Jane Fonda

Jane Fonda: Mit motto er ikke længere 'Feel the burn'. Nu er det 'Slow down'

Hun har præget vores kropsidealer og syn på sundhed, siden hun udgav verdens bedst sælgende aerobicvideoer i 1980’erne. Og selvom det glamourøse og politiske fitness-ikon læner sig op ad de 86 år, er hun og hendes træning fortsat relevant med budskaber som, at kvinder gerne må have muskler, og at træning skal være en fest. Vi tegner et portræt af Jane Fonda, der stadig føler sig stærk og smidig, om end hun har sat farten en smule ned siden årene i tætsiddende lycra og benvarmere.

De unge forstår aldrig, hvor vigtigt det er at holde kroppen stærk, fordi der ikke er noget galt med dem. Deres krop virker. De tager det for givet. Når du bliver ældre, indser du vigtigheden af det.

Sådan sagde Jane Fonda i et interview i Vogue sidste år. Den amerikanske skuespiller, aktivist og fitnessguru runder til december 86, og selvom hun er sin dåbsattest bevidst og for nylig har været igennem et kræftforløb, føler hun sig fortsat fysisk stærk og smidig.

Selv er hun ikke i tvivl om, hvad der holder hende gående – bogstaveligt talt.

"Jeg går meget, og det hjælper mig. Jeg var ikke klar over, hvor vigtigt det var, da jeg var ung. Hver dag, når jeg stiger ud af en bil, takker jeg gudinderne for, at jeg har trænet for at bevare mine stærke lår."

"Når jeg bakker i min bil, og jeg skal kigge mig over skulderen, er jeg taknemmelig for, at jeg har holdt mig smidig, så jeg kan dreje hovedet, uden at det gør ondt. Det er de basale ting, som du tager for givet, når du er yngre, men ikke kan gøre, når du er ældre, med mindre du forbliver stærk og smidig," forklarede Fonda i Vogue-interviewet, men indrømmede samtidig, at hendes træningsrutiner ser noget anderledes ud i dag, end da hun tilbage i 80’erne opnåede berømmelse som hele verdens fitnessdronning med sine storsælgende træningsvideoer.

jane-fonda-feel-the-burn.jpg
Nok var Jane Fonda klædt i chikt træningstøj, men workouten var ikke for sarte sjæle. Øvelserne fremkaldte både syre i musklerne og sved på panden, og ”Feel the burn!” blev et af hendes mottoer.

"Mit motto er ikke længere ”Feel the burn!”. Nu er det ”Slow down”. Det hele går langsommere nu. Jimmy Fallon spurgte mig (i sit talkshow, red.): ”Hvilken musik bruger du nu til din træning?” Jeg sagde: ”Der er ingen musik, der er langsom nok til min træning.”

Nok har Fonda skruet lidt ned for tempoet i løbet af de seks årtier, hun har været kendt, men hun er fortsat med til at forme vores syn på sundhed, køn, alder og magt – både patriarkatets og den magt vi selv har som forbrugere, borgere og kvinder, ikke mindst.

Jagten på det hele menneske

Jane Fonda blev født i 1937, og som datter af superstjernen Henry Fonda var berømmelse både et livsvilkår og et åg. Faderen var fraværende og kølig off screen, moderen var maniodepressiv og selvmordstruet og valgte ulykkligvis at tage livet af sig selv, da datteren var 12 år.

Barndommen igennem kæmpede Jane Fonda for at opnå kærlighed og anerkendelse – og det manglende selvværd forfulgte hende igennem hovedparten af hendes voksne liv og tre ægteskaber.

"Min far lærte mig kort sagt, at det betød alt, hvordan jeg så ud. Det tog mig lang tid at indse, at det ikke er meningen, at vi skal være perfekte – det er meningen, at vi skal være hele mennesker," har hun udtalt til bl.a. Oprah Winfrey.

Jane Fondas stjerne er kun blevet mere lysende og klar med årene. Måske særligt fordi hun nu – omsider – står alene og ikke skal måles op mod de mænd, der har præget hende, men bliver målt på sine egne meritter.

Det er ganske sigende, at den højtprofilerede Jane Fonda-dokumentar, ”Jane Fonda in Five Acts” er inddelt i fem kapitler – hvoraf de første fire er dedikeret til henholdsvis hendes far og de tre mænd, hun har været gift med.

