Glemt p-piller

Har du glemt at tage din p-pille? Her er eksperternes råd

Når du tager p-piller, kan det virke uoverskueligt at finde rundt i reglerne, hvis du skulle være så uheldig at glemme dem. To eksperter giver deres råd til, hvad du skal gøre, hvis hukommelsen svigter.

Bliver jeg gravid, hvis jeg glemmer at tage en p-pille? Er der et bestemt tidspunkt i pakken, hvor det er værre at glemme end andre? Må jeg tage flere p-piller i træk? Hvornår er jeg beskyttet igen? Og hvad nu hvis jeg glemmer mere end én pille?

Spørgsmål som disse fylder rigtig meget hos kvinder. Især hvis man glemmer at tage dem (som mange, der bruger p-piller som præventionsmiddel, sandsynligvis har prøvet mindst én gang). Og selvom de små tabletter er næsten 100 procent sikre, gælder det altså kun, hvis du husker at tage dem – hver dag.

Vi har talt med to eksperter, der her kommer med deres gode råd til dig, der er i tvivl om, hvad du skal gøre, og hvad du skal være ekstra opmærksom på, hvis du har glemt din p-pille.

Størst risiko efter pausen

Speciallæge i gynækologi og obstetrik Birgit Arentoft peger først og fremmest på, at du bør være ekstra opmærksom, hvis du glemmer din p-pille i første uge af pakken, efter du har holdt din mensturationspause. Her er risikoen for at blive gravid nemlig øget.

– Æggestokkene er allerede begyndt at lave æg i løbet af pausen. Hvis du holder en pause på syv dage, er æggene derfor ved at udvikle sig. Hvis man ikke får taget p-pillen første dag i pakningen, fortsætter æggene med at vokse, og så kan man risikere at blive gravid, siger hun.

Har æggene nået at modnes på grund af en glemt p-pille, risikerer du derfor, at du 14 dage efter, når du har din ægløsning, får befrugtet et æg af en sædcelle, hvis du har dyrket ubeskyttet sex – og det gør dig gravid.

Men selvom risikoen for at blive gravid er størst, hvis du glemmer en pille i starten af pakken, skal du ifølge Birgit Arentoft stadig være opmærksom på, at der altid vil være fare for at blive gravid, uanset hvornår p-pillen er glemt.

Hvis du har glemt en enkelt p-pille

Opdager du derfor, at du har glemt en enkelt p-pille, råder speciallæge i gynækologi Charlotte Wilken-Jensen til, at du tager den, så snart du husker det. Også selvom det betyder, at du skal tage to piller på samme tid. På den måde er du nemlig bedst beskyttet.

– Vores råd er, at når man opdager, at man har glemt p-pillen, så tager man begge to. Det vil sige, at du skal tage den, du glemte dagen før, og den du skulle til at tage, på samme tid. Det er ikke farligt at tage den glemte p-pille samtidig med den næste pille. Det eneste, der kan ske ved den større dosis, er, at man højst bliver lidt utilpas på grund af hormonerne i pillerne, siger hun.

Derudover forklarer Birgit Arentoft, at man bør tage kondomet frem, hvis man skal dyrke sex i de efterfølgende dage.

– Hvis man glemmer én p-pille, skal man bruge kondom i syv dage efter, siger hun.

Hvis du har glemt flere p-piller

Har du derimod glemt mere end én p-pille, betyder det, at risikoen for at blive gravid er blevet større. Her forklarer Charlotte Wilken-Jensen, at der er flere forholdsregler at tage. 

– Hvis man har glemt to eller flere piller, tager man den, der passer til den dag, man opdager det, man tager pakken færdig, bruger kondom i syv dage og går direkte til næste pakke uden pause, forklarer hun. 

Det vil sige, at glemmer du din pille i flere dage og opdager det på en onsdag, starter du med at tage pillen om onsdagen, fortsætter til pakken er færdig, og springer din menstruationspause over.

Det, at du ikke holder pause, skal ifølge Charlotte Wilken-Jensen sikre, at der er mindre risiko for, at potentielle æg har plads til at udvikle sig og vokse sig store nok til befrugtning.

