Sig farvel til det skjulte mavefedt

Sig farvel til det skjulte mavefedt

Det koster på helbredet og særligt på dit hjerte, hvis du har for meget fedt på sidebenene. Men det er især fedtet på maven, der er den helt store synder og kan give alvorlige sundhedsproblemer. Se, hvordan du kommer mavefedtet til livs.

Bildæk, dansehåndtag, muffintop. Uanset hvad du kalder mavedellen, så er det fedt, som sætter sig omkring maven ikke kun noget, som generer, når du skal knappe bukserne eller vise dig i bikini.

Undersøgelser viser nemlig, at for meget mavefedt er rigtigt skidt for dit helbred. For meget fedt på maven er som regel tegn på, at der også sidder fedt inde i bughulen, hvor flere af kroppens vigtige organer sidder.

Og det er særligt dette fedt, der medvirker til at skabe en kronisk betændelsestilstand i kroppen og øge risikoen betragteligt for hjertekarsygdomme, type-2 diabetes, forskellige former for kræft og andre livsstilssygdomme. Desuden har undersøgelser vist, at mavefedtet påvirker hjernen og øger risikoen for bl.a. hukommelsesproblemer og demens. 

Sådan kommer du mavefedtet til livs

  • Spis grønt, groft og varieret og hold igen med sukker, mættet fedt og hurtige kulhydrater
  • Hold igen med alkohol
  • Skod cigaretterne
  • Sørg for at sove min 8 timer hver dag
  • Dyrk motion og vær fysisk aktiv dagligt
  • Undgå eller få styr på din stress

Når mange af os døjer med for meget mavefedt, skyldes det, at det er nemt at opbygge fedt på denne del af kroppen, men svært at komme af med. Desuden falder forbrændingen med alderen, og kroppen forandrer sig.

Særligt oplever mange kvinder at tage på omkring maven i forbindelse med overgangsalderen, fordi produktionen af kønshormoner falder.

Læs også: Tab 2 kilo på en uge: Sådan gør du

Da din livsstil foruden alder og hormoner spiller en vigtig rolle for dit taljemål, gælder det især om at holde øje med vægten, spise sundt og motionere jævnligt, hvis du vil mavedellen til livs. 

6 grunde til for meget mavefedt

For lidt søvn

Hvis du sover for lidt, er der risiko for, at du indtager flere kalorier. Desuden falder niveauet af hormonet leptin, mens niveauet af ghrelin stiger, hvilket kan have indflydelse på vægten. Ifølge undersøgelser har mennesker, der sover seks timer hver dag næsten 27 % større risiko for overvægt i forhold til dem, der sover mere end ni timer.

For lidt motion

Manglende motion og fysisk inaktivitet øger risikoen for overvægt. Når du motionerer, ”vækker” du musklerne, så de i stigende grad aftager fedt og kulhydrat fra blodet. Det bidrager til at forebygge fedtophobning på bl.a. maven og i bughulen. Det er vigtigt at kombinere styrke- og kredsløbstræning, da særligt styrketræning giver øget muskelmasse, som igen får kroppen til at forbrænde mere fedt.

Hurtige kulhydrater

Kosten er vigtig, hvis du vil det farlige mavefedt til livs, og her gælder det bl.a. om at holde blodsukkeret stabilt. Hvis blodsukkeret ryger op og ned, begynder kroppen nemlig at deponere fedt på maven. Spis regelmæssigt og undgå ”tomme” kulhydrater som hvidt brød og hvid pasta. Spis i stedet langsomme kulhydrater som groft brød, grøntsager og havregryn.

Dårlig kost

Mættet fedt, hvidt brød, raffineret mel, sukker, slik og søde drikke er med til at øge inflammationen i kroppen. Og da for meget mavefedt hænger tæt sammen med inflammation, nedsætter det din evne til at forbrænde mavefedt. Spis derfor mad, der har en antiinflammatorisk effekt, herunder frugt, grønt og bær samt proteiner fx æg, kylling og fede fisk. Husk også sund fedt fra olivenolie, mandler og avocado.

Stress

Ligesom for lidt søvn påvirker hormonbalancen, forårsager stress også hormonelle forandringer. Når du er stresset, frigives en øget mængde adrenalin og kortisol, og du er mere disponeret for at lagre fedt på maven.

Alkohol og rygning

Alkohol har samme effekt som stress og får bughulen til at lagre mere fedt. Desuden påvirker alkohol kroppens fedtforbrænding. Videnskabelige undersøgelser viser også, at rygere ofte har mere fedt omkring maven, hvilket muligvis skyldes, at de generelt lever mere usundt. 

Hold øje med dit taljemål

BMI (body mass index) har tidligere været et meget anvendt tal for, om du vejer for lidt eller for meget, men BMI tager ikke højde for, hvor på kroppen fedtet sidder. Ved i stedet at måle taljen får du et mål for hvor meget ekstra, der sidder på maven, og det er det ”ekstra”, der oftest er det farlige fedt.

For kvinder er det anbefalede taljemål mindre end 80 cm. Er dit taljemål over 88 cm, er din risiko for at have fedt mellem indvoldene stærkt forøget. Er taljemålet 80-88 cm, skal du have mere fokus på din livsstil og bør ikke gå op i vægt.

Sådan måler du taljen: 

  •  Stå med maven helt afslappet
  • Anbring et målebånd midt mellem spidsen af hoftebenet og det nederste af brystkassen
  • Mål herefter omkredsen af din mave

Kilder: Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, netdoktor.dk, videnskab.dk