Jane Fondas første ægteskab var med den franske instruktør Roger Vadim (1965-73), der også blev faderen til hendes datter, Vanessa. Vadim introducerede hende til den franske skuespillerinde Simone Signoret, som trak Fonda ind i sin kreds af franske intellektuelle, der bl.a. talte Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre. Og det var i den tid, at hendes politiske engagement vågnede.

Men ægteskabet underminerede samtidig hendes selvtillid og eskalerede den bulimi, hun havde haft siden teenageårene. Hun havde altid følt sig tyk og forkert, så da hun i skolen hørte om de gamle grækeres æde- og brækgilder, kopierede hun ideen som en effektiv, nutidig slankekur, og det skulle forfølge hende længe efter.

Ægteskabet og hendes tilværelse i Frankrig var kun lige afsluttet, da Jane Fonda blev gift igen med venstrefløjsaktivisten Tom Hayden (1973-90), som hun var sammen med i de år, hvor hun var lige dele beundret for sin Oscar-vindende filmkarriere og forhadt for sine voldsomme protester mod Vietnamkrigen og fik tilnavnet ”Hanoi Jane” efter et besøg i Vietnam i 1972, hvor hun blev fotograferet siddende på et vietnamesisk luftmissil.

jane-fonda-feel-the-burn2.jpg

Ved at springe i benvarmere og lycra-leggings og indspille de til dato bedst sælgende hjemmetræningsvideoer – 17 millioner eksemplarer – og samtidig skrive en workout-bibel, der lå nummer et på The New York Times’ bestsellerliste i to år.

Fitness-fan ved et tilfælde

Egentlig var det lidt ved et tilfælde, at Jane Fonda i sin tid opdagede fitness.

"Jeg boede i New York og havde en kæreste, der var jazzdanser. Han underviste på Paul Taylor School i New York, så jeg tog en masse klasser med ham, men indså, at jazzdans og moderne dans ikke var min ting; . Lige over for på den anden side af gangen var der til gengæld balletundervisning. Det prøvede jeg, og oh boy, så var jeg hooked. Da jeg begyndte at tage ballettimer fast, ændrede min krop sig. Så jeg lavede ballet næsten hver dag," fortalte hun til Vogue.

Men da hun år senere skulle lave filmen ”The China Syndrome” (1979) med Michael Douglas, faldt hun hen mod slutningen af optagelserne og forstuvede sin fod. Nu kunne hun ikke dyrke sin ballet, og blot en måned senere skulle hun optage filmen ”California Suite” og filmes i bikini. 

"Da min fod havde det bedre, fortalte min stedmor mig om et hold hos en kvinde ved navn Leni Cazden på Gilda Marx Studio. Jeg gik hen og tog timen, og den gjorde stort indtryk på mig. Det er i bund og grund den træning, jeg har dyrket lige siden," husker Jane Fonda om sit første møde med aerobic.

Træningen, der henvendte sig til kvinder, skilte sig ud, fordi de fleste træningscentre dengang var designet til mænd.

"Det var ikke meningen, at vi skulle svede eller have muskler. Men nu så jeg pludselig mig selv og 40 andre kvinder bevæge sig nonstop i halvanden time på helt nye måder."

Leni og Jane besluttede at lave et træningsstudie sammen, men da Leni blev gift og ville sejle jorden rundt, fortsatte Fonda på egen hånd. Både med undervisningen, med at udvikle sit træningskoncept med stræk, aerobic og styrkende øvelser for hele kroppen, og med at skrive en workout-bog.

"Verden er fuld af kvinder, der ikke har råd til at gå i et fitnesscenter, som er for selvbevidste til at være i et fitnesscenter, eller som ikke kan komme afsted, fordi de har små børn. Så det at kunne træne i fred i sit hjem var bogens svar på det."

"Jeg ville gerne påstå, at jeg var en strålende, strategisk forretningskvinde, men det var jeg ikke. Jeg havde bare en god idé, og jeg leverede den på det perfekte tidspunkt," forklarer hun selv om bestselleren ”Jane Fonda’s Workout Book”.

jane-fonda-workout.jpg
I 1982 kom videoen ”Jane Fondas Workout” på gaden – den første af i alt 23 workoutvideoer med aerobicøvelser, der til sammen solgte over 17 millioner eksemplarer. Alle videoerne har haft samme grundkoncept med funktionel helkropstræning til musik, men vinklerne har skiftet. Bl.a. udsendte Fonda i 2010 den første af tre videoer målrettet kvinder over 50.

