kvinder strækker sig i sengen

Søvneksperten: "A-mennesker tjener mere og lever længere"

Er du en early bird, har du ifølge eksperterne flere fordele i livet. Se hvilke, og læs, hvor vigtig søvnen er for dit fysiske såvel som mentale helbred.

Der er cirka lige mange A- og B-mennesker i verden, og det er generne, der bestemmer, om man er det ene eller det andet. Men verden er indrettet til førstnævnte, og det kræver derfor mere disciplin for natteravne at få nok af den søvn, som er så vigtig for at kunne præstere og leve et godt liv.

Det er de rå facts, konstaterer søvnekspert Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel og tilføjer, at undersøgelser fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at A-mennesker generelt klarer sig bedre:

"De tjener gennemsnitligt syv procent mere end B-mennesker. B-mennesker lever til gengæld 10 procent kortere," fortæller han.

I en verden, hvor det stadig er normen at møde tidligt, lever B-mennesker med en form for socialt jetlag. Det skriver Camilla Kring, forfatter og stifter af B-Society – en non-profit-organisation, der arbejder for senere mødetider i skoler og på arbejdspladser – i bogen ”Jeg er B-menneske”. Heri beskriver hun det sociale jetlag som forskellen på, hvornår man ville stå op, hvis man selv kunne bestemme, og hvornår vækkeuret ringer. Det har flere usunde sideeffekter.

"Kombinationen af kronisk søvnunderskud, dårlig søvnkvalitet og forstyrrelser af det indre urs naturlige sovevågen-rytme bidrager til fedmeepidemien, fordi B-mennesker generelt sover for lidt på arbejdsdage, hvis de skal møde tidligt på arbejde. Manglende søvn resulterer nemlig i øget appetit," skriver hun på baggrund af flere internationale undersøgelser.

Mikael Rasmussen opremser andre ulemper ved søvnunderskud:

"Det har negativ effekt på vores immunforsvar, humør og kognitive performance, på depression og psykiske lidelser. Amerikanske forskere har fundet ud af, at det koster to pct af nationalproduktet, at vi sover for lidt, fordi produktivitet og effektivitet falder."

En søvnepidemi raser

Selv om døgnrytmen for eksempel ændrer sig for de fleste i puberteten, vil man som 23-årig være vendt tilbage til den præference, man er født med. Som B-menneske vil det altid være en kamp at komme tidligt op, og man vil føle sig groggy det første stykke tid, efter man er vågnet. Det kræver disciplin, siger Mikael Rasmussen.

Han synes, at eksperimentet med at lade et A-menneske og et B-menneske bytte søvnrutiner i en periode er en god start:

"Det er med til at skabe en strategisk opmærksomhed på søvn. De fleste af os sover for lidt, vi har gang i en kæmpe søvnepidemi. Vi har vænnet os til at sove for lidt og ikke lægge mærke til, hvad det betyder. Men hvis du prøver bare at sove en time mere, end du plejer, vil det betyde meget for den emotionelle regulering."

"Den største gevinst vil du opleve i forhold til din trivsel og dine sociale kompetencer. Din hukommelse, kreativitet og beslutningstagen vil også blive bedre," siger han.

Men er der ikke nogen, der godt kan nøjes med f.eks. seks timers søvn?

"Der er forskel på, hvor meget søvn, den enkelte har brug for, men de fleste har brug for mellem 7 og 9 timer. Undersøgelser viser, at kun meget få præsterer ligeså godt med kun seks timers søvn."

"Det optimale er 7,5 times søvn. Vi sover i søvncyklusser a halvanden time, og det tager jo også lidt tid at falde i søvn, så vi skal helst ligge i sengen i otte timer."

Han understreger, at det er svært at ændre sine vaner, og at man bliver nødt til at tage praktiske forbehold.

"Din hjerne har det godt på det tidspunkt, hvor du bør gå i seng, så den kommer ikke til at hjælpe dig. Vi har lavet eksperimenter med gymnasieklasser, hvor de i en periode slukker for mobilen en time inden sengetid og ligger i sengen i otte timer. De kunne alle sammen mærke en positiv effekt, men efterfølgende vender de alligevel tilbage til deres gamle vaner. Vores kulturelle, biologiske og sociale præferencer gør, at vi vender tilbage, hvis vi ikke er meget disciplinerede."

Mikael Rasmussen bedste råd til dig, der gerne vil forbedre dine søvnvaner, er:

"Lav en plan, skriv ned, hvad du har tænkt dig at gøre, sæt et ur eller lav en aftale med din ægtefælle. Og husk at det er et forløb. Det kommer til at tage mange uger."