Kvinde i badekar taler om følelser med sin mand

Hvorfor vil min mand ikke tale om følelser? Læs terapeutens overraskende svar

Hvordan kommunikerer man, så den anden forstår ens følelser? Læs med, når sexolog og parterapeut Daisy Løvendahl svarer på læserens brev.

Spørgsmål om følelsessnak i parforhold

Hvordan kan man kommunikere, så den anden part bedre kan forstå de følelser, man prøver at forklare omkring en given situation?

Jeg har det ofte som om, at jeg taler og taler og taler om mine følelser, men min mand hører kun det praktiske og svarer på det. Gerne med ja eller nej. Og det er megafrustrerende, for jeg vil gerne have, at han hører mine følelser.

Daisy Løvendahl råder til at blive ved med at kommunikere

Når jeg læser dit brev, er der en del af mig, som har lyst til at svare superplat og sige: Men han er jo en mand. Det er et superplat svar, for vi lever ikke længere i den tid, hvor mænd var fra Mars og kvinder var fra Venus.

Nogle af os er dog født før årtusindskiftet og har ikke lært at være hele mennesker med adgang til alle facetter af vores væren. Så der er mange voksne kvinder derude, der ikke har lært at bruge deres power og evne til at tage lederskab. Ligesom der er en del mænd, der ikke har lært at tale om deres følelser. De har lært at gøre det, som skal til, men ikke at gå dybere ind i dem selv.

Det handler dog ikke om, at mænd ikke kan. Det handler om, at det for nogle – og din mand lyder som en af dem – er svært at lytte til og rumme følelser. Ligesom det måske også er svært for ham at udtrykke sine egne. Så han ender i det praktiske og konklusionen. Ja og nej. Fokuseret på det konkrete.

Når han gør det, så gør han sikkert det, som han har lært hjemmefra, og som virker godt i venskaber og i arbejdslivet. Men det virker ikke med dig. Du længes efter en forståelse for dine følelser og en måde at kommunikere på, som er dybere.

Det er på mange måder en gave at have en partner, som ønsker noget af os, der er svært for os at give. Det kan din mand ikke bruge til noget, at jeg skriver. Men måske kan du. Vejen videre er nemlig ikke, at du slipper dit ønske om at blive forstået i dine følelser. Og det er faren ved tankegangen ”Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus”. Det holder os alle uanset køn fast i den samme rille. At du ønsker mere fra ham er en smuk mulighed for udvikling. Det er en af de ting, som jeg elsker mest ved parforholdet. At vi i mødet med den anden udfordres til at vokse som mennesker.

Så bliv ved med at tale om dine følelser. Bliv ved med at kommunikere. Lyt til ham med uforbeholden interesse. Dybest set er der ingen kommunikationsråd, som fikser dette.

Den store forandring sker ved, at du på en kærlig og respektfuld måde bliver ved med at invitere ham til at tale om følelser. Husk også at spørge til hans og lytte til hans svar. Spørg, hvad han tænker. Hvad han mærker. Hvordan det er for ham at tale om dette. Lad ham vide, at du taler med ham om dine følelser, fordi du føler dig tættere på ham, når I taler sammen på den måde.

Læg mærke til det, som han gør godt. Jeg forstår godt, at det er megafrustrerende for dig. For det er frustrerende at spille tennis på eliteplan og så skulle spille med en begynder, som ikke engang har overskud til at spille tredje sæt med god energi. Men hvis du elsker ham, så tag dig tid til at blive ved med at spille sammen. Han bliver bedre.

Skriv til Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl.jpg

Daisy Løvendahl er parterapeut, coach, sexolog, forfatter og direktør for ”Sexolog

& Parterapeut”-uddannelsen.

Gennem 12 års samtaler har hun et særligt indblik i, hvad der virkelig fylder for folk, og hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, forelskelser, utroskab, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”.

Du kan skrive anonymt til Daisy her: daisylovendahl.dk/skriv-til-daisy