Nillou Zoey Johannsen

”Der er ikke noget, der dræber sexlysten som præstationsangst”

Orgasme er en fantastisk afslutning på sexakten, men for mange kvinder er det ikke altid en sikker gevinst. Få gode tips til, hvordan du siger endegyldigt farvel til fake, og ja tak til nydelse hver gang.

Vidste du, at det faktisk kun er 18 % af alle kvinder, der igennem livet oplever en vaginal-orgasme? Det vil sige, at 82 % af os alle sammen aldrig kommer aldrig til at opleve det.

”Jeg har ofte par siddende i min praksis, hvor manden siger, at alle hans tidligere partnere kom ved den klassiske ind-ud-knaldebevægelse, og kvinden sidder og føler sig forkert, for hun kan ikke opnå den form for orgasme. Jeg kan så sidde i mit stille sind og tænke, njaaa, det kunne tænkes, at du har haft tidligere kærester, som har faket deres orgasmer, for rent statistisk burde du ikke have en succesrate, der hedder, at du har fået alle til at komme vaginalt – det er fysiologisk ikke muligt,” fortæller sexolog Ditte Winkel.

Hun vil sammen med forfatter Nillou Zoey Johannsen gøre os klogere på det seksuelle klimaks, orgasmen i ALT for damerne-podcasten, Tænd for mig.

Og Nillou Zoey Johannsen er faktisk en del af statistikken på de 18 % – eller det var hun.

”Indtil jeg blev mor, var jeg jægeren. Jeg vidste, hvad og hvilke stillinger, der skulle til for at få den vaginale orgasme, og det fungerede. Men det ændrede sig, da jeg blev mor. Der skete noget med min kvindeforståelse og min energi – jeg kunne ikke jagte. Helt konkret er det blevet vanskeligere at opnå den vaginale orgasme. Jeg ved ikke, om fødslen har ændret noget ved min klitoris, eller om jeg fik de vaginale orgasmer ved at være den aktive, som gik meget efter det, for det gør jeg ikke på samme måde i dag,” fortæller Nillou Zoey Johannsen.

Ifølge Ditte Winkel kan begge scenarier lægge til grund for den ændrede orgasme, nemlig at Nillou før var mere aktiv og tog ansvar for sin egen orgasme, og så kan der også være noget fysiologisk, der har gjort en forskel.

”Det er absolut ikke unormalt, at når kvinder har født, bliver deres bækkenbund lidt slappere efterfølgende. Der kan bækkenbundsøvelser være med til at genoptræne bækkenbunden, så du nemmere kan opnå den form for orgasme, fordi du har øvet og trænet din muskulatur til at gå ind i spasmerne eller kramperne,” siger Ditte Winkel.

Læs også: Anne Sofie Allarp: "Det er en stor misforståelse, at manden er et serviceorgan"

Hun opfordrer dog til, at vi nogle gange slår os til tåls med det, vi kan, så vi ikke bliver ved med at jagte.

”Jeg kan godt genkende det med at acceptere, at det har ændret sig, og det er blevet noget andet. Men det kan også blive et pres, når partneren ved, at jeg faktisk kan få disse orgasmer, så bliver det en jagt efter den, og så bliver jeg presset. Og han bliver presset,” fortæller Nillou Zoey Johannsen.

”Der er ikke noget, der dræber sexlysten som præstationsangst, eller pres generelt, så hvis det allerede er forudsætningen, har vi virkelig spændt ben for os selv, inden vi kommer derhen,” siger Ditte Winkel.

”Når en orgasme udebliver, kan det blive selvforstærkende oppe i hovedet, for vi kan tænke, at der er noget galt med mig? Gør vi først det, laver vi en blokering, som gør, at vi ikke kan nå derhen. Så det fysiske hænger meget mere sammen med det mentale, end vi går og tror,” fortæller Ditte Winkel.

Kom du?

De fleste af os har oplevet at dyrke sex, hvor orgasmen udebliver eller bare ikke vil komme – og så faker vi. Men hvorfor gør vi egentligt det?

”Vi vil så gerne have, at alle omkring os har det godt – også i soveværelset. Vi vil ikke ødelægge den gode stemning. Vi får måske lidt ondt af ham og vil også gerne give lidt på selvtilliden. Men vi er trætte og måske også lidt opgivende, for det kommer ikke rigtigt videre, og så faker vi for at få det til at stoppe. Og så glæder vi os til næste kapitel, hvor vi skal ligge og putte,” fortæller Ditte Winkel.