Det var derimod ikke Fondas egen idé at lave en træningsvideo. Det var den tids konge af hjemmevideoer, Stuart Karl, der kom på den. Hans kone havde læst bogen og mente, at der var materiale til en video. 

"Jeg vidste ikke engang, hvad en videomaskine var og bogstaveligt talt ingen, jeg kendte, havde en. Så da han kom til mig, afslog jeg ideen om at lave en træningsvideo. Jeg forstod ikke konceptet. Men jeg manglede pengene til den politiske organisation, som min daværende mand, Tom Hayden, og jeg havde grundlagt, Campaign for Economic Democracy, så da Stuart Karl blev ved med at spørge, indså jeg endelig, at det kunne jeg måske tjene penge på."

"Så jeg sagde: ”Okay, lad os prøve det.” Vi brugte ingen penge på projektet. Jeg skrev selv manuskriptet på et hotelværelse, og vi lagde vores egen makeup. Omsider kom videoen ud, og den er stadig den bedst sælgende hjemmevideo. Ingen har slået den rekord!"

Feel better-workout

Den største personlige gevinst ved Jane Fondas nye fitnesskarriere var dog, at hun omsider fik bugt med sin spiseforstyrrelse gennem 30 år og kunne sige med ægte indsigt:

"Når mad bliver vores fjende, tager vi ikke bare på, hver gang vi taber kampen. Vi mister også vores selvværd."

At netop motion og fitness kan understøtte vores selvværd og give os følelsen af at være del af noget større, kan personlig træner, underviser, medindehaver af PWR.8 Studio og fast sundhedsekspert hos ALT for damerne, Jan Svensson, skrive under på.

"Jeg er født i 1976, så det var i slutfirserne, at jeg første gang opdagede Jane Fondas videoer i min mors reolsystem. De vakte min interesse for fitness, og da jeg fik kørekort, var det første, jeg gjorde, at køre ud til Sweat Shop i Lyngby og købe Charlotte Bircows video ”Balder af stål”. Jeg var helt vild med begge kvinders tilgang til toning, og jeg elskede musikkens rytme og hele den flotte stil, som de dyrkede," husker han.

"Jane Fonda gjorde det smart at træne. Før hun kom til, var det enten meget nørdet og ensidigt eller forbeholdt mænd, der dyrkede fodbold eller cykling. Nu trænede man for at have det sjovt og at få det bedre med sig selv og sin krop – og det var altså længe før, at man kunne flashe sin træning på Instagram," fortæller Jan Svensson.

Aktivist på vågeblus

Sammen med ægtefællen Tom Hayden – og takket være træningsvideoerne – ekspanderede Jane Fonda sin formue. Og sin familie. Parret fik sønnen Troy, der i dag er skuespiller som sin mor, og datteren Mary, som de adopterede af en sort kvinde, der var en del af den Black Panther-bevægelse, Jane Fonda også støttede.

Da ægteskabet med Tom Hayden smuldrede, var Jane Fonda i granatchok. Og dårligt var skilsmissen officiel, førend grundlæggeren af CNN og milliardæren Ted Turner omgående inviterede hende ud. 

"Jeg er midt i et nervesammenbrud, giv mig seks måneder," svarede hun ham.

Og det gjorde han. Lige præcis. Året efter var de gift, men heller ikke det ægteskab holdt. Årene med ham blev muligvis Fondas mest tilbagetrukne. Hun var mere loyal mod sin mand og parrets otte sammenbragte børn, end hun var tro mod sig selv, og aktivisten i hende var sat på vågeblus.

jane-fonda-aktivismee.jpg
Fondas storsælgende fitnessvideoer har været med til at financiere hendes livslange aktivistiske engagement, der har omfattet alt fra borgerrettigheder til klimakrisen.

"Jeg kunne ikke være rigtig feminist i mit ægteskab med Ted Turner. Jeg var kun intellektuel feminist," har Jane Fonda forklaret.

Hun var gift med Turner i 10 år, og det var, da hun blev skilt fra ham i 2001, at hun følte sig genfødt som feminist. Ved at gå i teatret og se ”The Vagina Monologues” – et stykke, der med humor og kærlighed hyldede kvinders seksualitet. 

