På hjul med seje tøser

På hjul med seje tøser

Landevejscykling er en gennemført oldschool-sport, som har fået tag i kvinder. For her er både høj puls, grin, fællesskab, frisk luft og fantastisk træning, der giver flotte lår og balder. fit living trillede ud med pigeholdet Team Charlie.

Det begynder hyggeligt. Næsten som i en venindeklub, hvor vi mødes på en café. Nogle starter endda med en kop kaffe, og alt er rart og afslappet. Smilende kvinder iført cykelhjelme og ens cykeltøj myldrer glade rundt mellem hinanden. De svarer beredvilligt og næsten ens på spørgsmålet: Hvad er egentlig det bedste ved cykling?

− Jeg cykler på grund af det unikke sammenhold blandt pigerne.

− Jeg elsker det sociale element på holdet.

− Det er fedt at cykle, fordi vi har det så godt sammen.

− Cykling er god træning, men det sociale tæller lige så højt.

Vi er taget med kvindecykelholdet Team Charlie ud at køre. Tilde Frostholm har været med siden starten i april sidste år, og hun har et bud på, hvorfor kvinder i stigende grad hopper på cyklen og træner sammen:

− Det giver en helt særlig stemning, når vi kun er piger, der kører sammen. Vi er opmærksomme på hinanden. Omsorgsfulde. I løbet af det første år er vi kommet tæt på hinanden, for sådanne 50 kilometer i sadlen giver os jo tid til at snakke om alt muligt.

Tilde Frostholm kører også på cykel med mænd. Hun har tidligere cyklet til Paris og har deltaget i Danmark Rundt. Hun er klart en af de mere erfarne ryttere på Team Charlie, og hun nyder at give sine erfaringer som cykelrytter videre til begyndere.

− Den kombination af træning og hygge, som vi har opbygget, er så fed. Vi er jo ikke alle sammen superunge, men alligevel kaster vi os bare ud i det. Det er cool, siger Tilde Frostholm med et smil.

Team Charlie mødes hver lørdag formiddag og cykler alt mellem 40-60 kilometer i løbet af nogle timer. I dag går turen ad Strandvejen nordpå med indlagt intervaltræning på den såkaldte Klampenborgbakke på Mothsvej i Holte. Bakken er 500 meter lang og har en stigning på ni procent. Til sammenligning stiger Alpe d’Huez i Frankrig i gennemsnit otte procent, så fem-ti ture på Klampenborgbakken er absolut nok til at få ømme lår.

SE OGSÅ: Stramme balder og højt humør: Tag en cykeltur med veninderne

Den onde bakke

Snakken forstummer under både den flyvende nedkørsel og den rigeligt stejle opkørsel, som faktisk også var en del af VM-ruten i 2011. Her stiger både puls og mælkesyreniveau mærkbart. Ikke alle på holdet napper samtlige ti runder op ad bakken, men så hepper vi til gengæld på de seje, der har benene og gejsten til at gennemføre. Det er helt okay at være på forskelligt niveau på Team Charlie. Camilla Dreyer har også været med fra starten i april sidste år og kan tydeligt mærke effekten af træningen på cykel:

− Jeg har fået en bedre kondition. Det mærker jeg især på bakkerne, og jeg er også blevet bedre teknisk. Jeg rammer de rigtige gear, og selv om vi snakker undervejs, presser vi også hinanden og konkurrerer indbyrdes.

Den tekniske side af cykling er Camilla Dreyer også blevet bidt af:

− Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle ønske mig et skruesæt til cyklen i julegave, men det skete i år, og jeg interesserer mig også for at få nye hjulsæt og den slags.

Ud i alle afkroge

Team Charlies kaptajn Rikke Cederval Laursen har sørget for kaffe på toppen af Klampenborgbakken. Der ryger også vand ned, og et par bananer og energibarer dukker frem fra cykelpigernes lommer, men de fleste skyller glad en varm kop mokka i sig, inden feltet i roligt tempo triller retur mod Strandvejen.

− Skal du ikke til at køre med os hver lørdag, spørger Anna-Kathrine Fevre imødekommende. Hun har selv oplevet at blive inviteret direkte ind i cykelvarmen, efter at hun tilfældigt faldt over Team Charlie på Facebook.

− Jeg kendte ingen på holdet, men jeg var træt af at cykle alene, så jeg tog med, og nu kommer jeg så ofte som overhovedet muligt, siger Anna-Kathrine Fevre.

Hun er alenemor og kan ikke altid hive en hel lørdag formiddag ud af programmet, men både fællesskabet og træningen trækker − så meget at hun om en måneds tid tager på cykelrejse med holdet til Mallorca.

− Jeg glæder mig til Mallorca, men jeg får også rigtig mange naturoplevelser ud af turene herhjemme. Vi kører i områder, jeg aldrig ville komme i på egen hånd. På mindre veje og i afkroge, hvor der er dejligt, at nogle andre har lagt ruten, så jeg bare skal følge med.

SE OGSÅ: Cykelblog: På cykel til Paris

Holdkaptajn Rikke Laursen er sikker på, at cykling kan blive rigtig stort blandt kvinder, fordi sporten har nogle af de samme fordele som løbeture:

− Cykling er mental opladning samtidig med, at du får faste lår og løftet balderne. Jeg er kommet igennem diverse kriser, også en skilsmisse, på cyklen, for selv om jeg cykler trist af sted, kommer jeg altid glad hjem. 

BONUS VED CYKLING: 

Dit hjerte: Cykling er fremragende kardiotræning, som du kan graduere efter din aktuelle form. Intervaltræning, og træning på stigninger giver dig varierede muligheder for sved på panden.

Dine muskler: Især bliver dine ben, balder og mavemuskler styrket. Når du kører med cykelsko, kan du både træde ned og hive op i pedalerne og dermed fordele din belastning på forskellige muskler.

Dit hoved: Frisk luft og fri natur er balsam for sjælen. Du kan cykle alene, hvis du trænger til ro, og sammen med andre, hvis du vil oplades socialt.

SE OGSÅ: fit tester: Høj fart og gode balder

5 UUNDVÆRLIGE

Cykel: En racer fås i alle prisklasser. Fra 5.000 kroner til 80.000 kroner. Selv med den billigste model skal du til foret. Til gengæld er det gratis at trille ud herefter − og så sparer du måske til gengæld et fitnessabonnement.

Hjelm: Det går ikke uden. Du skal jo både opad, nedad og op i fart.

Cykelsko: Lad dig ikke afskrække af klikpedalerne. Det tager to runder på en parkeringsplads at lære at komme ind og ud af pedalerne, og du kører meget bedre med rigtige cykelsko.

Handsker: Du bliver øm i hænderne uden, så to par hansker med og uden fingre kan du ikke undvære.

Cykelbukser: Fordi du bliver glad for den der pude i enden i det lange løb!

SE OGSÅ: A-Z GUIDE: Sådan kommer du af sted til træning

SE OGSÅ: Få en stærk krop med 6 øvelser på 6 minutter 

HER KAN DU TRÆNE

Team Charlie kører via Facebook og er startet af Rikke Laursen, der har 25 års erfaring som cykeltræner, og som gerne deler sine erfaringer med andre, der har lyst til at starte cykelhold op.

Kontakt Rikke Laursen og Team Charlie på Cph-relations.dk

Der findes desuden over 300 cykelklubber i Danmark, hvor de fleste kører landevejscykling. Du kan finde en klub tæt på dig på cykelvalg.dk/cykelklubber