Så vi faker orgasmen i en god mening. Men problemet er, at vi både snyder os selv for noget nydelse, men vi ødelægger det også for os selv fremadrettet.

”Hvis man efterfølgende går ind i parforhold med den person, hvor man har faket orgasmer, tror han, at den sex, I har, er det, der skal til for, at du også når klimaks. Så han fortsætter i samme spor, og det bliver svært for dig at finde åbningen til, hvornår du kan begynde at rette på ham. Så du ender med at spænde ben for dig selv,” siger Ditte Winkel.

Læs også: Anne Louise Hassing: "Det gør da noget ved ens kvindelighed, hvis man har en mand, som altid begærer én"

Orgasmekløften mellem mænd og kvinder

Men er det så vores egen skyld, at der faktisk er noget om myten med, at mænd altid får orgasme, hvorimod kvinder ikke gør? Undersøgelser viser, at for hver orgasme en kvinde opnår, opnår manden til sammenligning tre.

”Det er definitionen på orgasme-ulighed. Mænd kommer langt oftere, end kvinder gør. Og en af grundene til det er, at vi definerer rigtig sex som penetrations-samleje. Og da 82 % af alle kvinder ikke kan komme på den måde, bliver vores orgasme ret hurtigt regnet som noget ekstra, altså en bonus, for det er enten noget, som skal være i forspillet, han skal give sig tid til, eller hun selv skal gøre på sig selv efterfølgende,” fortæller Ditte Winkel.

”Der har jeg faktisk været blessed med partnere, som giver meget oralsex, og jeg får også orgasme, når de gør. Jeg rører fx ved mig selv, samtidig med at vi har sex, fordi jeg også gerne vil have en orgasme,” siger Nillou Zoey Johannsen.

Hvis vi gerne vil have jackpot hver gang, skal vi ifølge Ditte Winkel netop have fokus på den udvendige del af klitoris, fordi det er den, der er nemmest at komme til. Det kan være, at man som Nillou rører ved sig selv under samlejet, man kan bruge legetøj, eller man kan få sin partner til det.

”Det har også stor betydning at arbejde med sin vejrtrækning. Der er mange kvinder, der holder vejret under sex. Man kan godt forestille sig en krop, der er helt spændt op, hvor skuldrene sidder oppe under ørene, og hun kan slet ikke slappe af. Så handler det om at sætte lyd på, stønne og sige ahhh, det kan godt være lidt underligt til at starte med, men det er en måde at slippe på, så du kan tage imod nydelsen.”

Og så skal vi sikre os, at vi er ordentligt tændt, inden vi går i gang, for mange kvinder er ikke ophidsede nok til at kunne nå et klimaks.

”Mange mænd kan tænde på næsten nul komma fem, så står den, og så skal den også bruges. Men kvinden når ofte ikke at blive fugtig nok under akten, og hvis hun ikke er ophidset nok, kan hun ikke nå klimaks. Og det er så vigtigt at sige, at det tager en kvinde tre til 15 gange så lang tid at komme, som det gør manden.”

Og sidst men ikke mindst, skal vi selv tage ansvar for vores orgasme.

”Hvis du kan mærke, at det ikke virker, så hop op og rid ham i stedet, eller bliv taget bagfra, eller tag et stykke legetøj. Prøv at være lidt proaktiv for at mærke dig selv, og hvad du nyder. Lad det ikke blive en forventning, at det er ham, som skal få dig til at komme – for det kan han ikke altid,” siger Ditte Winkel.

Om podcasten Tænd for mig

Covers 300x300 px 2.jpg

Journalist Josefine Stork og sexolog Ditte Winkel har en mission.

I podcasten ”Tænd for mig” vil de forsøge at aftabuisere kvinders seksualitet ved at have en ærlig og åben samtale omkring sex. For selvom vi skriver 2021 er der stadig tabuer forbundet med det at være kvinde og have lyst til sex og dyrke sex og tale om sex og om nydelse.

I hvert afsnit inviterer de en kendt kvindelig gæst ind til en snak om alt fra sexlyst, sexfantasier, onani og jagten på orgasmer og får gæstens egne personlige erfaringer og betragtninger.

Lytterne bliver også en del af snakken, når Ditte og gæsten svarer på spørgsmål fra Alt for damernes instagramfølgere i en sex-brevkasse.

Find podcasten på Spotify

Eller lyt med herunder: