Kvinde nyder efterårssolen

Efterårssolen skinner, men er det nødvendigt at bruge solcreme? Vi har spurgt eksperten

Solen kan skinne året rundt, men solcremen har en tendens til kun at dukke op i bevidstheden, når kalenderen sig forår og sommer. Vi har spurgt en ekspert, om vores hud har brug for solcreme året rundt.

Efteråret har meldt sin ankomst. Selvom frakken, den lune sweater og de lukkede sko er blevet fast inventar i hverdagsgarderoben, skinner solen stadig ned på os, når vi cykler på arbejde, går i haven eller mødes med veninder til en kaffe. Det er tydeligt at mærke, at den ikke brænder på samme måde, som da vi for en måned siden solede os på stranden.

De officielle anbefalinger i Danmark siger, at man skal bruge solcreme og opholde sig i skyggen fra april til og med september, hvor UV-indekset er over tre, når man opholder sig udendørs. Nu er UV-indekset nedadgående, så er det overhovedet nødvendigt at huske solcremen? Det har vi talt med læge og ph.d. i dermatologi Cæcilie Johansen om. Hun står bag Instagram-profilen, Makeupandmedicine.dk

”UV-strålingen varierer hen over året. Fra september til og med april ligger UV-indekset under de tre i gennemsnit. UV-indekset er et tal uden en enhed, men som er et udtryk for, hvor længe du kan opholde dig i solen, før du bliver rød.

Derfor anbefaler jeg heller ikke, at du skal fyre den af med den højeste faktor hele året rundt, fordi det handler om, hvor meget bestråling, du reelt får,” siger Cæcilie Johansen til alt.dk og fortsætter:

”Når det er sagt, er jeg også af den overbevisning, at du bør beskytte dig med solcreme, når du er udendørs – uanset om det er den varme dag, hvor du ligger og dyrker solen, eller en vinterdag, hvor du går rundt i et sneklædt landskab, eller en gåtur i naturen på en efterårsdag. Med andre ord: de 3 S’er: skygge, solbeskyttende beklædning og solcreme.”

Solbeskyttelse året rundt

Ifølge Cæcilie Johansen giver det mening at beskytte sig mod solen og dens stråler året rundt, og det er både for at forebygge hudkræft, men også for at forebygge den fremskyndede aldring af huden, som solens skadelige stråler forårsager. 

”Du behøver ikke at bruge solcreme, hvis du bare skal gå fra dit hjem og fem meter ud til din bil, men er du ude i dagslys i mere end bare fem minutter, så vil jeg anbefale at tage solcreme på. Min egen personlige praksis er, at jeg bruger solcreme året rundt, når jeg opholder mig udendørs i længere tid ad gangen. Og det kan bl.a. være at cykle til og fra arbejde, lave havearbejde, også selvom det er på en bleg marts-dag, hvor UV-indekset er under tre. Det er nemlig den akkumulerede soldosis over et helt liv, der bl.a. er udslagsgivende for, om du begynder at udvikle hudkræft senere i livet,” siger Cæcilie Johansen.

Derudover spiller omgivelserne også ind. Jord og overflader som fliser og asfalt reflekterer lyset med forskellig intensitet. På en snedækket dag kan du derfor få op til 50-90 % mere sol i refleksion alene. Det betyder, at du får både stråler direkte fra solen, der rammer din hud, men også fra refleksioner. På den måde bliver din samlede soleksponering over 100 %.

”Så husk solcremen på grund af de farlige UV-stråler og hudens fremskyndede aldring, som udmønter sig i nedbrydning af hudens kollagen, pigmentforandringer og de bittesmå DNA-skader, der opstår i huden, når den udsættes for UV-stråling. Skader, som huden og immunforsvaret kan rydde op i, men når vi bliver ældre, er vores immunforsvar ikke lige så god til at rydde op i alle de skader, vi får. Og så er det, at kræften får mulighed for at vokse frem.”

Er det en god idé at supplere med solcreme i løbet af dagen?

”Professor og overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling Hans Christian Wulf, står bag et studie, hvor testpersonerne smurte sig ind i solcreme, hvorefter de skulle tage et kort bad. Og der kunne de se, at testpersonerne stadig havde omkring 50 % af solcremen på efter otte timer og et brusebad.

Men det forudsætter, at du tager nok solcreme på i første omgang. Som tommelfingerregel siger man én håndfuld solcreme til én krop. Og 5 milliliter til at dække ansigt, hals og ører. Og fordi de fleste notorisk ikke påfører nok, anbefales det, at påføre af omgange, første gang du tager solcreme. På den måde får du både øget mængden, og du får dækket de steder, som du måske har overset eller ikke fik med ved første påføring.”

Cæcilie Johansen forklarer, at faktorsystemet er ren matematik. Og hun laver derfor følgende regnestykke, som kan forklare vigtigheden af, at vi smører nok solcreme på.

”Kvadratroden af 49 er syv, så hvis du fx kun bruger den halve mængde solcreme af en faktor 50, som du reelt skal, har du kun dækket, hvad der svarer til faktor syv Når der så er gået otte timer af dagen, du har måske svedt og tørret ansigtet et par gange, er du nede på halvdelen af syv. Derfor er der hurtigt ikke så meget tilbage, hvis du underpåfører fra starten.”

Så planlægger du også snart at finde vintergarderoben frem og pakke sommertøjet væk, så lad lige solcremen bliver stående på toilethylden.

Hvad er UV-indekset?

Uv-indekset er et internationalt mål for intensiteten af den skadelige UV-stråling. I Danmark måles og beregnes UV-indekset dagligt og omtales i vejrudsigten. UV-indekset kan bl.a. ses på www.dmi.dk, www.solkampagnen.dk og på tekst-tv. Man kan downloade den gratis app ”UV-INDEKS” i Google Play eller App Store. I Danmark er UV-indekset højst én på en vinterdag og højst syv på en sommerdag.

Kilde: SST