Vi kan se en kraftig stigning i antallet af depressive reaktioner i vores rÃdgivning, fortÃller Psykiatrifondens chefpsykolog.

Overset fænomen: Flere bliver deprimeret om foråret

Forårsmånederne er en overset tid på året, hvor flere rammes af mørke tanker og depressioner, og hvor der er flest selvmord og selvmordsforsøg. Få eksperternes otte gode råd her.

Mange forbinder foråret med en lys tid. Man liver op efter en mørk og energiforladt vinter, men det sker ikke nødvendigvis for alle.

Herhjemme er marts, april og maj faktisk de måneder, hvor antallet af depressioner og selvmord topper.

Hos Psykiatrifonden oplever de en klar stigning i antallet af henvendelser i forårsmånederne.

– Mens flertallet af os begynder at mærke glæde og ser frem til, at det bliver bedre efter den mørke vinter, kan vi se en kraftig stigning i antallet af depressive reaktioner i vores rådgivning, siger chefpsykolog hos Psykiatrifonden, Michael Danielsen.

LÆS OGSÅ: Sådan tackler du en depression

En del af forklaringen kan være, at hvor ens energiniveau og humør kan falde i løbet af vinteren, uden at man registrerer det på grund af en mindre aktiv og social hverdag, bliver det tydeligt, når foråret kommer.

– Lige pludselig vågner folk op omkring én efter vinteren, og de smiler mere, og deres humør stiger, men det kan man ikke registrere hos sig selv. Det forstærker ens bekymring og følelse af at være forkert, fordi man ikke kan spejle sig i verdens energiniveau og mod på livet, forklarer Michael Danielsen.

Selvmord topper i forårsmånederne

De mørke tanker kan også blive forstærket, fordi man kan have en forventning om, at det automatisk bliver bedre til foråret, og pludselig går det op for en, at det ikke forholder sig sådan.

Ifølge chefpsykologen kan det starte selvkritiske og -bebrejdende tanker, som kan være startskuddet til voldsomme depressive reaktioner, hvor selvmord og selvmordsforsøg er toppen af isbjerget.

Blandt forskere taler man om et såkaldt "forårsmaksimum", hvor antallet af selvmord i Danmark topper markant i forårsmånederne. Der er omkring 10 % flere selvmordsforsøg i april og maj og 7 % flere selvmord i marts til maj sammenlignet med resten af året, viser tal fra Center for Selvmordsforskning.

Svært ved at forstå forårsdepression

Hos foreningen Det Sociale Netværk, der arbejder for bedre vilkår for psykisk sårbare, oplever de, at omverden kan finde det mere acceptabelt at have det skidt om vinteren, når det er mørkt.

– Det er klart, at det gør det ekstra vanskeligt for dem, som lider af forårsdepression, fordi resten af verden ikke forstår det, fordi lyset forbindes med det positive, siger direktør Trine Hammershøy.

Derfor ønsker Det Sociale Netværk, at der kommer opmærksomhed på problematikken.

– Det vil være godt med mere forskning og information om, at det kan være en naturlig ting at have det på den måde, så man ikke bliver dobbelt ramt, hvis man får en forårsdepression, og ingen kan forstå det, forklarer Trine Hammershøy.

LÆS OGSÅ: Det sker i kroppen, når du er deprimeret

Også Michael Danielsen ønsker fokus på, at forårsdepression ikke er noget unaturligt, og han understreger, at man skal handle på det, hvis man døjer med lavt humør og energiniveau som følge af foråret.

– Det er nødvendigt at få udbredt viden om dette, så flere opsøger den nødvendige rådgivning og hjælp på det rigtige tidspunkt i stedet for, at det får lov at eskalere over tid, som er det, vi ved, at en ubehandlet depression vil gøre, lyder det fra chefpsykologen.

8 GODE RÅD

HVAD KAN DU GØRE FOR AT MINDSKE ELLER FOREBYGGE DEPRESSION?

  1. Bevæg dig hver dag
    Rør dig en halv time hver dag – gerne udendørs. Selv en kort gåtur er bedre end ingen.

  2. Hold igen med alkohol
    Alkohol kan udløse eller forværre depressive tanker.

  3. Spis sundt og varieret
    Det sikrer, at du får de vitaminer og mineraler, du har brug for, og det kan give mere overskud i en svær tid.

  4. Pas sengetider
    Stå op og gå i seng på samme tid – og få 7-8 timers søvn hver nat. Undgå sovemedicin. Har du brug for hjælp til at sove, så tal med din læge om det.

  5. Undgå at isolere dig
    Lav aftaler eller kontakt på anden vis med dem, du holder af. Find aktiviteter, der kan distrahere dig fra de negative tanker.

  6. Pas på stress
    Tal med dine nærmeste om de ting, der bekymrer dig. Sig 'nej' en gang imellem, hvis du har brug for mere ro i hverdagen.

  7. Reagér på de første tegn
    Lær at genkende dine første tegn på depression og respektér dine egne grænser.

  8. Få dagslys hver dag

Læs mere og få flere gode råd på Psykiatrifondens hjemmeside.

Kilde: Psykiatrifonden.dk

LÆS OGSÅ: Sådan kom jeg igennem min depression

LÆS OGSÅ: Ekspert: Sådan undgår du vinterdepression

LÆS OGSÅ: Hjælper motion på depression?