Pas på fødderne - dit vigtigste sportsudstyr
Dine fødder er helt afgørende for, at du kan løbe, hoppe, danse, cykle − ja, bevæge dig i det hele taget. For fungerer dine fødder ikke, kan det mærkes i resten af kroppen. Vi har spurgt fysioterapeut Jakob Hansen, hvordan du holder fødderne sunde.
De færreste tænker på det i hverdagen − men dine fødder er udgangspunktet for et sundt og aktivt liv. Ikke nok med at de skal bære en gennemsnitlig kvinde 2,5 gang rundt om jorden i løbet af et liv − de er også fundamentet for, at resten af kroppen virker, som den skal. Når fødderne fungerer godt, justerer de forskellige kropsdele sig nemlig automatisk mere hensigtsmæssigt, så de er mindre udsat for overbelastning og skader. Fungerer fødderne omvendt ikke, kan det gå hårdt ud over knæ, hofte, ryg eller nakke.
Men hvad skal du så gøre for at holde fødderne og dermed resten af kroppen i topform? Løsningen er en række enkle øvelser, siger fysioterapeut Jakob Hansen, der er indehaver af klinikken Fysioteam. For ham er der ingen tvivl om, at føddernes sundhedstilstand er helt grundlæggende for kroppen.
− Der er en kædemekanisme i kroppen, som udgår fra fødderne, siger han.
− Når foden rammer jorden i løb, er det f.eks. med fire gange din kropsvægt, og det er fascinerende at tænke på den lynhurtige stabilisering, som bevægelsen sætter i gang i hele kroppen fra hæl til nakke. Alle muskler, led og ledbånd skal arbejde sammen, for at du kan holde balancen, når du løber, klatrer på en stejl skrænt eller går på et blødt underlag.
SKO HÆMMER DINE FØDDER
Fodens 26 knogler, 33 led og 24 muskler er skabt til at bære en enorm vægt og tilpasse sig ethvert underlag. Det sker ved hjælp af den naturlige støddæmpning i fødderne. Når vi går, starter vi med at sætte ydersiden af hælen i underlaget og ruller hen over foden med vægten på ydersiden. Når lilletåen rammer underlaget, løfter og spreder tæerne sig. Tæerne griber fat i underlaget og er klar til med stor kraft at sætte af fra underlaget.
Hos Fysioteam møder Jakob Hansen mange, som mere eller mindre har mistet evnen til at absorbere energien fra disse bevægelser, og problemet skyldes ofte vores fodtøj, som paradoksalt nok ellers skulle beskytte og støtte fødderne.
− Der er meget fokus på fodtøjet lige nu, og mange får besked på, at deres sportssko skal have indlæg, hårde hælkapper og rigeligt med stødabsorbering. Sågar i hverdagen lukker vi fødderne inde i sko med for lidt plads, høje hæle og stive såler. Det betyder, at foden mister sin oprindelige funktion og langsomt bliver lige så stiv som skoene, siger Jakob Hansen.
SUNDE BEVÆGELSER
Jakob Hansen arbejder med behandlings- og træningssystemet Z-Health, hvis hovedmål er at gøre fodens led mere bevægelige og frie. Resultaterne viser sig ikke kun i fødderne, men også andre steder i kroppen.
− Z-Health tager udgangspunkt i, at sunde bevægelser styres fra hjernen. Hvis f.eks. bevægelsen af de mange små led i fødderne bliver forhindret af meget stabile sko og indlæg, mister din hjerne et vigtigt input og dermed noget af sin hukommelse omkring bevægelse, og så bliver du ubevidst dårligere til at styre og stabilisere fødderne, fortæller han.
− Jeg anbefaler selvfølgelig ikke, at du fra dag til dag smider dine indlæg ud og skifter samtlige sko. Tilvænningen skal ske gradvist over nogle måneder. Det vigtigste er at få gang i bevægelse af fodens mange led.
TRÆNINGSPROGRAM SUNDE FØDDER – SÅDAN!
Rigtig mange fodproblemer kan du selv afhjælpe ved at træne. For at opnå et hurtigt og godt resultat med øvelserne skal du træne dine fødder dagligt.
ØVELSE 1: FODMASSAGE
Sid på en stol. Sæt den ene fod på en lille massagebold (eller evt. en golfbold). Bevæg foden frem og tilbage over bolden fra hæl til tå. Lav store cirkler i begge retninger. Fortsæt i ½-1 minut. Skift til den anden fod.
ØVELSE 2: ANKELCIRKLER
Denne øvelse kan laves både stående, siddende og liggende. Slap af i tæerne, hold benet i ro, og lav så meget langsomt og kontrolleret fem cirkler med anklen. Først i den ene retning, så i den anden. Skift derefter fod.
ØVELSE 3: EN KORT, EN LANG
Øvelsen kan laves siddende eller stående. Gør foden kort ved at krumme hælen og tæerne sammen, så de kommer tættere på hinanden. Løft derefter tæerne op, så de bliver fri af gulvet. Gentag de to modsatrettede bevægelser 8-12 gange. Skift til den anden fod.
ØVELSE 4: KRUM TÆERNE
Sid på en stol. Krum tæerne, og hold spændingen i 2-3 sekunder. Spred tæerne, indtil der kommer luft imellem dem. Gentag bevægelsen 8-12 gange. Skift til den anden fod.