Sara Maria Franch-Mærkedahl

"Jeg ønsker vitterligt ikke, at nogen får det, ligesom jeg har haft det – eller værre”

Sara Maria Franch-Mærkedahl har lavet en ny app, som har fokus på mental sundhed. Hun har selv kæmpet med angst i mange år, men håber, at hun kan være med til at nedbryde fordomme. 

Siden Sara Maria Franch-Mærkedahl var teenager, har hun kæmpet med angst. I dag har hun fået bedre kontrol over tankerne og den angst, der til tider har styret hendes liv. Men kampen mod angsten har givet hende en naturlig nysgerrighed på sindet og den mentale trivsel. Det fortæller hun i det nye FIT Living.

Den nysgerrighed har resulteret i både podcasts og bogen ”Lev livet” om hendes vej til at overkomme angst. I dag er hun aktuel med en app, Melio, der har fokus på mental sundhed. Appen har hun udviklet sammen med ernæringsekspert og løbecoach Gitte Høj.

”Vores ambition er, at vi vil lave noget, der kan skabe bedre mental trivsel. Først og fremmest noget forebyggende, fordi vi synes, at vi er blevet alt for gode til at symptombehandle i vores samfund i stedet for at tage problemerne i opløbet. Det skal være en informationsplatform, som folk kan gå ind og ud af for at finde inspiration, men som også skal kunne fungere som motivation til at skabe en lille ændring, hvor der er brug for det. Det skal gerne være en platform, hvor folk ved, at hvis de skal finde noget om mental sundhed, så downloader de Melio,” siger Sara Maria Franch-Mærkedahl.

Skjulte angsten i mange år

Selv skjulte Sara Maria Franch-Mærkedahl sin angst i mange år for både familie og venner. Udadtil lignede hun en, som havde styr på tingene, men indadtil kæmpede hun mentalt. I dag har hun valgt at være åben om sine udfordringer, fordi hun gerne vil være med til at nedbryde fordomme og skabe forståelse.

”Jeg vurderede længe, om jeg skulle fortælle min historie, for det var jo ikke kun overfor fremmede mennesker, jeg gjorde det. Det var også over for min egen familie, som ikke alle vidste, at jeg havde angst.”

Sara Maria Franch-Mærkedahl følte, at angsten var noget, som hun selv måtte klare, og at det nok bare var hendes lod i livet.

”Jeg havde en tanke om, at det måske bare var sådan, at tilværelsen var for mig, for man kan jo ikke kun flyve på alt det gode, vel? På et tidspunkt blev jeg selvfølgelig opmærksom på, at der var andre mennesker, der også havde det sådan, og jo mere synligt, det blev i samfundet, jo mere tændtes der en ild inden i mig for at prøve at gøre en forskel, for jeg ønsker vitterligt ikke, at nogen får det, ligesom jeg har haft det – eller endnu værre.”

Vil gerne hjælpe andre

Og netop en app som Melio er noget, som hun manglede i sin egen søgen efter værktøjer til at styrke sin mentale sundhed. Appen indeholder bl.a. videoer og podcasts med folk, der fortæller deres personlige historier med mentale udfordringer som angst, stress, overgangsalder og sorg. Derudover er der samlet faglig viden og gode råd fra eksperter på de forskellige områder.

 ”Vi håber, at vi kan inspirere til at ændre det, som udfordrer folk, men uden at det skal blive en stressfaktor. Hvis du for eksempel har brug for at få opbygget en bedre søvnrytme, kan det ikke nytte noget, at du får et skema med fire øvelser, du skal lave hver aften, for hvis du så ikke når dem, vil det føles som en fiasko. I stedet handler det måske om at gå i seng bare 10 minutter tidligere, end du plejer, og når det så er blevet en vane, kan du tage yderligere et lille skridt. På den måde skaber du forandring med de skridt, der passer til dig, for vi er alle sammen forskellige, og vores måder at ændre vores mønstre på er også forskellige. Og ingen løber et maraton fra første dag,” siger Sara Maria Franch-Mærkedahl.

De to kvinder håber, at appen kan blive et trygt sted at søge information, og at det samtidig også kan være et fortroligt sted at gå hen, hvis man ikke har lyst til at fortælle andre, hvad man kæmper med.

”Jeg vil virkelig bare gerne have, at der er en bedre trivsel. Jeg har altid tænkt, at når jeg selv fandt ro, så ville jeg gerne hjælpe andre med at finde deres balance, og hverken Gitte eller jeg kan forestille os noget andet, vi hellere vil arbejde med end det her.”

Sara Maria Franch-Mærkedahl

TV- og podcastvært og foredragsholder, forfatter, tidligere vejrvært og tidligere model. 

Hun har netop lanceret appen Melio med ernæringsekspert og løbecoach Gitte Høj, som hun også har skrevet bogen ”Boost dit løb” med. Appen har fokus på mental sundhed og kan downloades i Apple Store og Google Play. 

Hun er 44 år og mor til Kastanje og Vega på 15 og 12 år og kæreste med skuespiller Nicolaj Kopernikus.