Par der sover

Sådan sætter du en stopper for søvnapnø - helt naturligt

Søvnapnø ødelægger den gode nattesøvn – for den ramte, men også for den, der ligger ved siden af. Heldigvis kan naturlige metoder lindre.

Søvnapnø er en søvnforstyrrelse med anfald af pauser i vejrtrækningen eller nedsat vejrtrækning, ofte ledsaget af snorken. Man kan dog godt snorke uden at have søvnapnø. I 30-60 års alderen er forekomsten af søvnapnø omkring 4 procent blandt mænd og 2 procent blandt kvinder. I moderne lægevidenskab behandler vi med en maske, som man skal have på om natten (CPAP maske).

I nogle tilfælde bruger vi kirurgi for at fjerne mandler, fjerne polypper eller rette næseskillevæggen. Desuden kan du supplere med følgende naturlige metoder:

  • TAB DIG, hvis du er overvægtig. Vægtreduktion vil også mindske risikoen for hjerte- kar-sygdom og sukkersyge, som der kan være en øget risiko for at udvikle ved søvnapnø.
  • PRØV EN SNORKESKINNE, som skyder underkæben lidt frem, så svælget åbnes bedre, og det er lettere at trække vejret.
  • HVIL DIG på venstre side efter middagsmaden i 2-20 minutter. Hvil også gerne efter de andre måltider på dagen, ligeledes på venstre side.
  • UNDGÅ SLØVENDE MIDLER som store mængder alkohol og rygning. Tal med din læge, om det er muligt at reducere eller undgå smertestillende medicin og nervemedicin.
  • TILPAS FUGTIGHED. Sørg for en passende fugtighedsgrad i soveværelset. Hvis luften er for tør eller for fugtig, kan det forværre søvnapnø.
  • SOV MED HOVEDET HØJT eksempelvis på en ekstra stor pude eller med løftet hovedgærde.
  • BRUG NÆSEKLEMME imod snorken. Den åbner næse-rummet, mens du trækker vejret under søvnen.

Om eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.