Kvinde med migræne

30-årige Caja lider af migræne: ”Jeg har et ringere liv end andre mennesker”

Omkring en halv million danskere kæmper med migræne – og tre gange så mange kvinder end mænd har migræne. Ny undersøgelse viser, at kvinder også er hårdere ramt. Migræne kan nemlig have store konsekvenser for deres liv. Det oplever Caja Lola Schou Tofft hver uge.

”Jeg får en pulserende og dunkende følelse i hovedet, og det kan føles, som om nogen står og stikker knive ind i mit hoved. Det er en smerte og trykken, som om, der ikke er plads til min hjerne i mit hoved. Det er svært at beskrive. Men jeg føler bare, at hovedet er ved at eksplodere.”

Sådan beskriver 30-årige Caja Lola Schou Tofft, hvordan et migræneanfald kan føles. Hun lider af kronisk migræne og får anfald mindst en gang om ugen – nogle gange flere.

”Jeg kan mærke, når der er et angreb på vej. Hvis jeg er derhjemme, prøver jeg at tage en lur for at se, om jeg kan sove det væk – det kan nogle gange lade sig gøre. Er jeg på arbejde eller ude i offentligheden, tager jeg migrænemedicin, så snart jeg kan mærke, at der er noget på vej. For har migrænen sat ind for full power, virker medicin ikke. Og så kan jeg ikke gøre andet end at tage hjem og lukke øjnene, for hvis jeg bevæger mig, bliver det værre.”

Caja Lola Schou Tofft er en af den 500.0000 danskere, der er ramt af migræne.

Migræne kommer i anfald og betyder for mange timer eller endda op til flere dage om måneden, hvor de må smide håndklædet i ringen, melde sig syge og aflyse aftaler for at lukke sig inde på soveværelset. Andre dage bliver der spist medicin, som kan hjælpe dem til at komme nogenlunde igennem hverdagen.

For selvom migræne ofte kan behandles med forskellige lægemidler, kan migræne være både belastende og have store konsekvenser for livskvaliteten hos dem, der rammes.

Tre gange så mange kvinder som mænd har migræne. Og nu viser ny, dansk forskning, at migræne også kommer til udtryk på forskellige måder hos kvinder sammenlignet med mænd:

”Kvinder har oftere migræneanfald, som er mere smertefulde og varer længere. Samtidig har kvinder flere følgesymptomer som for eksempel kvalme, og de oplever oftere, migrænen bliver værre ved fysisk aktivitet,” siger studiets førsteforfatter Mona Ameri Chalmer, der er læge og ph.d. ved Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup.

Migrænen kommer altid tilbage

Studiet viser blandt andet, at næsten hver fjerde kvindes migræneanfald varer mellem et og tre døgn, hvilket gælder for knap hver tiende mand. Kvinder oplever også oftere forværring af migrænen ved almindelig fysisk aktivitet, de rapporterer om sværere smerter end mændene og rammes oftere af følgesymptomer som kvalme, synsforstyrrelser og overfølsomhed over for lyd og lys.

Caja Lola Schou Tofft har kæmpet med migræne i 10 år. Hun har forsøgt sig med forskellig medicin, akupunktur og ørepiercing for at sætte en stopper for anfaldene. Og hun har netop været igennem et større forsøg med sin neurolog i forhold til at nedbringe antallet af anfald. Noget virker, men kun for en periode, for migrænen kommer altid tilbage. Og hendes anfald kommer med forskellige styrker.

”Når jeg at tage medicinen hurtigt efter, jeg kan mærke, noget er på vej, kan det forsvinde,” fortæller hun og fortsætter:

”Mine anfald varer typisk mellem en time og fem timer. Jeg kan fx få migræne kl. 11 på arbejde, tage medicin og bide det i mig, og så skynde mig hjem for at sove, når jeg har fri kl. 15. Hvis det er en lettere migræne, kan jeg godt blive stædig og fortsætte mit arbejde. I dag har jeg lettere migræne, og skal hjem i seng nu, hvor jeg har fået fri, men jeg kan godt tale med dig og transportere mig selv hjem.

Men hvis det er en voldsom migræne, skal jeg bare hjem i en taxa og i seng. Så er det ikke noget med at vente på en bus eller tage en cykel hjem eller noget. Så er det bare hjem og i seng,” fortæller Caja Lola Schou Tofft.

Stress og østrogen er en trigger

I den nye undersøgelse har flere end 12.000 deltaget med migræne, og det gør det til det hidtil største europæiske studie om kønsforskelle indenfor migræne.

Både mænd og kvinder rammes af migræne, og det skyldes ifølge Mona Ameri Chalmer, at mænd og kvinder har den samme underliggende risiko. Der er dog tre gange så mange kvinder som mænd, der har migræne, og langt hovedparten af patienter med kronisk migræne er kvinder.

Årsagen til de markante forskelle mellem mænd og kvinder er dog ikke klarlagt, men det formodes, at det kvindelige kønshormon østrogen spiller en betydelig rolle:

”Vi viser i vores studie, at kvinder har mere hyppige anfald, og deres anfald er også gennemsnitligt sværere end mændenes. Teorien er, at risikoen for og sværhedsgraden af migræne modificeres af hormoner som blandt andet østrogen. Selv om både mænd og kvinder producerer østrogen, producerer kvinder langt mere end mænd med større udsving på grund af menstruationscyklus,” siger Mona Ameri Chalmer.

For Caja Lola Schou Tofft er migrænen en fast følgesvend op til ægløsning, og hvis hun er stresset.

”Hvis jeg har for meget at se til, så kommer den. Generelt kan migrænen også trigges, hvis der foregår meget omkring mig, som mange lyde, høje lyde og blinkende lys. Jeg kan fx ikke gå i biografen, fordi det er stensikkert, at det vil give mig migræne.”

Migrænen har tydelige konsekvenser for hendes livskvalitet.

”Migrænen betyder, at jeg er mindre social i perioder. Jeg er 30 år gammel og single, men der er ting, jeg vælger fra. Mit liv handler rigtigt meget om at gå på arbejde, fordi når jeg kommer hjem fra arbejde, er jeg i perioder helt ødelagt. Så rent livskvalitetsmæssigt synes jeg, at jeg har et ringere liv end andre mennesker, fordi jeg har så meget hovedpine.

Jeg bruger også meget tid på at tænke over det og bekymre mig om, jeg får migræne. Så jeg synes, at jeg kan mindre, end andre mennesker kan. Jeg har prøvet meget for at få det til at forsvinde, men jeg må indse, at jeg ikke kan få migrænen til at gå væk, så jeg må bare indrette mit liv på den måde, jeg bedst kan.”

Om migræne

500.000 danskere migræne, hvilket gør den til en af de mest udbredte neurologiske sygdomme. Migræne er en biologisk sygdom i hjernen, der kendetegnes ved tilbagevendende ved kraftig og ofte pulserende hovedpine ledsaget af kvalme, opkastninger, flimren for øjnene og lyd- eller lysoverfølsomhed. 

10% af de diagnosticerede patienter har kronisk migræne, som er karakteriseret ved mindst 15 hovedpinedage om måneden. Imellem anfaldene har mange patienter spændingshovedpine.