40 plus boost-kuren

Monica har testet 40 plus boost kur: "Jeg har følt mig lettere og sundere, og jeg har ikke haft hovedpine

Det var ikke sjovt at droppe slik og kage i en uge, men Monica Ehlers er vild med, at det kunne lade sig gøre, og at trangen til søde sager nu er mindre. Læs her, hvad hun i øvrigt opnåede på et 7 ugers kost- og træningsforløb for kvinder i fyrrerne designet af kvinderne bag bogen ”Plus 40 minus 10”.

Hvad opnåede du i løbet af kuren?

– Jeg har tabt cirka fire kilo og mindsket mit taljemål med fem centimeter, men for mig handlede det ikke så meget om at tabe mig, men mere om at blive sundere og stærkere og om at få nogle nye, sundere vaner, som jeg kan holde fast i. Jeg vil gerne tabe omkring fem kilo, men jeg er i en vægtklasse, hvor det ikke går superhurtigt. Selvom jeg ikke kan se den store forskel, så kan jeg mærke det, og der er to par bukser, som jeg ikke har haft på længe, fordi de har været for stramme, som jeg kan passe igen.

Var det svært at følge en madplan?

– Nej, det synes jeg faktisk ikke, men jeg kørte heller ikke 100 procent efter planen. Jeg holdt mig til opskrifterne men lavede lidt om på rækkefølgen, så jeg f.eks. rettede ind efter, at jeg bedst kan lide at spise varm mad til aftensmad. Planen var gjort enkel på den måde, at man hver gang, man lavede mad, lavede til to gange og kun skulle supplere med lidt flere proteiner om aftenen. Opskrifterne var med relativt få kulhydrater og mange grøntsager foruden kød, fisk eller æg for at få nogle proteiner. Nogle af opskrifterne var supernemme med få ingredienser, og andre havde lidt flere ingredienser, men har man ikke kikærter, kan man bare bruge bønner eller noget andet, der matcher, så det var meget nemt.

Hvad var nyt ved retterne?

– Jeg spiser mange grøntsager til daglig, men jeg vil sige, at der er væsentligt større mængder grøntsager i retterne og ofte i form af salater til frokost. Det er op til 500-600 gram om dagen. Jeg blev mæt på en rar måde. Den første uge var jeg lidt småsulten, men i går fik jeg intet imellem styrketræning lige efter frokost til efter klokken syv om aftenen, og jeg havde ikke på noget tidspunkt tænkt, at jeg var sulten, så jeg kan faktisk gå meget længere på literen, end jeg troede. Jeg har hængt i nogle vaner med at skulle spise på bestemte tidspunkter og har også erfaret, at noget er hyggespisning og jeg-keder-mig-lidt-spisning. Hvis jeg får den trang nu, så spiser jeg f.eks. en snackgulerod, og det giver en fin tilfredsstillelse. Faktisk kan et glas danskvand også godt gøre det.

Er der andet, der har været svært?

– Den anden uge i forløbet skulle vi droppe al junksukker. Ud med kage, chokolade og slik i en uge. Det var ikke sjovt. Jeg kan rigtig godt lide søde sager, og vi har helt på autopilot alt muligt lækkert på bordet derhjemme fredag og lørdag og også en gang imellem på andre tidspunkter. Men vi måtte godt spise en lille firkant 70 procent mørk chokolade, og det hjalp mig igennem.

– På arbejdet eller når man er ude, kan det dog være svært at sige nej til de søde sager. Man skal måske turde sige højt, at ”jeg springer over i dag”. Hvis en af kollegaerne har bagt en kage og lavet alt fra bunden, så vælger jeg at sige ja, men ellers synes jeg, man skal overveje, om det er kalorierne værd. Er kagen i virkeligheden så spændende? 

Monica før og efter. Efter fem uger på 40 plus boost-kuren, hvoraf kun de tre reelt var kur, havde Monica tabt fire kilo og fem cm i livet. Det var nok til at kunne passe to par bukser, som havde været for stramme længe. Samtidig er Monicas trang til at smide noget sødt i indkøbskurven blevet meget mindre.
førogefterkur.jpg
Monica før og efter. Efter fem uger på 40 plus boost-kuren, hvoraf kun de tre reelt var kur, havde Monica tabt fire kilo og fem cm i livet. Det var nok til at kunne passe to par bukser, som havde været for stramme længe. Samtidig er Monicas trang til at smide noget sødt i indkøbskurven blevet meget mindre.

Hvad vil du tage med dig videre?

– Jeg tror, jeg spiser meget på autopilot, så det der med at stoppe op og sige ”har jeg virkelig brug for det i dag”. Selvfølgelig skal der være plads til at skeje ud, men det behøver ikke at være hver gang, impulsen rammer, når man er ude at handle. Jeg har også fået det med mig, at hvor jeg plejer at lide meget af hovedpine, så har jeg stort set ikke haft hovedpine, efter jeg har skåret ned på sukker. Og trangen til sukker er ikke så slem længere.

– På kuren er der plads til to dage, hvor man godt må nyde noget sødt, og det har været med til at sætte fokus på, at man ikke skal lade stå til og bare æde løs, hvis det først er gået galt, fordi ”så er ugen allerede ødelagt”. Nej, det er den ikke, og man kan komme tilbage på sporet igen. Jeg valgte f.eks. at spise dessert en dag, hvor jeg var på restaurant, for det havde jeg lyst til, men så vidste jeg også, at der ikke var noget med at spise en pose chips og drikke cola dagen efter, bare fordi man var ude i går.

Hvad har du fået af nye vaner?

– At se frem: Hvad bringer den næste uge? Er det en travl uge, så sørger jeg for at have noget nem mad klar i fryseren, om det så er en suppe eller en særlig grøntsagslasagne, som jeg er helt vild med, og som er nem at lave. Så er der noget lækkert, der er klar til at komme i ovnen, frem for at vi tager de nemme løsninger og henter en burger.

Hvilke træningsudfordringer fik du?

– Jeg elsker at træne og trænede i forvejen, men efter forløbet er jeg blevet opmærksom på, at jeg skal træne med tungere vægte, fordi musklerne forsvinder med alderen. Jeg har en fodskade, som har betydet, at jeg i en lang periode ikke måtte foretage mig noget, og der kunne jeg virkelig mærke et forfald. Det var op ad bakke at komme i form igen, men nu ved jeg, hvad jeg kan. Men jeg synes stadig, at alt er slattent, og det handler nok både om min alder og om, at jeg ikke kunne træne i en periode.

Hvad er det vigtigste, du har lært?

– Jeg har altid tænkt, at jeg slet ikke kan undvære slik. Det kunne jeg godt. Og så har jeg lært det med planlægning, uden at det bliver fanatisk. Og så kan det godt være, at det tager længere tid at spise frokost, når man skal spise mange grøntsager, men man har en behagelig mæthed bagefter. Hvis der ikke indgår grøntsager i aftensmaden, så snitter jeg hurtigt lidt spidskål og nogle gulerødder og giver dem lidt olie og lidt salt. Man behøver ikke altid at få 50 forskellige ting.

Hvad er dit mål nu efter forløbet?

– Jeg vil gerne tabe et par kilo mere, og jeg vil gerne have en stærk krop, også når jeg bliver ældre. Jeg har følt mig lettere og sundere og har ikke haft oppustet mave. Og så har jeg virkelig været lettet over ikke at have hovedpine.

Sådan er 40 plus boost-kuren designet

  • Step 1: Forberedelsesfasen, hvor du mentalt gør dig klar til at skulle på kur og planlægger forløbet.
  • Step 2: Sukkerfri-fasen, hvor du bliver hjulpet til at blive fri af sukker, men ellers spiser i almindelige mængder.
  • Step 3: Boost-fasen, hvor du følger kurens boostdage og reelt set oplever et vægttab.
  • Step 4: Sund hverdag og basis- dage. Det er her, du stabiliserer din vægt og spiser mad på en måde, du kan holde på sigt. Hvis du skal tabe dig meget, vil du også få et vægttab på kurens basisdage, det går bare ikke lige så hurtigt, som når du booster.

Første gang du starter på et vægttab med kuren, anbefaler Majbritt Louring Engell og Alice Apel Hartvig, at du følger step 1 og step 2. Når du har prøvet kuren og måske gerne vil tabe dig mere, kan du gå direkte til step 3.

Uddrag fra bogen ”Plus 40 minus 10” udgivet på Gyldendal.