Nye løberuter & højere løbeglæde: Derfor skal du begynde i en løbeklub
Det er blevet trendy at mødes om såkaldte gadeløbsfællesskaber, hvor løbere kan mødes i et uforpligtende fællesskab, og hvor social running betyder lige så meget som selve kilometerne i benene.
Gadelamperne kaster et koldt skær over Restaurant Søpavillionen i København og får reflekserne fra de 55 fremmødte løbere til at flimre. Det er mørkt, og kulden bider, men humøret er højt, og der bliver plapret og grinet, mens folk tripper lidt frem og tilbage og ryster varme i fingrene.
28-årige Maria Ebbesen er lige ankommet og finder hurtigt sin veninde i mængden. De krammer, mens deres løbeur tæller sekunder, og en stemme forsøger at trænge gennem menneskelarmen. Det er Anders Rømer, medstifter af løbefællesskabet NBRO Runners, der – som sædvanlig – åbner ballet. Og det går stærkt.
– Hep, 4 grupper efter pace, én i hvert hjørne. Gør klar. Så løber vi, råber han. Kl. er 18.02, og de er i gang. Småstensunderlaget hviner, da alle de farverige løbesko sætter fra.
LÆS OGSÅ: Helse Matilde om sit bedste trick til at få løbet: ”Det er totalt banalt, men det virker”
Ingen bøder og onde øjne
Selvom de måske ikke ved det selv, er ejerne af de 55 par sko en del af en ny trend. For ikke nok med, at løb er populært som aldrig før, så vender flere og flere foreningsbevægelserne ryggen og bliver tiltrukket af de sociale, uforpligtende løbefælleskaber, som er poppet op i København, Aarhus, Aalborg, Odense og andre større byer.
– Det udvikler sig helt vildt, og jeg tror, det er fordi, det er så uforpligtende. Det passer folk godt at kunne møde op og løbe en tur, når det passer dem, og ikke skulle frygte at få en bøde eller et par onde øjne, hvis de ikke gør. I en løbeklub skal du stadig forholde dig til at melde dig ind, kontingenter og at dukke op på et bestemt tidspunkt, siger Anders Rømer.
– Samtidig passer løb jo bare sindssygt godt til vores tidsalder, fordi det er så tidseffektivt. Du skal bare have løbeskoene på, og så er det af sted!
At elske at løbe
Og det må man sige NBRO Runners er lige nu. Af sted. Midt i mængden løber Maria i lilla overtræk med sine slanke, muskuløse overarme. Normalt arbejder hun som læge, men lige nu løber hun byen rundt. Det gør hun fem gange om ugen, og det havde hun aldrig regnet med, da hun meldte sig ind i NBRO for tre år siden.
– Dengang kunne jeg ikke lide at løbe, jeg gjorde det kun for at holde mig i form. Under en løbetur kunne jeg tage mig selv i at tænke: jeg glæder mig til, det er overstået, og jeg skulle virkelig tage mig sammen for at komme ud af døren, siger hun.
– Nu går jeg og glæder mig hele dagen til at skulle ud at løbe, og jeg nyder det også undervejs. Så egentlig vil jeg ikke kalde mig løber, før jeg startede her i NBRO.
LÆS OGSÅ: Det sker i kroppen, når du ikke dyrker motion
Kan jeg holde pusten?
Helt fra begyndelsen var det vigtigt for Maria, at det ikke skulle være en sur pligt at løbe. Det var netop derfor, hun valgte at blive en del af et løbefællesskab frem for en løbeklub.
– Det der med en klub gad jeg slet ikke. På det tidspunkt skulle det jo bare være en fritidsinteresse, som jeg skulle dyrke, når jeg havde lyst. Hvor jeg kunne dyrke et fællesskab, men hvor ingen træner forventede noget af mig, og hvor det ikke handlede om at vinde eller levere resultater, siger Maria.
Sådan fornemmer hun også, at mange af de nye løbere i NBRO har det. Og dem kommer der hele tiden flere af. For bare et par år siden var der blot 8–20 løbere, der kunne finde på at dukke op på en god dag. Nu kommer der mange gange 50-60.
