Sådan bliver du bedre til at huske dine drømme
Hvordan var det nu, det var? Det var noget med... Eller også... Nej, nu er det væk...Drømme kan være vanskelige at holde fast i, og nattens minder forsvinder ofte, når vækkeuret ringer. Men det er faktisk muligt at blive bedre til at huske sine drømmeeventyr – og det behøver slet ikke at være svært.
Vi har tidligere fortalt dig, at det er vigtigt at huske sine drømme. Drømmene kan nemlig hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger og gøre dig klogere på dig selv. Men hvis du skal kunne bruge dine drømme til noget, kræver det først og fremmest, at du husker dem.
Alle mennesker drømmer cirka to timer hver nat, men det er langt fra alle, der kan huske deres drømmeeventyr næste dag. Hvis du ofte vågner om morgenen og husker natten som et sort tomrum, er det måske, fordi du ikke viser drømmene nok interesse.
– Nogle mennesker siger, at de ikke drømmer. Det passer simpelthen ikke. Men det er meget muligt, at de ikke husker deres drømme, for det kræver nemlig, at man interesserer sig for dem. Folk, der glemmer deres drømme, har typisk fokus et andet sted og er ikke vant til at kigge så meget indad, siger Michael Rohde, som forsker i drømme i samarbejde med Lunds Universitet.
Ud over indstilling handler det ifølge Mikael Rasmussen, som er søvnekspert fra Center for Stress og Trivsel, også om at vågne på de rigtige tidspunkter.
– Hvis du ikke kan huske dine drømme, er det oftest, fordi du ikke vågner. Langtidshukommelsen virker ikke under søvnen, så hvis man skal huske en drøm, kræver det, at man vågner i løbet af drømmen eller lige bagefter, siger han.
Det er dog svært at styre, hvornår man vågner, og du kan ikke tvinge din krop til at vågne midt i en drøm. Men forskerne har alligevel nogle råd til dig, der gerne vil blive bedre til at huske dine drømme.
1. Vis drømmene interesse
– Jo mere du interesserer dig for dine drømme, jo lettere vil du have ved at huske dem. Det handler om indstilling og om at beslutte sig for, at drømmene er vigtige. Tal med dine venner om drømme, læs om drømme og tænk over de drømme, du husker. På den måde, fortæller du dig selv, at det er vigtigt, og så vil du være mere tilbøjelig til at huske drømmene, når du vågner, siger Jørgen Groth, som er uddannet psykolog og psykoterapeut.
De fleste forskere fremhæver manglende interesse, som en af de vigtigste årsager til, at nogle mennesker ikke kan huske deres drømme. Drømmeforsker Michael Rohde fortæller desuden, at interessen for drømme – eller manglen på samme – ofte stammer fra barndommen.
LÆS OGSÅ: Her er de overraskende fordele ved at huske sine drømme
– Drømmesocialisering i barndommen har afgørende betydning for, hvor god man er til at huske sine drømme som voksen. Hvis man som barn har lært, at det er spændende, og er blevet mødt af nysgerrige forældre, der har spurgt ind til drømmene, vil man have tendens til at huske sine drømme bedre. Hvis ens forældre derimod har fortalt, at drømme er noget pjat eller på anden måde har indikeret, at det er noget, man ikke skal interessere sig for, vil man ofte overtage den holdning og derfor have svært ved at huske sine drømme, siger Michael Rohde.
2. Genfind din drømmeposition
– Drømmene sidder i kroppen. Hvis du for eksempel sover på højre side og vågner midt i en drøm, kan du ofte huske den. Hvis du kort efter vender dig om på venstre side, vil drømmen i mange tilfælde forsvinde. Men ofte kan du have held med at genkalde drømmeminderne, hvis du lægger dig tilbage til drømmepositionen, forklarer Michael Rohde.
3. Bliv liggende og tænk over drømmen
– Drømmene forsvinder hurtigt, hvis du ikke holder fast i dem. Mange mennesker har utrolig travlt. Lige så snart de vågner, er de på vej videre. De springer ud af sengen og tænker straks på, hvad de skal nå i løbet af dagen. Og så er drømmene altså glemt. Derfor er det vigtigt, at du bliver liggende lidt og tænker over, hvad du har drømt. Hold fast i de små drømmerester, hvad enten det er en figur, en følelse, et sted eller en farve. Hvis du giver dig selv tid til at tænke over det, kan du måske genkalde drømmen, siger Mirza Mølgaard, som er drømmeforsker.
Søvneksperten Mikael Rasmussen er enig og understreger, at du også skal give dig tid til at huske dine drømme, hvis du vågner i løbet af natten.
– Hvis du vågner midt i en drøm om natten, tænker du måske, at du sagtens kan huske drømmen næste morgen, og du lægger dig til at sove igen. Men næste morgen er drømmen for det meste glemt. Man er nødt til at repetere drømmen, lige så snart man vågner. Forsøg at holde dig vågen, og koncentrer dig om at huske, siger han.
4. Skriv drømmene ned – hurtigt
– Hvis du husker en drøm, så skriv den ned - med det samme. Hav papir og blyant liggende ved siden af sengen, for det duer ikke, at du først skal rejse dig, tænde lyset og lede efter noget at skrive med. Så mister du drømmen. Du behøver ikke at skrive ret meget. Et par enkelte ord er ofte nok til at genkalde drømmen, hvis du på et senere tidspunkt beslutter dig for at arbejde med den, siger Mirza Mølgaard.
LÆS OGSÅ: Dét betyder dine drømme
Hvis det virker for uoverskueligt at skrive dine drømmerester ned, mens du stadig har søvn i øjnene og mest af alt bare har lyst til at sove videre, har drømmeforsker Michael Rohde et alternativ.
– I dag har de fleste mennesker en smartphone med en indbygget diktafon, og det er et rigtig godt redskab, hvis du vil gemme dine drømmeminder. Det går langt hurtigere at fortælle om en drøm end at skrive den ned, og du kan typisk få flere detaljer med. Hvis du senere hører optagelsen, kan du lynhurtigt vende tilbage til drømmen, fordi du kan høre, hvilke følelser drømmen gav dig, siger han.
5. Arbejd med dine drømme
Når det lykkes dig at huske dine drømme, kan du begynde at arbejde med dem og tænke over, hvorfor du mon drømmer, som du gør. Og også det kan hjælpe dig til at huske flere af dine drømme.
– Jo mere du arbejder med dine drømme, jo lettere vil du have ved at huske dem. Når du bruger tid på at forstå dine drømme, signalerer du over for dig selv, at det er vigtigt, og så vil din hjerne automatisk arbejde hårdere for at huske drømmene, siger psykolog Jørgen Groth.
På den måde kan du komme ind en god udvikling, hvor du hele tiden bliver bedre til at huske nattens drømme. Og hvem ved – måske lærer du noget nyt om dig selv. Om ikke andet kan det være ret sjovt at tænke sine drømmeeventyr igennem.
LÆS OGSÅ: Sådan lærer du at tale pænt til dig selv i spejlet
LÆS OGSÅ: Er du særlig sensitiv?