sexliv og livmoder

Hvordan bliver sexlivet, hvis du får fjernet livmoderen? Dét undersøger sexolog

Det er et underbelyst emne. Og sådan er det desværre ofte med kvinderelateret sygdomme, at de er underfinansieret i forskningen. Men sexolog Ditte Winkel har lavet lidt research.

Spørgsmål: Jeg er en kvinde først i 50’erne, der grundet helbredsmæssige årsager skal have fjernet min livmoder. Datoen er ikke fastlagt endnu, men lægerne og jeg er enige om, at det ser ud til at være den bedste løsning på sigt. Ved sidste konsultation spurgte jeg min læge, hvad indgrebet eventuelt vil betyde for mine orgasmer fremadrettet, hvortil han svarede, at han aldrig havde fået det spørgsmål før. Så Ditte, ved du, om min nervøsitet for, hvorvidt dette har en betydning mod det negative, er begrundet?

Svar: Hvis sandt skal siges, så har jeg også selv været nødt til at lave lidt research blandt kvinder i samme situation som din for at kunne svare fyldestgørende på dit spørgsmål. For jeg har ikke haft det store held med at gennemtrawle nettet for information på området, hvilket kan betyde, at det er et underbelyst emne. Og sådan er det desværre ofte med kvinderelateret sygdomme, at de er underfinansieret i forskningen. Lad os håbe, at der snart bliver gjort op med den prioritering.

Indtil da har jeg adspurgt adskillige kvinder, som også har fået deres livmoder fjernet, og derefter gjort deres egne erfaringer seksuelt, og de fortæller ikke en entydig historie. Nogle synes, at deres orgasmer er blevet lidt mindre dybe og intense (i visse situationer), mens andre ikke rapporterer om nogen forandringer. Den gode nyhed er i hvert fald, at ingen af dem, jeg talte med, gav udtryk for en forringet orgasmekvalitet. Når en kvinde opnår orgasme, trækker bækkenbunden og underlivet – herunder livmoderen – sig sammen i en række spasmer, som giver den rullende fornemmelse af orgasme i kroppen.

Kort fortalt. Og selv når livmoderen ikke er der til at indgå i denne række bevægelser, fortsætter resten af underlivet ufortrødent, og klimaks kan stadig nåes. Så klinisk burde der ikke være noget, der kan forhindre en orgasme. Dog er det ikke ualmindeligt, at mange føler, at de skal lære deres krop at kende på ny efter et indgreb eller en operation. Så jeg kan kun opfordre til, at du kan forblive nysgerrig på din krop og dit skød, og at du drager omsorg for dens signaler på den anden side. Dette kan du enten gøre med dig selv eller med din partner, hvis du har en i dit liv. Udforsk stillinger, tempo, legetøj, sanselighed og meget mere, og skab dine egne erfaringer med nydelse af den vej.

Ditte Winkel

Ditte Winkel er parterapeut og sexolog. Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner. Ditte er ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet. Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.