Du skal dog være opmærksom på, at du kan være blevet gravid i den periode, hvor du har glemt pillerne.

Er pillerne glemt lige inden, du skal til at holde din mensturationspause, kan du ifølge Birgit Arentoft også vælge at skubbe din pause lidt frem.

– Hvis man glemmer en p-pille lige op til menstruationspausen, så hold pausen fra det tidspunkt i stedet, og tag derefter pillerne normalt, forklarer hun.

Her skal du dog huske på, at pausen fra den dag, du glemmer pillen, maks må være syv dage. Det er også vigtigt, at du stadig husker at bruge kondom i de efterfølgende dage, da risikoen for graviditet stadig vil være der, selvom pausen er skubbet.

Charlotte Wilken-Jensen understreger dog, at hvis p-pillen er glemt i mere end syv dage, svarer situationen til, at du skal starte op på p-pillerne helt fra bunden med en ny pakke, som da du første gang begyndte på dine p-piller.

Hvis du har holdt en pause fra p-piller i et stykke tid

Har du holdt en længere pause fra p-pillerne (eller opdager at du har glemt din p-pille i mere end de syv dage) og ønsker at starte op igen, skal du være opmærksom på, at du ikke bare kan starte når som helst.

– For at være beskyttet af p-pillerne ved opstart, er det mest sikre at starte 1. blødningsdag og allersenest 5. blødningsdag, siger Birgit Arentoft.

Hvis du stadig er bekymret over, om du husker dine p-piller, og om du tager dem korrekt, råder Birgit Arentoft til at finde en anden form for prævention.

– Der er løsninger, hvor man ikke skal tænke på prævention dagligt, som en p-stav eller spiral. Der kan være meget stor forskel på, hvordan forskellige typer prævention virker på den enkelte kvinde, men det kan man jo aldrig vide, før man har prøvet det, siger hun.

Fakta om p-piller

  • P-piller er et af de mest anvendte præventionsmidler i Danmark.
  • De består af hormonerne østrogen og gestagen – gestagen er kemisk fremstillet, og erstatter det naturlige hormon progesteron.
  • P-piller inddeles i forskellige generationer, alt efter hvilken type gestagen de indeholder. Der findes 1., 2., 3. og 4. generation, og udviklingen skyldes, at man forsøger at fremstille gestagener med færre bivirkninger.
  • Når man tager p-piller sættes ens eget hormonsystem på pause. Det betyder , at kroppens naturlige ægløsning stopper, så man ikke kan blive gravid.
  • P-piller er receptpligtige. For at få dem udleveret skal du tale med din læge, der laver et helbredsstjek for at sikre, at du ikke lider af forhøjet blodtryk, diabetes eller andre sygdomme i familien.
  • De fleste p-piller tages i 21 dage, hvorefter der holdes syv dages pause. I pausen kommer blødningen. Springer du pausen over, vil blødningen typisk udeblive. 

Kilde: Netdoktor.dk 

5 råd, hvis du glemmer din p-pille

1. Har du glemt én p-pille, så tag den, når du husker det. Også selvom du skal spise to p-piller samtidigt.

2. Brug kondom under sex i syv dage efter, du har glemt p-pillen.

3. Glemmer du to eller op til syv p-piller, skal du tage din p-pille, så snart du husker det, bruge kondom ved sex i syv dage og springe næste menstruationspause over (du kan dog stadig risikere, at du er blevet gravid i de dage, hvor du har glemt dine p-piller, på trods af at du bekytter dig, fra du opdager det).

4. Glemmer du to eller flere p-piller tæt på din pause, kan du skubbe pausen frem (dog maks en pause på syv dage).

5. Begynder du på p-piller efter længere tids pause, så husk at opstart på pakken skal ske på 1. blødningsdag og senest 5. blødningsdag af din menstruation.    

Eksperterne

Birgit Arentoft, speciallæge i gynækologi og obstetrik, indehaver af egen privatklinik i Herlev.

Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge og speciallæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital.