Pernille Ring Norup

Pernille har tæmmet migrænen: ”Migrænen påvirker en del af mit liv, men den styrer det ikke længere”

Migræne er en af de hyppigste former for hovedpine og er Danmarks trediestørste sygdom. Mød Pernille Ring Norup, der har kæmpet med migræne i 20 år, men nu har fundet en måde at tæmme den på.

For 20 år siden var Pernille Ring Norup på ferie i Grækenland. Da hun skulle på bådtur til Tyrkiet, gik det galt, og Pernille hang ud over rælingen med pulserende smerter i hovedet og kastede op. Det var de længste timer i hendes liv – men ikke første gang, hun prøvede det.

"Jeg var 17 år gammel første gang, men vidste ikke, at det var migræne. Jeg fik voldsomme smerter i den ene side af hovedet og kastede op. Selvom flere i familien lider af det, gik der mange år, før vi fik mistanke om, at jeg også havde det," fortæller Pernille, som ofte har haft migræne op til menstruation, og i mange år tog minipiller for at holde hormonerne i skak.

"Jeg har dog stadig anfald hver eller hver anden måned, for de kommer ikke kun med min cyklus, men også når jeg er stresset eller skal noget spændende, som jeg har glædet mig til," siger hun.

På arbejde med smerter

Det er lykkedes Pernille at holde sine sygedage på et minimum, for hun kan godt gå på arbejde, selvom hun har migræne. Dog ikke uden konsekvenser.

"Jeg kan komme igennem en arbejdsdag, men det forlænger bare anfaldet. Det bedste er at få medicin i tide og trække mig tilbage," siger Pernille, der har brugt mange år på at finde lige den medicin, der gør, at hun kan afkorte eller forhindre de frygtede anfald.

"Jeg har været igennem 4-5 forskellige typer, før jeg fik sporet mig ind på, hvad der virker for mig. Nu har jeg altid medicin i tasken, så jeg kan tage den, når der er optræk til anfald. Når jeg det ikke, går der flere dage, før migrænen er væk igen," fortæller Pernille.

Som mange migrænepatienter får Pernille små advarsler. Det kan fx være trang til bestemte fødevarer eller rastløshed. Pernille får trækninger i øjet i den side, hvor migrænen kommer, og så er det bare med at få taget medicinen.

Stabilt blodsukker og nul alkohol

Gennem årene har Pernille forsøgt at finde frem til, om der kan være noget i hendes kost, der udløser anfaldene, og især alkohol og søde sager er syndere.

"Jeg forsøger at begrænse alkohol til et minimum, da for meget alkohol næsten altid er forbundet med migræne dagen efter. Det har da hæmmet mig, især da jeg var yngre, at jeg enten måtte lade være med at drikke til sociale arrangementer eller tage konsekvensen i form af migræne," fortæller Pernille.

Hun har dog fundet ud af, at et mere regelmæssigt liv end ungdommens fester og sene sengetider hjælper på hyppigheden af anfald.

"Jeg lever mere regelmæssigt nu, fordi jeg har børn, og det er gået op for mig, hvor meget det betyder, at jeg får sovet og spist nok. Hvis mit blodsukker er ustabilt, får jeg flere anfald. Regelmæssig motion som fx løb, yoga og styrketræning har også vist sig at være effektivt mod migrænen," siger Pernille, som i dag kan have lange perioder uden migræne, men også måneder med migræne nærmest hver uge. I de perioder er hun ekstra taknemmelig for medicinen, som gør, at hun trods alt kan leve et normalt liv med et minimum af anfald.

"Migrænen påvirker en del af mit liv, men den styrer det ikke længere. Hvis jeg ikke havde fundet en medicin, som hjælper mig, ved jeg dog ikke, hvad jeg skulle have gjort," siger Pernille og slutter: "Så til andre derude: Bliv endelig ved med at prøve jer frem."

Læs også: Her er de 10 ting, der giver dig migræne

NY SPRØJTE KAN MÅSKE HJÆLPE MIGRÆNEPATIENTER

Migræne koster 1,4 milliarder i tabt arbejdsfortjeneste og 1,7 millioner lægebesøg hvert år herhjemme. Sygdommen fylder meget, men der er ikke ret meget fokus på den, og derfor er ventelisterne på mange klinikker helt op til 7 år, siger Hanne Johannsen, formand for Migræne og Hovedpineforeningen, som bl.a. afholder smertekurser for at hjælpe migrænepatienter, som ikke kan tåle eller har gavn af migrænemedicin.

"Praktiserende læger ved ofte ikke nok om migræne og henviser derfor til specialklinikker, men de har ikke nok kapacitet. Det er en katastrofe," siger Hanne Johannsen.

Men der kommer en ny sprøjte med forebyggende effekt til de patienter, der ikke har gavn af migrænemedicin. Sprøjten holder i 28 dage, og Hanne Johanssen har store forventninger til den, men understreger samtidig, at ikke alle kan få den dyre sprøjte.

"Man skal prøve mindst to andre præparater uden virkning, og så er den kun til patienter med mange anfald. Men det er et stort fremskridt, for det er den første forebyggende medicin mod migræne, og vi håber, at den vil kunne hjælpe mange migrænepatienter," siger hun.

Læs mere om migræne og den nye behandling på hovedpineforeningen. dk

  • Hver syvende person oplever på et tidspunkt et migræneanfald.
  • Smerterne er ofte ensidige og mange får kvalme, opkastninger og bliver følsomme over for lys og lyd.
  • Migræne er arveligt, så hvis dine forældre eller søskende har det, er din risiko dobbelt så stor.
  • Migræne er tre gange så hyppigt hos kvinder som hos mænd, formentlig på grund af kønshormoner, som hos kvinder svinger i mængde i deres cyklus.

Kilder: sygevoksne.dk, Sundhedsstyrelsen, Hovedpineforeningen, Netdoktor

Om Pernille

Pernille Ring Norup, 45 år, arbejder med marketing og kommunikation. Gift og mor til to børn på 5 og 7 år.