Psykologens tips til at blive mentalt robust
Bliv mentalt robust ved at være venlig over for dig selv, meditere og lære at sætte grænser, råder psykolog Eva Hertz.
1. Kend dig selv
Overvej hvilket menneske du dybest set ønsker at være? Hvad ønsker du at bidrage med i verden? Hvad er vigtigt for dig? Lad spørgsmål som disse styre dine til- og fravalg i livet. Spørg dig selv hver morgen, hvad din intention er for dagen i dag, og brug et par minutter om aftenen, inden du går i seng på at gentage dine intentioner. På den måde kommer du i kontakt med dine dybeste værdier, og når de er klare, bliver de en rettesnor og langt nemmere at navigere efter.
2. Vær venlig over for dig selv
Hvis du vil være en ressource i forhold til dit arbejde og din familie, skal du huske, at du ikke kan hælde af en tom kande. Sørg for, at du hver eneste uge har tid til det, der giver dig energi. Det kan være at læse en bog, komme ud i naturen eller bare at være alene i sofaen. Du er ofte din egen hårdeste dommer, men hvis du udviser venlighed over for dig selv, bliver det nemmere at prioritere og sige fra og lukke munden på den kritiske dommer, der ofte punker dig til, at du skal tage dig sammen for at leve op til dine egne og andres forventninger.
3. Find dine grænser
Kend og respekter dine egne grænser. Vi er ikke ens i forhold til energiniveau og arbejdskapacitet, og skal du holde dig mentalt FIT, er det vigtigt, at du mærker efter, hvad du kan holde til. Møder du muren, har du ofte overvurderet dig selv. Vær opmærksom på, om du er mere utilfreds og sur end normalt, det kan være et tegn på, at du er på vej ud på et sidespor.
4. Meditér hver dag
Sæt tid af til at meditere. Det hjælper dig til at være mere i nuet, at restituere og komme bedre i kontakt med dig selv og dine grænser. Den nyeste hjerneforskning viser, at blot to gange fem minutters meditation om dagen er med til at udvikle nye neurale netværk i hjernen på så kort tid som tre uger. Jo mere du træner, jo nemmere bliver det for dig at være til stede og være mere nærværende i forhold til de mennesker, du omgås.
5. Prioritér nærvær
Brug tid sammen med dine nærmeste. De giver dig energi og hjælper dig til at få et virkelighedstjek. Føler du ikke, at du yder optimalt, kan din veninde påpege, at du faktisk har gjort, hvad du kunne. Du får korrigeret din opfattelse af dig selv, når du er sammen med andre mennesker. Det er sundt og ofte mere sandt, end hvad din indre dommer beskylder dig for.
6. Sov godt
Prioritér din nattesøvn. Det er en grundlæggende forudsætning for at fastholde din robusthed, men ofte det første, du skærer ned på, hvis du har travlt. Vend tankegangen fra at begynde med at ordne din to do-liste og derefter se, hvor meget søvn du kan få, til det modsatte. Du er ikke svag, fordi du behøver søvn. Forskning viser, at kvinder under 40 år faktisk har behov for mere nattesøvn end mænd.