Fit tester middelhavsdiæten: “Jeg synes, det er fantastisk med alt det grønne”
I den lille italienske by Pioppi spiser de efter den såkaldte middelhavsdiæt, som består af frisk fisk, kød, masser af grønt, æg, nødder og olivenolie. Det siges, at folk i gennemsnit lever længere og uden livsstilsygdomme. Ifølge Pioppi-kuren kan du få de livsduelige italieneres vaner på blot 21 dage.
21 dage på middelhavsdiæten blev lig med et vægttab på 4,3 kilo for Lone Rygaard Frederiksen. Samtidig blev hun sin snacktrang kvit og fik mere energi.
Inden kuren
“Jeg starter med en indkøbstur, hvor jeg køber en god olivenolie, en masse æg – kuren anbefaler, at jeg spiser 10 æg om ugen – og rigtig mange grøntsager. Jeg bruger lidt tid på at planlægge, hvordan min madpakke til frokost skal se ud de næste 21 dage. Ofte har jeg en bagel eller lignende med, men nu må jeg ikke spise brød, så under testen må det blive en salat med fisk eller kylling.”
Kosten
“Jeg øver mig i at blive bedre til at tænke mere grønt, når der ikke må stå ris, pasta eller kartofler på menuen. Jeg laver typisk en stor salat og så nogle tilhørende skåle med gnavegrønt, og jeg synes, det er fantastisk med alt det grønne. Før spiste jeg oftest gulerødder, men nu spiser vi tonsvis af asparges, tomater og agurker. Jeg bruger opskrifterne på salater fra bogen og genopdager cæsarsalat og den græske salt. Det var megafedt at skulle spise så mange æg, og jeg elsker at spise omelet til morgenmad. Jeg bliver så mæt af det, at jeg ikke får lyst til at snacke inden frokost. Det med at snacke er en dårlig vane, og den forsvinder helt i løbet af de 21 dage. Det eneste, jeg spiser udover dagens tremåltider, er nødderne om eftermiddagen, og så drikker jeg te om aftenen.
Det er i det hele taget overraskende nemt for mig at holde mig fra mellemmåltider og sukker. Jeg drikker normalt ikke sodavand, men spiser gerne fredagsslik og kage. Og jeg får også sliktrang undervejs, men den nye livsstil gør, at jeg køber sukkerfri gajoler i stedet for slik. Jeg tog dog et aktivt valg om at spise et stykke chokoladekage en lørdag, og det synes jeg, at der skal være plads til, hvis jeg skal gøre kuren til en livsstilsændring. Kosten er generelt hurtig og meget overskuelig, og den passer også godt i en børnefamilie. Den største udfordring er at få så meget fisk på menuen. Det er dyrt, når det skal være friskt, og det kræver tilvænning, når vi er så vant til kød.”
Træningen
“Jeg er vant til at gå mange ture, da vi har hund, så jeg troede, at det ville blive supernemt at få gået de fem ugentlige ture, som Pioppi-kuren anbefaler, men det får jeg ikke gjort. Det kræver planlægning. Øvelserne i bogen var overflødige i min verden. Jeg rører mig meget i forvejen, og de er mere til dem, der ikke er vant til at bevæge sig.”
Det bedste
“Jeg er blevet så glad for at spise mere grønt. Jeg troede, at det ville være svært at undvære ris, pasta og brød, og at det ville være besværligt at skulle forberede salater og grønt, men det handler om min tilgang til det. Jeg kan mærke, at jeg har mere energi sidst på eftermiddagen, og jeg tager mig selv i at gøre rent i stuen en dag efter arbejde, hvor jeg ellers plejer at slappe af på sofaen. Jeg kan mærke, at mit blodsukker er mere stabilt, for jeg har en ro i kroppen, som jeg ikke havde før, jeg begyndte på kuren. Efter de 21 dage har jeg tabt 4,3 kilo, og jeg føler mig supersej.”
Det sværeste
“Kuren anbefaler, at jeg faster 24 timer én gang om ugen, men jeg får kun fastet én gang i løbet af de tre uger. Vi er i sommerhus, og jeg spiser en stor frokost med masser af lækker fisk og faster derfra. Dagen efter har jeg en travl dag på arbejde, så jeg opdager først, at jeg er sulten omkring frokost, og ved at drikke nogle kopper te holder jeg fasten til aftensmaden. Jeg mærker ikke noget særligt i kroppen, andet end en mave der knurrer, og det er svært at få det passet ind i en travl uge, så det bliver ikke noget, jeg vil gøre fremover.”
Efter kuren
“Principperne i kuren virker for mig, fordi der ikke er noget, der er forbudt. Min hjerne er bygget sådan, at hvis der er noget, jeg ikke må, så skal jeg bare have det, men her er det anbefalinger, og det gør, at jeg kan overholde det, fordi jeg ved, at jeg har et valg. Jeg vil holde fast i mange ting som æg til morgenmad og masser af grøntsager, men jeg vil også have lov til at spise fredagsslik med mine børn og nye danske kartofler om sommeren. Til gengæld vil jeg prøve at undgå ris og pasta, og jeg vil skære ned på brød, fordi jeg oplevede at få ondt i maven, da jeg tog et stykke undervejs i forløbet. Jeg føler mig sund både fysisk og psykisk ved at give min krop en god kost, og belønningen ved at holde principperne er en helt enorm glæde.”