Migræne - spis den væk
Se her, hvad du med fordel kan spise, hvis du lider af migræne.
Lider du af migræne, så lyder de generelle kostråd fra Gitte Koldtoft, som har skrevet bogen, at du skal spise fødevarer, der støtter hormonbalancen, holde blodsukkeret stabilt, nyde anit-inflammatoriske fødevarer, tage visse kosttilskud og finde ud af, hvorvidt der er fødevarer, du ikke tåler. Og dykker vi lidt længere ned, så kan det være en idé at se på følgende:
Tre tips til at stabilisere blodsukkeret:
1. Undgå raffinerede kulhydrater som f.eks. sukker og hvidt mel. Det sukker, du skal have, skal være fra frugt.
2. Spis mere protein af den sunde slags fra økologiske animalske produkter, nødder og mandler.
3. Motionér hver dag. Motion gør dine muskler til ”blodsukker-støvsugere”.
Tre kosttips til hormonel migræne:
1. Spis broccoli, alle slags kål, radiser og ræddiker. De indeholder nemlig plantestoffer, der forbedrer kroppens evne til at håndtere kønshormoner.
2. Spis mad med fytoøstrogener i tre dage op til menstruation. F.eks. soja, kværnede hørfrø og rugbrød. Spis gerne en spsk. Kværnede hørfrø hver dag og spis op til fem spsk. Kværnede hørfrø om dagen i tre dage op til menstruation. Du kan kværne hørfrø i en kaffekværn.
3. Urten vitex agnus castus hjælper med at stabilisere hormonbalancen, så den kan være værd at prøve som dagligt kosttilskud.
"Et tip til alle migrænikere: Tag dagligt kosttilskud af multivitamin, 100-200 mg. Q10, 100 mg. B2 og 300-500 mg. Magnesium. "
Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt du er fødevaremigræniker… i så fald kan du opleve problemer med tyramin og phenyletylamin, hvilket er vasoaktive aminer, som påvirker blodkarrene ved at få dem til at åbne sig og trække sig sammen. Har man svært ved at nedbryde tyramin og phenyletylamin, kommer det ud i blodbanen i for høje doser og ind omkring kredsløbet i hjernen. Det kan give problemer med blodgennemstrømningen i de helt fine blodkar omkring hjernen, der så trigger et migræneanfald. Tyramin findes i blandt andet ost og vin og phenyletylamin findes i bland andet chokolade. Der hersker stor uenighed om, hvorvidt koffein, som blandt andet findes i te, kaffe, cola og chokolade, har en postitiv eller negativ effekt på migræne. Hos nogle virker koffein karudvidende og smertestillende, hvorimod andre reagerer anderledes med forhøjet blodtryk og blodkar, der trækker sig sammen. Derfor kan nogle opleve en forbedring af deres migræne ved at indtage koffein, hvorimod andre får en akut forværring.
Der er mange flere råd om gode og dårlige fødevarer fra fødevarermigrænikere i bogen ”Hjælp, jeg har stadig migræne!”, der fortæller, hvad der virker for dem, og hvad de forsøger at undgå.
»Læs også: Tilmeld dig ALT for damernes løbeklub.
Nøgleord: Migræne, migrænen, lider, fødevaremigræniker, Gitte Koldtoft, smertefrit liv.