"Det var først der, da jeg grinede med hele min krop og følte mig set og forstået, at jeg blev inkarneret feminist."

Og det har hun så været lige siden. Ligesom hun er forblevet ugift og fortsat kæmper for de sager, hun tror på, endda med så stor passion, at hun flere gange er havnet i fængsel – som da hun sammen med veninderne Rosanna Arquette og Catherine Keener i 2019 blev arresteret, da hun demonstrerede mod klimaforandringer.

Kuren mod mørke tanker

Jane Fonda er ligeledes fortsat med at værne om sin krop og de daglige træningsrutiner. I dag ved hun, at det netop er motionen, der har holdt hende på toppen i så mange år. For hvor hun både har fortrudt ægteskaber og sit kosmetiske ansigtsløft, så takker hun sig selv for, at hun aldrig gav slip på sin træning. 

"Jeg nedstammer fra en lang række af deprimerede mennesker. En af de måder hvorpå jeg har undgået depression, er gennem min træning. Når jeg bevæger mig, når jeg går en tur, når jeg træner, så aftager de mørke tanker. Dét og min aktivisme er for mit eget vedkommende den bedste kur mod depression," forklarede hun i Vogue-interviewet.

jane-fonda.jpg

Hun spiser grøntsager, salater og frisk mad, fortæller hun, og så holder hun øje med, hvor meget hun spiser og undgår for det meste sukker. Eller … ikke helt: 

"Jeg var i Italien i to en halv måned for at lave efterfølgeren til filmen ”Book Club”, og der spiste jeg gelato og pasta hver eneste dag. Men jeg tog aldrig på i vægt. Jeg stod op klokken seks om morgenen, før varmen satte ind, og gik i en time, halvanden time, to timer på de dage, hvor arbejdet tillod mig at gøre det."

Kvinder skal styrketræne

Ifølge træningsspecialist Jan Svensson er Jane Fonda og hendes funktionelle tilgang til træning fortsat relevant, omend der er et par af tingene, han gerne vil justere fra hendes 80’er-videoer.

"Det store fokus på syretræning med mange hurtige bevægelser, er jeg ikke fan af. Du får et kæmpe rush, mens du er i gang, men der er altså også en vis fare for, at du sejler rundt, vrider dine knæ og har for mange ukontrollerede bevægelser. Det er meget vigtigere, at du opretholder en vis bevidsthed, når du træner, så du spænder op i din core og dine balder, og du sikrer dig at lave øvelserne korrekt," forklarer han.

"Men for mig inkarnerer hun også essensen af intelligent bevægelse, og her lægger hun sig i direkte forlængelse af Joseph Pilates og hans træningsfilosofi fra starten af det 20. århundrede. Fokus her er på de funktionelle bevægelser, og altså helt det modsatte af den træning du får, hvis du træner på maskiner, hvor man kun bruger én muskelgruppe ad gangen. Det er jo ikke sådan, vi som mennesker fungerer. Den sundeste og mest effektive træning er den, hvor du bruger hele kroppen, når du træner."

"Fonda lavede en genistreg, da hun i 80’erne introducerede funktionel træning serveret i en flot modepakke, skabte et fællesskab omkring sin træning og samtidig viste, at motion handler om meget mere end forfængelighed. Derfor håber Jan Svensson også, at danske kvinder fortsat vil lade sig inspirere af Jane Fonda og tage hendes vigtige råd til sig."

"Jane Fonda jo et ægte forbillede på det at være nysgerrig og udvikle sig i en høj alder. Hun har for eksempel besluttet sig for ikke at købe mere nyt tøj og fokuserer på aktivitet og sund mad for at holde sig frisk og glad," siger han og fortsætter:

"Og så håber jeg særligt, at I vil lytte, når kvinder som hende siger, at I ikke skal være bange for styrketræning og tunge vægte. Jeg er selv en spinkel type, og jeg taler af erfaring, når jeg siger: Det er svært at bygge muskler – den tunge træning er det, der styrker muskler og knogler, men det er altså ikke det, der får dig til at ligne en bodybuilder."

"Det ruster dig bare til livet."

Jane Fonda

  • Amerikansk skuespiller, forfatter, model, politisk aktivist og fitnessguru med historiens bedst sælgende hjemmetræningsvideoer.
  • 85 år, har været gift tre gange og har tre børn.