– I øjeblikket kan man se forskel fra gang til gang, siger Maria, som selv gør meget ud af at være åben over for alle de nye, der kommer til, fordi hun selv blev taget ”vildt godt imod”, da hun begyndte i NBRO.
– Og det betød meget, for jeg havde jo ingen venner her, så jeg var nervøs for at dukke op. Jeg vidste ikke, om jeg ville stå dernede alene, eller om der var nogen, der ville løbe i mit tempo, eller om jeg kunne holde pusten, hvis jeg skulle snakke med alle mulige, siger hun.
– Sådan tror jeg, der er mange, der har det. Især i begyndelsen. Jeg har også hørt mange sige, at ”de ikke er typen, der løber med andre”. Fordi det er hårdt, og man ikke vil have, at andre skal se en i et smertehelvede. Min veninde løber f.eks. på Assistens Kirkegård sent om aftenen, fordi hun ikke bryder sig om, at andre kigger på hende, når hun løber.
– Men jeg kender altså ikke mange, der får ret, efter de havde prøvet at være med i et løbefællesskab en gang eller to. For man bliver bare revet med, det er simpelthen så fedt og vanedannende! siger hun
Løbefællesskab
Løbefællesskab hele livet NBRO er nu blevet så stort, at man nærmest kan løbe alle distancer og tempi, og der er også hold for dem, som løber meget langsomt, som har skader eller vil løbe om morgenen.
Selv er Maria rykket op i de hurtige rækker, hvor flere begynder at få personlige trænere og følge egne løbeprogrammer, men som stadig gerne vil løbe inden for et socialt fællesskab. Hun har fået en masse gode venner, som hun bruger mere tid med end vennerne uden for NBRO. Det er dem, hun fester med lørdag aften og spiser bagerbrød med søndag eftermiddag. Det er dem, hun flader ud med efter træning til en god film, og som hun holder julefrokost, sommerfest og fredagsbar med, når der er de officielle NBRO-arrangementer.
– Når man alligevel ser hinanden nærmest hver dag, er det naturligt at lave nye aftaler hele tiden. Så i aften skal vi også mødes med et par stykker, når Anders (ham vi allerede har mødt her i artiklen, red.) skal dj’e på en bar, siger Maria. Gadeløberne har været byen rundt i jagten på røde kinder og sved på trøjekanten. De har strakt ud på en fortovskant, drukket vand fra en vandpost og sludret af. Mens nogle tager cyklen hjem, tager de fleste blot benene på nakken. Så nemt er det. Og sådan kører det i ring. I dag, i morgen, om flere år. Og sådan håber Maria, det skal være for altid.
– For jeg kan slet ikke forestille mig en hverdag uden, siger hun.
LÆS OGSÅ: Træningsekspertens bedste tips: Løb dig slank & sund
5 fordele ved social running
1. Det er uforpligtende, fordi du selv kan vælge om og hvornår, du vil møde op.
2. Fællesskabsfølelsen giver en ekstra dimension til dit løb.
3. Har du svært ved at komme af sted, så virker det motiverende og fremmer løbeglæden at løbe med andre.
4. Du får mulighed for at udvikle dig som løber, hvis du er ambitiøs og gerne vil forbedre din løbetræning. Du kan finde nogen, der kan trække dig rundt i et højere tempo, inspirere dig og give dig gode råd og sparring.
5. Frisk luft! Hvem gider halse efter et løbebånd i fitnesscentrets indendørslokaler, når du kan komme ud i forårsvejret.
Kilder: Maria Ebbesen og Anders Rømer, NBRO Running
NBRO RUNNING
Som nybegynder hos NBRO Running kan det være fedest at møde op på nøgledagene mandag og onsdag, begge dage kl. 18 og 20.
Mødested: Søpavillionen, Gyldenløvesgade 24, 1369 København. Find de ugentlige events på NBROs hjemmeside Nbrorunning. com. De har sågar udviklet en app, som du kan finde i appstore under navnet ”NBRO Running” eller finde dem på Instagram under #nbrorunning