Interview med Rolf Sørensen

Rolf Sørensen: „Jeg kunne smide mail og telefon i havet i morgen"

...Jeg vil meget hellere køre hen og snakke ansigt til ansigt", siger Rolf Sørensen. Mød den 50-årige livsnyder, og hør, hvorfor han elsker alt italiensk og hvordan ironmantræning er blevet hans nye passion og genvej til mere overskud.

Da Rolf Sørensen for tretten år siden holdt op som cykelrytter, nød han i starten at være en fri mand, der kunne give los for alle sine livsnyderinstinkter. Den mest vindende danske cykelrytter nogensinde kunne endelig drikke løs af rødvin, spise hvad han havde lyst til og gå sent i seng. Siden han som 17-årig blev professionel, havde han levet ekstremt disciplineret og konstant tænkt på sin vægt og sin formkurve. Nu kunne tøjlerne slippes, og det var rart.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, hvis du stopper med at træne?

Snart gik det dog op for ham, at frihed er godt, men at der også kan blive for meget af den.

– Der var nogle år, hvor jeg syntes, det var svært at få struktur på hverdagen og mit nye liv i det hele taget, siger han.

– Jeg fik jobbet som cykelkommentator på TV 2 næsten med det samme, men i starten var det kun 50-60 dage om året, og hvad skulle jeg så lave resten af tiden? Fest og hygge skulle jo helst være en belønning, jeg kunne se frem til efter at have præsteret et eller andet. Jeg savnede også at kunne fokusere 100 procent på én ting og gøre det ultimativt godt. Det var jeg vant til. Jeg var ikke god til at kaste en masse bolde op i luften og gribe dem igen.

SE OGSÅ: B.S. Christiansen: Når vi er glade, så vinder vi

Enden på hans spekulationer blev, at han og familien flyttede tilbage til Danmark, hvor jobmulighederne var bedst. Lidt af en forandring. Både for sønnerne, der havde boet hele deres liv i Italien, men også for ham selv, der i den grad havde forelsket sig i det naturskønne Toscana, som han dagligt gennemtrevlede på sine træningsture.

– Selv om vi efterhånden har fået bygget et rigtig godt liv op herhjemme, er jeg stadig her syv år senere i gang med at vænne mig til Danmark, indrømmer han og kigger ud på sin have i Vedbæk, der ellers bevidst er valgt, så den grænser op til mark og skov.

– Især har jeg det svært med vinterens mareridtsmørke, som jeg kalder det. Lige nu er det ikke noget problem, for nu er alt grønt og nætterne lyse. Naboerne er dukket op til overfladen igen, og vi snakker over hækkene. Men i januar og februar bliver jeg en gnaven mand og begynder at bande. Så siger min kone, Susanne: „Du bliver nødt til at tale italiensk.” På det sprog har hun nemlig aldrig hørt mig tale grimt.

SE OGSÅ: Boost dit humør + 3 andre gode grunde til at tage cyklen

I de mørke måneder bliver jeg en gnaven mand

Det var, mens han stadig arbejdede på at finde sig til rette herhjemme, at Rolf Sørensen fik ideen til at træne sig op til en ironman med 3.800 meters svømning, 180 kilometers cykling og til sidst en maraton. Egentlig startede det med, at han udfordrede et par af sine venner, bl.a. golfspilleren Steen Tinning, til at de sammen skulle gennemføre Challenge Copenhagen i 2010. På det tidspunkt cyklede Rolf Sørensen fortsat meget, men gad ikke længere kæmpe sig gennem slud, kulde og sne. Og så ville han også gerne prøve af, om kroppen kunne klare udfordringer inden for de andre discipliner.

Når det danske vintermørke lagde sig, begyndte han derfor at udskifte de lange cykelture med løb og svømning. Han bevægede sig også flere gange indenfor i en svømmehal, selv om han klart foretrækker at træne udendørs med vind i håret.

SE OGSÅ: Et år efter at have ligget i koma vandt hun VM-guld

Inden for de sidste år er det også lykkes ham at gennemføre to ironmankonkurrencer i fin stil. Men endnu bedre er det, at den nye træningsstil er endt med at blive hans genvej igennem vintrene og frem til mentalt overskud.

– Andre mediterer og laver yoga, men det giver mig mere at bevæge mig ud i naturen, få sved på panden og være koblet af fra alle de teknologiske vidundere. Så snart vejret er til det, kaster jeg mig ud i havet, gerne tidligt om morgenen eller om aftenen. I det hele taget gør jeg mig umage for at søge hen mod smukke omgivelser og undgå trafik, kaos og larm. Fred og ro er lige så vigtig en del af oplevelsen ved at cykle, løbe og svømme som det at få motion.

Han har en drøm om, at han en dag kan gennemføre en ironman på Hawaii.

– Jeg kan godt lide at have et mål, og det er det ultimative inden for den sport.

SE OGSÅ: Morten Ankerdal: "Jeg vil gerne vise, at jeg er god nok"

Jeg elsker den italienske livsstil

I dag lever Rolf Sørensen mest af jobbet som kommentator, som nu optager ham cirka 100 dage om året. Desuden driver han cykeltøjsfirmaet Astral Biking sammen med to andre. Og så holder han foredrag både med og uden sine medkommentatorer på Touren, Dennis Ritter og Jørgen Leth.

Faktisk har han fået ret travlt, siger han og tilføjer, at det nu også skyldes, at han er gået fra at spille en birolle i husholdningen derhjemme til at indtage den ene af hovedrollerne.

