne, og kastede sig hovedkulds ud i eventyret.

Hun fik i 2014 et internationalt hit med sangen ’Lean on’, og i flere år turnerede hun rundt på alverdens gigantiske scener og samarbejdede med nogle af de største navne i musikbranchen.

Men der kom også en bagside af medaljen, og den fortæller hun om i ugens ALT for damerne. For i begyndelsen af sin USA-turné i 2019 fik hun dét, der i interviewet omtales som hendes ”første store angstanfald”.

”Jeg var så bange der, for jeg vidste ikke, hvad der foregik. Det er så skræmmende, når man ikke har prøvet at have et angstanfald før. Det har jeg så prøvet nu, og det kender jeg også ekstremt mange andre, der har haft. Det føltes bare, som om det hele ramlede, og jeg tænkte, er jeg ved at blive sindssyg? Hvad er det der foregår? Derfor havde jeg brug for at have en i nærheden,” husker Mø.

Personen, som kom og var ved Møs side, var hendes veninde, fotograf Fryd Frydendahl, som hun netop har udgivet en bog med.

Fryd havde inden da igennem årene haft lange perioder, hvor hun var en del af det hold, der fulgte med Mø rundt på turné. Og hun husker, hvordan der i de perioder var mange, som kom med alverdens forespørgsler og hele tiden ville have noget af Karen.

”Alle syntes, det var en lille ting, men det er det bare ikke, når du bliver spurgt om 400.000 småting. Jeg syntes, det var så sindssygt, og så er jeg bare ikke bange for at ødelægge den gode stemning. Jeg er bedre til det end Karen,” siger Fryd Frydendahl og forklarer, hvordan hun trådte til og indimellem dealede med pladeselskaber og managere.

2019 har de siden begge refereret til som ”helvedesåret”.

”Det hjul skulle bare være stoppet et halvt år tidligere, så jeg kunne komme hjem i terapi. Det var da også mærkeligt, at jeg ikke selv kunne se det,” lyder det fra Mø.

Sæt grænser

I dag øver Karen sig derfor også i selv at blive bedre til at turde at ødelægge ”den gode stemning”.

”Det er jo ikke så farligt, men det var det for mig dengang. Der var jeg ekstremt konfliktsky. Jeg var meget bange for at være besværlig, selvom jeg egentlig synes, at hele den der snak om at være en diva, som man putter på kvinder, bliver så negativt ladet. Sådan, åh, man må ikke være besværlig. Man må totalt gerne være besværlig, hvis man har brug for at være besværlig og sætte en fucking grænse,” siger Mø til ALT for damerne.

Og den populære sanger er ikke i tvivl om, at vi bør se anderledes på netop dén opfattelse af kvinder, der siger fra.

”Jeg synes heller ikke, at det er at være besværlig, hvis man er transparent om, hvad man har brug for og ikke har brug for. Men det er en læring, der kom i årene efter, hvor jeg skulle genopbygge mig selv,” understreger Mø.

Karen Marie Ørsted og Fryd Frydendahl fortæller mere om deres unikke venskab i ugens ALT for damerne. Om hvordan Karen så op til Fryd, længe for hun selv fik succes som Mø. Og om hvordan Fryd frygtede for Karens liv i 2019, da hun fandt sin veninde sammenkrøllet i en bil...

Køb ALT for damerne fra torsdag 14. september i butikkerne

Om Fryd og Karen

mø og fryd frydendal.jpg

Karen Marie Ørsted er kendt som sangeren og sangskriveren Mø og står bag hits som ”Final Song” og ”Lean on”. Hun er 35 år, født og opvokset i Odense og kæreste med musikeren Mads Damsgaard Kristiansen.

Fryd Frydendahl er fotograf, leder af fotoskolen Fatamorgana i København, arbejder som fotograf og er kreativ samarbejdspartner for Mø. Hun er 39 år og uddannet på The International Center of Photography i New York. Hun har vestjyske rødder og har tidligere boet i New York.

Mø og Fryd Frydendahl er aktuelle med bogen 'Racing – Circles of Doubt, Squares of Light – To venners samtale i ord og billeder', der udkommer på Gyldendal den 20. september.

Mø-bog-Racing-–-Circles-of-Doubt,-Squares-of-Light-–-To-venners-samtale-i-ord-og-billeder.jpg