– Dengang jeg kørte professionelt, tog min kone sig af det hele. Jeg vidste ikke engang, hvor posthuset lå, indrømmer han med et grin.

– Nu er det også tit mig, der afleverer og henter vores efternøler, Carla, på fem år. Det er en fornøjelse at være så meget på i forhold til hende.

SE OGSÅ: Stærke lår og mental massage i Italien

Det italienske ses overalt i huset og suser også som en varm vind fra Middelhavet igennem vores samtale. Det var jo dernede, han blev voksen for alvor.

– At komme derned som 17-årig er klart det største vendepunkt i mit liv. Det blev mit universitet, min uddannelse. Jeg lærte at blive et socialt begavet menneske, fik et andet livssyn og en anden kultur ind under huden. Og jeg fik skærpet mit konkurrencegen.

– Selvfølgelig var der hårde dage, hvor det pissede ned, eller hvor jeg var skadet og bekymret for, om jeg kunne komme tilbage på samme niveau. Men nederlagene slog mig ikke ud. Som cykelrytter er man nødt til at vænne sig til at tabe cirka 100 gange om året. Selv i de allerbedste år vandt jeg kun mellem fem og ti løb.

Jeg vil helst snakke ansigt til ansigt

Rolf Sørensen blev da også ret hurtigt hooked på den italienske livsstil, ikke mindst gastronomien.

Da Rolf Sørensen fik kone og børn, slog familien sig ned midt i en olivenlund med 300 træer, som han lærte at passe og høste, og som der er kommet en særlig olie ud af, der hedder Rolf Sorensen, Il Biondo.

– Vi importerer og sælger stadig olien derfra til forskellige specialforretninger og restauranter. Vi bliver ikke rige af det, men det er sjovt og en stor passion for mig.

SE OGSÅ: 8 myter om fedtstof

Foruden huset i Vedbæk har familien også en lille lejlighed i Italien, men de er der sjældent, for de foretrækker at bo hos venner og bekendte på øen Elba, i Firenze eller i Lucca.

– For mig er det de smukkeste steder i verden. Med tiden er drømmen, at vi finder et lillebitte sted i det område.

Hele tiden at skulle forholde sig til mails og beskeder på sin telefon er noget af det, Rolf Sørensen har sværest ved i sit nye arbejdsliv.

– Hvis det stod alene til mig, kunne jeg smide mail og telefon i havet i morgen. Jeg kan godt se, det er smart, og jeg er også på Facebook, men det er en tidrøver. Når jeg får en mail fra nogen, kan jeg sagtens finde på at ringe op og gå ud og snakke i haven. Eller køre hen og snakke ansigt til ansigt. Det er meget mere mig. Især på italiensk. På det sprog er jeg mere højtråbende, gestikulerende og giver den mere gas. Italienerne er bare mere åbne.

SE OGSÅ: Bliv en (endnu) bedre løber

TRE TING, JEG IKKE KAN UNDVÆRE

CYKLEN… jeg har flere, også nogle jeg har vundet på, og så dem, jeg bruger til at træne på nu. At cykle er lig med frihed, afslapning og træning på én gang. Det er først for nylig, jeg er begyndt at have min telefon med, så min kone og børnehaven kan få fat i mig.

OLIVENOLIEN … som jeg selv importerer, og som bærer mit navn Rolf Sorensen, Il Biondo. Det sidste betyder Den Blonde og er mit kælenavn i Italien. Vi bruger altid rigeligt af den i madlavningen.

ITALIEN … er landet, jeg må tilbage til, så tit jeg kan. Jeg har boet der så længe, at jeg stadig føler mig mest italiensk. Når jeg kommer derned, bliver jeg gladere og mere åben.

ROLF SØRENSENS 5 LEVEREGLER

1. Jeg spiser … sundt, varieret og meget grønt. Min kone er en fantastisk kok, både når det gælder italiensk og dansk mad. Vi spiser en del pasta, men aldrig den grove, kun den hvide italienske, gerne sammen med den tomatsovs, som min italienske plejefamilie producerer.

2. Jeg træner… helst fire gange om ugen. Når vejret er til det, cykler jeg 60-160 km. og svømmer. Er det møgvejr, løber jeg 8-20 km i skoven eller langs vandet.

3. Jeg slapper af … på cyklen. Eller sammen med min familie i sommerhus i Tisvilde eller et sted i Toscana. I hverdagen nyder jeg også at se fodbold med mine sønner.

4. Jeg undgår helst … at blive stresset. Hvis jeg kan mærke, det er på vej, lader jeg være med at svare på mails og tager ikke min telefon.

5. Jeg bliver glad, når … jeg har cyklet en god, lang tur. Eller når jeg er sammen med familien, og der er tid til fordybelse. Det er også dejligt at få lov til at kede sig lidt, det sker desværre alt for sjældent.

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Kan du klare 3 uger uden alkohol, sukker og hvede?

SE OGSÅ: Astrid Krag: „Jeg har aldrig før presset min krop så meget"

SE OGSÅ: Timm Vladimir: „For mig er nydelse ren sundhed"

FAKTA

Navn: Rolf Sørensen.

Alder: 50 år.

Aktuel lige nu som: Kommentator på TV 2 ved cykelløbet Tour de France.

Baggrund: Er Danmarks mest vindende cykelrytter nogensinde med 53 sejre og en mangeårig plads i den absolutte verdenstop. Han indstillede cykelkarrieren i 2002.

Privat: Bor han med sin kone Susanne, datteren Carla-Sofia på fem og sønnerne Nicholas på 17 og Jonathan på 20 i Vedbæk. Han har boet over 25 år i Italien.